MVEP

Svi hrvatski državljani uspješno evakuirani iz Afganistana

18. kolovoza 2021. u 10:11

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot

Realizirana je evakuacija/repatrijacija svih 26 hrvatskih državljana iz Afganistana, javili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Dodijeljeno 250 stipendija za učenje hrvatskog jezika u domovini

Objavljena je konačna Odluka o dodjeli stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj i Prijedlog bodovne liste desetero kandidata za dodjelu stipendije za internetsko učenje hrvatskoga jezika. REZULTATI: Učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2021./22. S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja […]

To je rezultat višednevnog napora hrvatskih institucija: potpredsjednika Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost Tome Medvede, ravnatelja SOA-e Daniela Markića te VSOA-e Ivice Kindera, na čelu s hrvatskom službom vanjskih poslova koja je koordinirala navedene napore. Oni uključuju intenzivno praćenje situacije na terenu, koordinacije i suradnje sa zemljama partnerima te održavanje stalnog kontakta s hrvatskim državljanima.

Kao i pri repatrijacijama hrvatskih državljana na samom početku pojave pandemije COVID-19, i u ovoj situaciju diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a, intenzivnim radom uspješno su osigurali povratak svih hrvatskih državljana svojim kućama.

Tiskana knjiga o životu fra Marinka Vukmana, poniznog, veselog i otvorenog franjevca

U nakladi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja krajem srpnja 2021. tiskana je knjiga „Tragovi vjere i ljubavi. 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“. Urednici izdanja su fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap, obojica nastavnici na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, piše IKA. Knjiga na 480 stranica monografski obrađuje život i […]

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zahvalilo je američkim, britanskim, njemačkim i ukrajinskim vlastima koji su pomogli pri repatrijaciji hrvatskih državljana.