Zajednički napori

Štajerska uvodi hrvatski jezik kao samostalni predmet: Veliko je to postignuće!

30. siječnja 2024. u 9:29

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u subotu s Wernerom Amonom, ministrom u austrijskoj saveznoj državi Štajerskoj za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Savezne države Štajerske.

U mnogim zajednicama naglo opada broj govornika hrvatskoga jezika! Evidentan je i pad nataliteta u hrvatskim obiteljima!

Svečano predstavljanje dvoknjižja „Blago rasutih. Jezik Hrvata u dijaspori“ autorice prof. dr. sc. Sanje Vulić održano je jučer u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Prisutnima se obratila saborska zastupnica i predsjednica Odbora za Hrvate izvan domovine mr. sc. Zdravka Bušić, ističući značaj filoloških studija znanstvenice Vulić za očuvanje materinskoga jezika među Hrvatima u dijaspori. Nakon uvodnih […]

Na sastanku je službeno objavljena odluka Savezne zemlje Štajerske iz siječnja 2024. godine o uvođenju hrvatskoga jezika kao samostalnog predmeta nastave materinskoga (prvoga) jezika u redovnom školskom sustavu Štajerske od školske godine 2024./25.

Tretiranje hrvatskoga jezika u austrijskom školstvu jedno je od značajnijih bilateralnih pitanja, a ova odluka temelji se na stajalištu da je hrvatski jezik službeni jezik Europske unije slijedom čega BKS nastava više nije primjerena. Ovo je rezultat kontinuiranih zajedničkih napora i međuresorne suradnje Vlade RH prema austrijskim nadležnim tijelima i vlastima.

Tri desetljeća Male škole hrvatskoga jezika i kulture

U Novom Vinodolskom, primorskom ljetovalištu bogate kulturne prošlosti, u ponedjeljak je započela jubilarna 30. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture. Radi se jedinstvenome programu u Republici Hrvatskoj koji se održava u kontinuitetu od 1993. te je do danas okupio 1711-ero djece iz 41 zemlje svijeta te 106-ero voditelja različitih radionica. Ovogodišnji projekt okupio je 90-ero […]

Ovo je, također, značajan korak prema cjelokupnom rješavanju poštivanja suvereniteta hrvatskog jezika u Austriji, budući da na saveznoj razini još uvijek postoji znanstveno neutemeljena preporuka Saveznog ministarstva obrazovanja, znanosti i istraživanja iz 1996. vezano za nastavnu materinskoga jezika za bosanski, hrvatski i srpski (BKS) „o nerazdvajanju prema etničkim pripadnostima“.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako su Hrvati u Austriji dobro integrirani, naše dvije prijateljske zemlje imaju duge povijesne veze, dok je hrvatski jezik u statistikama uveden kao samostalan jezik prije više od sto godina.

Dodijeljeno osam stipendija za internetsko učenje hrvatskog jezika

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je osam stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika. Stipendija se odnosi na Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji u akademskoj godini 2023./24. organiziraju Sveučilište u […]

„Veliko je to postignuće i rezultat naših dugogodišnjih nastojanja da hrvatskoj djeci pružimo važnu osnovu za kvalitetno učenje materinskog jezika. Zahvaljujem Štajerskoj na velikom angažmanu u ovom području. Ovaj veliki korak u Štajerskoj otvara put zadovoljavajućem statusu hrvatskog materinskog obrazovanja i hrvatskog jezika diljem Austrije“, naglasio je ministar.