Razmjena vijesti i ideja

Suradnja s novinarima i publicistima u hrvatskoj dijaspori

1. prosinca 2020. u 3:27

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Udruga hrvatski novinari i publicisti (HNiP) počela je s provedbom projekta SPONA kojemu je cilj uspostaviti čvrstu suradnju s kolegama novinarima i publicistima u hrvatskom iseljeništvu tako da njihovi tekstovi putem HNiP-ovih medijskih kanala pronađu put do šire publike u domovini te da se počnu tretirati kao ravnopravne vijesti o životu i radu hrvatskog iseljeništva.

Hrvat iz Australije: Ne ulažem u dionice, nego u studente Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Svečanom akademskom činu u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” prisustvovali su rektor HKS-a vlč. prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za nastavu izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singo, moderatorica i asistentica s Odjela za sociologiju Matea Škomrlj, tajnica Povjerenstva za dodjelu stipendija dipl. iur. Ingrid Floigl Lončar te suradnici iz […]

Ovaj projekt HNiP provodi uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Po njegovu završetku najbolji rad bit će nagrađen Posebnom nagradom HNiP-a – “Bogdan Radica” u spomen na istaknutog novinara i publicistu koji je gotovo cijeli radni vijek proveo u inozemstvu.

HNiP će kroz projekt kontaktirati i uspostaviti suradnju s novinskim redakcijama hrvatskoga iseljeništva u čemu će potporu tražiti i od kolega s HRT-a koji svakodnevno priređuju emisije za Hrvate izvan RH.

Cilj im je, kako ističu, da komunikacija bude dvosmjerna i da s kolegama koji rade u iseljeničkim medijima budu u kontaktu i razmjenjuju vijesti i ideje. Planiraju promovirati i hrvatske iseljenike, publiciste koji, kako tvrde, često zbog nedostatka novca svoja vrijedna i važna djela za hrvatsku dijasporu, a time i za Hrvatsku, ne mogu prevesti na hrvatski jezik. Plan im je da se godišnje, u organizaciji HNiP-a na hrvatski jezik prevede barem jedno takvo djelo.

HNiP će na svojim mrežnim stranicama www.hnip.hr objavljivati relevantan sadržaj svojih kolega iz dijaspore. Za potrebe ocjenjivanja pristiglog sadržaja i odabira najboljih koji će biti nagrađeni HNiP će osnovati ocjenjivački sud. Želja im je da kroz ovaj projekt zainteresiraju i naše domaće izdavače za tiskanjem iseljeničke publicistike na hrvatskom jeziku.

Tradicija iseljavanja Hrvata stara je nekoliko stoljeća, a upravo toliko traju i pokušaji da se hrvatska dijaspora aktivnije uključi u život Hrvatske.

Ovaj projekt je, piše u priopćenju, prilika da se u današnje vrijeme brze tehnološke komunikacije tomu pridonese. Vrednovanje će biti vidljivo objavljivanjem takvih vijesti kroz medijske kanale, a o čemu će računa voditi HNiP tako da medije i hrvatsku javnost zainteresira organiziranjem okruglih stolova i tribina na kojima će sudjelovati i kolege iz iseljeništva te ugledni stručnjaci iz Hrvatske, ovisno koja se tema obrađuje.

Zabrinutost za inozemne radnike u lockdownu

Stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima nadbiskup Ivan Jurkovič u govoru pred Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u Ženevi 26. studenoga izrazio je zabrinutost zbog stanja u kojem su se zatvaranjem zbog pandemije našli inozemni radnici u zemljama useljavanja, prenosi Vatican News. Dok su migranti koji useljavaju kao radna snaga dobrodošli, u lockdownu nailaze […]

Sve kolege novinare i publiciste iz hrvatskog iseljeništva pozivaju da im svoje uratke šalju na službenu e-mail adresu hnip@hnip.hr te da se o sadržaju projekta SPONA i ostalim aktivnostima HNiP-a više informiraju na službenoj stranici www.hnip.hr.