Iz povijesti

Razmišljanje jednog dječaka u dijaspori: Nikada neću zaboraviti majčino selo i bakino lice

6. siječnja 2021. u 20:05

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Hrvatski etnički institut

U Hrvatskom etničkom institutu čuva se sastavak “Zima u Hrvatskoj”, napisan 20. rujna 1984. godine u Chicagu. U njemu se jedan dječak, polaznik Hrvatske škole, prisjeća bakinih prženih krumpirića i djedova kaputa.

Irenej (Juraj) Petričak

Pročitajte što piše u čestitki hrvatskom fratru koju potpisuje George Bush sa svojom suprugom

U osobnom fondu fra Ireneja Petrička u Hrvatskom etničkom institutu nalazi se zanimljiva rođendanska čestitka iz Bijele kuće koju sa svojom suprugom Barbarom potpisuje 41. američki predsjednik George H. W. Bush (1989. – 1993.) “Šaljemo vam iskrene čestitke za vaš rođendan. Ponosni smo što s vama dijelimo ovaj nezaboravni trenutak i šaljemo naše pozdrave. Sretan […]

Sastavak je ocijenjen s odličnim, a njegovu presliku i prijepis donosimo u nastavku…

“Iako mi je bilo samo četiri godine kada sam posjetio Hrvatsku, dobro se sjećam nekih stvari kao da su se dogodile jučer.

Sjećam se pokojnog dide koji je bio visok i jak čovjek. Bila je noć kada sam ga prvi put vidio. Vjetar je puhao i zanosio njegov kaput, on je raširio svoje ruke i krenuo me zagrliti. Prepao sam se jer mi je u mraku izgledao kao Frankenstein.

Isto tako, nikada neću zaboraviti selo svoje majke i lice svoje bake te njezinih prženih krumpirića koje je često pravila za mene.

Ekskluzivno: audiosnimka posljednje propovijedi fra Vendelina Vasilja na Božić 1970.

Hrvatski etnički institut ekskluzivno na Božić objavljuje audiosnimku koja je nastala prije točno 50 godina. Riječ je o posljednjoj propovijedi fra Vendelina Vasilja, snimljenoj 25. prosica 1970. u Chicagu, svega nekoliko dana prije njegove smrti. Snimka je digitalizirana i računalno obrađena. Izvornog je trajanja 6 minuta i 28 sekundi i do sada nije javno objavljivana. […]

Dobro se sjećam svojih rođaka kada smo po snijegu s plastičnim vrećama puzali na jednom visokom brijegu.

Nadam se da ću ovog ljeta opet posjetiti Hrvatsku i svu svoju rodbinu”.

FOTO: Hrvatski etnički institut