Irska

Šesto hodočašće Hrvata u Knock

14. lipnja 2023. u 15:57

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: B. Vesel/HKM Dublin

U prošlu subotu održano je šesto hodočašće Hrvata u Irskoj u međunarodno marijansko i euharistijsko svetište Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske.

Fra Jozo Grbeš predvodio 51. hodočašće Hrvata Gospi u Birnau

Vjernici Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen iz Njemačke tradicionalno su u subotu 51. put hodočastili Gospi u Birnau na Bodenskom jezeru. Misu je predvodio fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Marijina iz Mostara. S njim su u koncelebraciji bili fra Robert Crnogorac, voditelj HKM-a Singen-Villingen, fra Stanko Ćosić, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije i fra […]

Hodočasnici sa svih krajeva otoka počeli su pristizati u svetište od 11 sati. Već u ranim jutarnjim satima pošli su put Knocka i autobusi s hodočasnicima iz Dublina i Corka. Onaj iz Dublina blagoslovnom molitvom i poticajnim riječima ispratio je mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački zajedno s vlč. Josipom Levakovićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije Dublin.

Prva zajednička točka hodočašća bila je pobožnost Križnoga puta koja je započela uvodnom molitvom ispred Bazilike, a nastavila se na obližnjoj Kalvariji. Mons. Huzjak i vlč. Levaković pošli su zatim na susret s rektorom svetišta, preč. Richardom Gibbonsom. Zadržali su se u kratkom razgovoru i s mons. Eamonom Martinom, nadbiskupom Armagha i primasom cijele Irske, kao i s mons. Francisom Duffyjem, nadbiskupom Tuama, na čijem teritoriju se i nalazi svetište u Knocku. Uslijedila je zatim i prilika za sakrament pomirenja na hrvatskom jeziku u kapelici pomirenja (Chapel of Reconciliation).

FOTOGALERIJA: Korizmeno hodočašće Hrvata Queenslanda

Vjernici Hrvatskog katoličkog centra Brisbane u subotu su hodočastili u svetište Marian Valley. Riječ je o već tradicionalnom 6. hodočašću australskih Hrvata iz Brisbanea, Sunshine Coasta i Gold Coasta. “Sudjelovalo je oko 150 vjernika koji su najprije imali priliku za osobnu ispovijed, a nakon toga molili smo put križa. Poslijepodne je slavljena svečana sveta misa […]

Od 14.30 sati vjernici su u Župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, na čijem vanjskom zidu svetišta se dogodilo ukazanje, zajedno molili krunicu. U 15.15 sati u istoj crkvi započelo je svečano misno slavlje kojim je predsjedao mons. Vjekoslav Huzjak uz koncelebraciju vlč. Josipa Levakovića.

B. Vesel/HKM Dublin

Na misnom slavlju je, odjeven u biskupsko korsko ruho, sudjelovao i domaći nadbiskup mons. Francis Duffy koji je na početku pozdravio okupljene vjernike i njihove pastire te im poželio dobrodošlicu u svetište. Misu je pjesmom animirao zbor iz Dublina, pojačan članovima zbora iz Corka.

Hodočašće Hrvatske katoličke misije Pariz

Hrvatska katolička misija Pariz hodočastila je u ponedjeljak u Svetište Gospe od Čudotvorne medaljice u pariškoj ulici Du Bac, obnovivši svoju tradiciju nakon dvije pandemijske godine. Misi su, uz članove hrvatske zajednice, prisustvovali i brojni drugi hodočasnici i redovnice iz Pariza, ali i cijelog svijeta: Obale Bjelokosti, Italije, Poljske, Njemačke, Koreje, Meksika, Gabona, Sjedinjenih Američkih […]

Pri završetku misnoga slavlja voditelj misije je mons. Huzjaku uručio prigodni poklon koji će ga sjećati na ovaj lijepi dan. Na hodočašću se okupilo dvjestotinjak vjernika.

B. Vesel/HKM Dublin
B. Vesel/HKM Dublin