Rim

Što Crkva može ponuditi kako bi postupno pretvarala svoju daljinu u blizinu bračnim parovima?

6. prosinca 2023. u 13:29

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Mate Žilić

Vlč. Ivan Kunčević, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, obranio je na Papinskom visokom institutu za moralnu teologiju Alfonzijanskoj akademiji u Rimu doktorsku tezu pod naslovom “Bračni život kao iskustvo ljudskog rasta i kršćanskog sazrijevanja. Integralni prijedlog za praćenje kršćanskih supružnika”, čime je stekao akademski naslov doktora moralne teologije.

Bogoslov Mario Tošić u Rimu primio službu akolita

Na nedjelju Isusa Krista Kralja Svega Stvorenja 26. studenog bogoslov Dubrovačke biskupije Mario Tošić, zajedno s drugom braćom iz Papinskoga zavoda Germanicum-Hungaricum u Rimu, postavljen je u službu akolita, izvijestila je Dubrovačka biskupija. Svečano slavlje predvodio je biskup tajnik Dikasterija za kler Andrés Gabriel Ferrada Moreira. U propovijedi je naglasio da je „čudesna dinamika poziva […]

Doktorska disertacija podijeljena je u četiri poglavlja. Svako poglavlje ima svoju metodu i svoje temeljno pitanje. Prvo poglavlje govori o antropološkim preduvjetima za bračni život u svjetlu relacijske dimenzije. Ovo poglavlje dokazuje da ljudska narav nije tek supstancijalna, nego prije svega relacionalna.

Drugo poglavlje ne samo da obuhvaća analizu vrijednosnog sustava u Europi u posljednjih 20-ak godina, nego i postavlja hipoteze za promjene u vrijednosnom sustavu (individualizam, egoizam, hedonizam, narcisoidnost, manjak samopouzdanja i otuđenje) koje su ispitivane u konfrontiranju između moralne doktrine i 282 iskustva bračnih parova vezanih uz te hipoteze prikupljenih u istraživanju. Zabrinjavajući zaključci pokazuju koliko su bračni parovi potrebni praćenja na autentičan način od strane Crkve.

Treće poglavlje govori ne samo o dalekom, neshvatljivom teorijskom idealu nego govori o aspektima bračnog odnosa u konkretnosti života: kako održati odnos postojanim? Koji su izazovi odnosa za cijeli život?

Četvrto poglavlje je glavni doprinos ove disertacije – integralni prijedlog za praćenje kršćanskih supružnika. Ovo poglavlje pokušava dati odgovor na pitanje što Crkva u konkretnosti života, na biskupijskoj ili župnoj razini, može ponuditi kako bi postupno pretvarala svoju daljinu u blizinu bračnim parovima?

U Rimu održan koncert Zagrebačkog kvarteta

Povodom proslave 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju i Dana Hrvatskog Sabora, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan je koncert Zagrebačkog kvarteta. Na početku nedjeljnog programa sve okupljene pozdravio je vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima, istaknuvši svoju radost da se upravo u toj crkvi održava ovaj koncert, […]

Ovaj rad nastao je iz svijesti kako bračni životu unutar moralne teologije treba jako puno specifičnih doprinosa da bi promijenio dosadašnju prevladavajuću perspektivu prema kojoj bračni i obiteljski moral više neće biti svodiv samo na pitanje seksualnosti (tj. čina koji su moralno dopušteni ili nedopušteni), nego grana moralne teologije koja zaranja koliko je moguće u postojanje, u beskraj relacijske stvarnosti koji je transformativnog i transcendentalnog karaktera odnosno iskustvo ljudskog rasta i kršćanskog sazrijevanja.

Vlč. Ivan Kunčević rođen je 18. lipnja 1993. u Mosbachu (Njemačka) od oca Boška i majke Ane r. Jokić. Osnovnu je školu pohađao u Privlaci, a Opću gimnaziju završio u Vinkovcima.

Nakon toga upisao je filozofsko-teološki studij na Katoličkom-bogoslovnom fakultetu i pristupio Bogoslovnome sjemeništu u Đakovu. Za đakona je zaređen 22. listopada 2017. godine u Đakovu, dok je za svećenika zaređen u đakovačkoj katedrali na Petrovo 2018.

Mladu misu slavio je 29. srpnja 2018. u rodnoj Župi svetog Martina biskupa u Privlaci. Te godine, danom 21. kolovoza, imenovan je župnim vikarom u Župi Svih Svetih u Đakovu.

Dekretom nadbiskupa Đure Hranića, u ljeto 2019. razriješen je službe župnog vikara Župe Svih Svetih u Đakovu te upućen u Rim na poslijediplomski studij iz moralne teologije. Ondje je završio magisterij 2021. godine.

Objavljeno 51. izdanje Hrvatskog rimskog adresara

Na kraju misnog slavlja jesenskog susreta hrvatskih rimskih studenata i proslave spomendana sv. Nikole Tavelića u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, u nedjelju je predstavljen Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2023./2024. Adresar, točnije 51. izdanje, predstavio je Marin Mlađenović, svećenik Sisačke biskupije. U pripremi je najvećim dijelom sudjelovala Anamarija Došlić, tajnica Zavoda. Adresar […]

Paralelno s upisom doktorata pohađao je trogodišnji dopunski studij Scuola Italiana Consulenti della Coppia e della Famiglia (SICOF) u Rimu. Od jeseni 2023. pohađao je Specijalistički studij Propedeutika psihoterapije i teoterapije na KBF-u u Đakovu.