Promjene na granicama

Bez PCR testa ili samoizolacije za sve one koji dostavljaju humanitarnu pomoć

31. prosinca 2020. u 10:24

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Ravnateljstvo policije objavilo je u srijedu 30. prosinca upute za prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske za osobe iz područja pogođenima potresom.

Hrvatska dijaspora okupila svoje najveće organizacije kako bi pomogla domovini

Pratimo situaciju u Hrvatskoj nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju i Sisak te prouzrokovao veliku štetu i gubitke života. Naše misli i molitve su uz obitelji poginulih i ozlijeđenih, sve pogođene, kao i one koji sudjeluju u akcijama traganja i spašavanja. Znamo da je prouzrokovana šteta na domovima, bolnicama, vrtićima, crkvama i drugim zgradama, […]

Prema donesenim odlukama, omogućuje se izlazak iz Republike Hrvatske, bez sankcija, svim osobama kojima su oštećene kuće, a imaju izrečenu mjeru samoizolacije. Radi se o uglavnom o našim povratnicima npr. u zemlje Europske unije ili u BiH, koji tamo imaju osiguran smještaj.

Osobama koje žive u inozemstvu, a u potresu su im oštećene kuće ili imaju članove obitelji koji su u pogođenim područjima, treba iznimno omogućiti ulazak u RH bez PCR testa ili samoizolacije, u cilju žurnih saniranja štete. Kao dokaz potrebno je predočiti vlasnički list, odnosno drugu relevantnu dokumentaciju.

Kada je riječ o dovoženju humanitarne pomoći, ulazak u Hrvatsku bit će omogućen bez PCR testa ili samoizolacije, no na graničnoj kontroli se mora utvrditi da se doista radi o humanitarnoj pomoći.

Hrvati u Srbiji prikupljaju pomoć. Evo kako se može uplatiti donacija

Hrvatsko nacionalno vijeće i pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskazuju solidarnost sa stradalima u razornom potresu u Hrvatskoj te izražavaju sućut obiteljima nastradalih s nadom da se ovakve tragedije više neće ponavljati. “Budući da su Hrvati u Srbiji jedna od onih zajednica koja dobro zna kako je to kada ovisiš o pomoći drugih, predsjednica […]

U takvim slučajevima osobe se upućuju u najbliže društvo Hrvatskog Crvenog križa, osim gradova Petrinje i Siska, a u Gradu Zagrebu donacije prehrambenih i higijenskih potrepština te zaštitne opreme mogu se donirati na adresi Socijalne samoposluge GDCK Zagreb, Siget 18a od 8 do 16 sati radnim danom.