London

Tko je bio Vladimir Pavlinić? Kao 17-godišnji učenik na ljetnim praznicima osuđen je na 14 dana zatvora!

28. rujna 2022. u 9:40

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Okrijepljen svetim sakramentima u nedjelju je u Londonu preminuo Vladimir Pavlinić, član i suradnik Hrvatske katoličke misije London, hrvatski novinar, teolog, slikar te supokretač i prvi glavni urednik Glasa Koncila.

Dubrovčanin za okladu preplovio Atlantik! ‘Nevjerojatno hrabra i luda avantura koja bi se mogla pretvoriti u tragediju ili trijumf’

Vijest od 23. travnja 2022. da su dvojica hrvatskih branitelja, dragovoljaca obrambenog Domovinskog rata, Verner Ilić i Martin Cruickshank, za 83 dana sretno preveslali Atlantski ocean podsjetila me na hrvatskog pomorca Nikolu Primorca koji je s kolegom u brodici manjoj nego itko ikada prije preplovio Atlantik. Iako se o Nikoli ponekad pisalo, ipak njegovo ime […]

Vladimir Pavlinić rođen je 5. studenog 1929. godine. Školovao se na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, a zatim na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Godine 1946., kao 17-godišnji učenik na ljetnim praznicima, bio je zatvoren u Klanjcu i osuđen na 14 dana zatvora s prisilnim radom, zbog „neprijateljske djelatnosti“, iako nije pripadao nikakvoj skupini ni organizaciji osim školovanja u crkvenoj ustanovi.

Godinu dana prije završetka studija teologije, 1952. pozvan je u vojsku. Pri završetku roka od 18 mjeseci, zatvoren je u vojnom istražnom zatvoru u Nišu, pod optužbom za „neprijateljsku propagandu u cilju narušavanja borbene moći JNA“. Na Vojnom sudu u Nišu osuđen je na tri godine strogog zatvora s prisilnim radom. Izdržao je punu kaznu u kaznionicama u Nišu i Staroj Gradiški.

Od 1963. do 1973. bio je supokretač novina Glas Koncila i prvi glavni urednik. Pavlinić je uz uređivanje bio i glavni lektor lista te je u jezičnoj praksi dosljedno ignorirao Novosadski sporazum iz 1957. Za to je urednik dobio 1967. povjerljivo priopćenu potporu i ohrabrenje od skupine vodećih hrvatskih lingvista, Jonkea, Babića i Brozovića. Svojim postojanjem i modelom Glas Koncila potaknuo je ideju za pokretanje neovisnog glasila za politička pitanja Republike Hrvatske; Hrvatskoga tjednika koji je izlazio nepunu godinu 1971., do zabrane nakon prosinačnog puča u Karađorđevu 1971.

Kada je krajem 1972. tužilaštvo treći put zabranilo jedan broj lista, po zakonu o tisku odgovorni urednik trebao je biti zatvoren i kazneno optužen. To je potaknulo Pavlinića da hitno otputuje u Austriju. Iz Beča je s vremenom uspostavio kontakt s Jakšom Kušanom u Londonu, urednikom i izdavačem „Nove Hrvatske“, tada vodećih novina za naše iseljeništvo. Daljim razvitkom došlo je do Pavlinićeva preseljenja u London, potkraj 1973., gdje je ušao u uredništvo. To je bio povod da se Nova Hrvatska organizira kao dioničko društvo i list je od prigodnog povremenika počeo izlaziti redovitim dvotjednim ritmom.

Godine 1978. pokrenuo je s trojicom hrvatskih intelektualaca u izbjeglištvu, Brankom Salajem (Švedska), Tihomilom Radjom (Švicarska) i Gojkom Borićem (Njemačka) novi informativni povremenik, „Poruka“. Pavlinić je bio glavni urednik, tehnički kreator, organizator tiskanja, distribucije, marketinga i knjigovodstva. Program novog glasila bio je prvenstveno progovoriti intelektualno i politički angažiranijem segmentu hrvatske dijaspore, dubljom analizom političkih prilika u Jugoslaviji i realnim zacrtavanjem demokratskog sustava buduće hrvatske države. „Poruka“ je izlazila do 1984., kada je ostala bez financijskih sredstava.

