Iz diplomacije

Starčević predao vjerodajnice u Kuala Lumpuru, Kobler i Rörig novi počasni konzuli

12. svibnja 2021. u 10:24

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Veleposlanik Ivan Velimir Starčević predao je u ponedjeljak vjerodajnice u Veleposlanstvu Laosa u Kuala Lumpuru, dok su Konrad Kobler i Andreas Rörig imenovani novim počasnim konzulima u Njemačkoj.

Milas posjetio franjevce u Sesvetskoj Sopnici

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, posjetio je sa suradnicima franjevce Bosne Srebrene u Franjevačkom samostanu sv. Ilije i Župi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Tijekom obilaska samostansko-župnih prostora i još uvijek nedovršenog pastoralno kulturnog centra, gvardijan i župnik fra Zdravko Dadić, samostanski i župni vikar […]

Ministarstvo vanjskih poslova Laosa nedavno je otvorilo mogućnost da se predaja vjerodajnica nerezidentnih veleposlanika obavi u laoskim veleposlanstvima u zemljama u kojima su oni rezidentni, kako ne bi morali čekati ublažavanje ili ukidanje restriktivnih mjera zbog pandemije koronavirusa.

Veleposlanik Starčević tom se prigodom zadržao u srdačnom razgovoru s laoskom veleposlanicom Viengsavanh Sipraseuth, tijekom kojega su sugovornici izrazili obostranu spremnost da se angažiraju na pronalaženju mogućnosti značajnije gospodarske i ukupne suradnje u narednom razdoblju.

Njemačka

Republika Hrvatska ima dva nova počasna konzula u Saveznoj Republici Njemačkoj. Konrad Kobler počasni je konzul za upravna područja Gornje Bavarske, Donje Bavarske i Gornje Falačke, sa sjedištem u Passau, dok je Andreas Rörig počasni konzul u čijoj je konzularnoj nadležnosti upravno područje Kölna.

Vlada RH donosi nacionalni plan o Hrvatima izvan domovine. Poticat će povratak dijaspore

Vlada Republike Hrvatske donijela je na 56. sjednici Odluku o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske od 2021. do 2027. godine. Ovom Odlukom zadužuje se Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske da izradi Nacionalni plan razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za […]

Novi počasni konzuli imaju dugogodišnje bliske veze s Hrvatskom i donose svoju stručnost i iskustvo za novi poticaj suradnji, posebno u smjeru jačanja gospodarskih i kulturnih veza.