Pomaganje je uvijek IN

Sisačka bolnica ostvarila dugoročnu suradnju s uglednom Klinikom Cleveland

21. rujna 2021. u 12:33

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: my.clevelandclinic.org

Sisačka Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić”, u kojoj je u tijeku sanacija u potresu teško oštećenih zgrada, uspostavila je dugoročnu suradnju s uglednom američkom Klinikom Cleveland, javlja HINA.

Hrvati iz Clevelanda donirali sisačkoj bolnici uređaj za pregled trudnica: Ne brinite se, u ovome niste sami

Hrvatski iseljenici iz Clevelanda donirali su Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku uređaj za pregled trudnica, koji je vrijedan 610 tisuća kuna. Službi za ginekologiju i opstetriciju uređaj je uručila Josie Tomljenovic, menadžerica sestrinstva u Klinici Cleveland… “Donacije su prikupljali Hrvati u Clevelandu i hrvatskoj crkvi svetog Pavla u tom gradu. Željeli smo pomoći […]

O oblicima suradnje u ponedjeljak su u Sisku razgovarali endokrinolog s te američke klinike Mario Škugor i ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović sa suradnicima.

Kako je rekao Škugor, koji je i direktor za edukaciju, zaposlenici te američke klinike podrijetlom iz Hrvatske odmah su nakon potresa razmišljali kako mogu pomoći stradalom području. Osim donacijama dvaju ultrazvučnih uređaja – jednog za ginekologiju i drugog za radiologiju, koji je upravo stigao u Hrvatsku, odlučili su na praksu i usavršavanje prihvatiti sisačke liječnike i medicinske sestre.

Škugor je napomenuo kako i glavni izvršni direktor Klinike Cleveland Tomislav Mihaljević, također podrijetlom iz Hrvatske, ima mnogo razumijevanja za humanitarnu pomoć području pogođenom potresom te mu je praktički dao “slobodne ruke” u definiranju svih oblika pomoći.

Puno toga ste propustili ako niste upoznali Borisa Korbara. Recimo, u Clevelandu je s pravim tenkom plašio srbijansku dijasporu

Boris Josip Korbar “Vimpi” rođen je u Zagrebu 3. ožujka 1943. Pravi sin Zagreba, koji je već bio peti naraštaj bijelog grada. Njegov otac Ivan Korbar (kojeg su također zvali “Vimpi”) preživio je Križni put. Vratio se u Zagreb s kolonom ljudi i bio smješten u koncentracijski logor u gradu. Prepoznao ga je Vida, srbijanski […]

Ravnatelj Opće bolnice Tomislav Dujmenović goste je upoznao sa štetom nastalom u potresu te s planovima obnove.

“Već smo učinili prve korake, dio bolnice smo osposobili i danas već imamo oko 190 kreveta. Nema sumnje da ćemo bolnicu obnoviti, što će trajati godinama, ali nam je vrlo važno da se bolnica dalje razvija i da za to vrijeme zadržimo naše liječnike i drugo medicinsko osoblje. Zbog toga nam je suradnja s Klinikom Cleveland vrlo važna”, rekao je Dujmenović.

Istaknuo je da se već tom donacijom znatno poboljšala dijagnostička obrada bolesnika te kako vjeruje da će sisački liječnici nakon dodatne edukacije u SAD-u dio novih znanja moći primijeniti i u sisačkoj bolnici.

Velike zasluge za uspostavu kontakta dviju zdravstvenih ustanova ima udruga “Pomaganje je uvijek IN”, čiji je predsjednik Ognjen Bagatin pritom osobno posredovao. On je podsjetio kako je doktor Škugor pri odlasku u Hrvatsku prikupio i novčanu pomoć te je osim donacija i edukacije sisačkih liječnika dodana i vrijednost humanitarne akcije.

Povratnik iz Clevelanda: Reći ću vam u čemu je Hrvatska postala ista kao i Amerika

Televizijski i filmski redatelj Ljubo Josip Lasić, rođen 1971. u Clevelandu, vratio se u Hrvatsku. U intervjuu za Hrvatsku maticu iseljenika govorio je o razlozima odlaska svojih roditelja u dijasporu, odrastanju u Americi, bavljenju filmom, ljetovanju na jednom posebnom otoku i novim projektima… Zašto su Vaši otišli u Sjedinjene Američke Države? Razlozi su bili ekonomski […]

Zahvalio je i hrvatskom iseljeništvu u SAD-u na dosadašnjoj pomoći stradalima. Na sastanku je konkretizirano i koji će liječnici prvi krenuti na edukaciju u SAD.