Plivanje

Plivački prvak Velike Britanije bez konkurencije bio je – Dubrovčanin

Kada bi netko sastavio popis sportaša našeg podrijetla, koji su nastupali pod zastavama drugih zemalja i postizali vrijedne pobjede i zapažene rezultate, sigurno je da bi se u samom vrhu našlo ime Dubrovčanina Pavla Radmilovića, plivačkog prvaka Velike Britanije i višestrukog olimpijskog pobjednika. U svojoj neobično dugoj sportskoj karijeri on je nastupao na svim olimpijskim […]

Pavlinić je za preživljavanje obitelji najprije radio različite fizičke poslove i pronašao put da stečene vještine u tipografiji, dizajnu i ilustraciji realizira pružanjem usluga izdavačima. Usput je sudjelovao svojim radovima na nekoliko slikarskih izložaba.

U lipnju 1990. pozvao ga je u Zagreb dr. Franjo Tuđman, tada predsjednik SR Hrvatske, da mu povjeri osnivanje nove informativne agencije, umjesto postojećeg Tanjuga. Pavlinić je izradio program početnog ustrojstva i rada agencije koji je bio prihvaćen od Ministarstva informiranja i po njemu je organizirana prva agencija, kasnije nazvana Hina.

U proljeće 1992. Pavlinić je osnivao i uređivao za Ministarstvo informiranja RH tjednik na engleskom jeziku, „Croatia Monitor“. Prvobitna svrha lista bilo je informiranje stranih promatrača, diplomatskih predstavnika i vojnika UNPROFOR-a o Hrvatskoj uopće i izvješćivanje o tekućim događanjima. Uredništvo je sastavio od mladih novinara Hrvata rodom iz zemalja engleskoga jezika. List je tiskan kod Vjesnika.

Na osnovama Monitora kasnije je Vjesnik pokrenuo svoje englesko izdanje, a Pavlinić se 1994. uposlio u neovisnoj građanskoj Udruzi Domovine i Dijaspore (UDD), kao urednik tjednog televizijskog programa „Treća strana medalje“ na privatnoj televiziji OTV. Program se sastojao od debata pozvanih stručnih ljudi na različite gospodarske, političke, strateške i kulturne teme.

IKA

Pavlinić je zatim pozvan u uredništvo novopokrenutog političkog magazina „Tjednik“ koji je uređivao Krsto Cviić. Tu je radio kao autor tematskih članaka i analiza te voditelj lektorske skupine. Zatim je 1998. bio pozvan u agenciju Hina da pokrene novinarsku radionicu, za profesionalno usavršavanje mladog novinarskog kadra u specifičnom agencijskom radu i dobrom hrvatskom jeziku. Iz toga dvogodišnjeg rada kasnije je nastala njegova knjiga Stil i jezik novinara koja je bila uvrštena u priručnu literaturu za studente novinarstva na Filozofskom fakultetu. Potkraj 1999. Pavlinić se vratio živjeti kao umirovljenik u Londonu.

Jedno hrvatsko vjenčanje u dijaspori iz 1951.

Dana 11. studenog 1950. vjenčao se u Heywoodu u Engleskoj s gđicom Josefinom Panzer hrvatski protukomunistički borac i sin kršne Hercegovine g. Janko Vukić. Toga dana je bilo pravo hrvatsko slavlje, jer je vjenčanju prisustvovalo dvadesetak Hrvata i Hrvatica iz distrikta Bury, među kojima se nalazilo i nekolika stranaca. Većina prisutnih Hrvata bili su hrvatski […]

Odlukom tadašnje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Vladimiru Pavliniću dodijeljeno je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu. Predsjednica je imenovala veleposlanika Igora Pokaza svojim izaslanikom u prigodi svečanog uručenja koje je održano u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu, u srijedu 19. lipnja 2019. Uz članove obitelji uručenju je bio prisutan i fra Ljubomir Šimunović, voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu, čiji je Pavlinić bio uvaženi član.