Alan Modrić

Tko je novi duhovnik Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu?

29. siječnja 2021. u 9:26

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

Predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u ak. godini 2020./2021., vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, uime hrvatskih biskupa, u srijedu je imenovao isusovca o. Alana Modrića, profesora kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Gregorijana, novim duhovnikom Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Odano priznanje Andriji Rajeviću Bezmalinoviću, iseljeniku čiji su se roditelji upoznali na brodu za Antofagastu

Na inicijativu Mire Martinec, veleposlanice Republike Hrvatske u Čileu, jučer je odano priznanje Andriji Rajeviću Bezmalinoviću, koji je više od 25 godina radio u hrvatskom diplomatskom predstavništvu, objavljeno je na Facebook stranici Cultura Croata. Gospodin Rajević poznat je po tome što je cijeli život promicao interese Republike Hrvatske u toj državi, gdje je bio i […]

O. Modrić će u službi zavodskoga duhovnika naslijediti o. Mihálya Szentmártonija, DI, koji je tu službu obavljao tijekom skoro punih 20 godina, od 30. rujna 2001. do danas, piše IKA.

O. Alan Modrić rođen je 14. veljače 1975. u Zagrebu od majke Vlaste i oca Nikole. U istome gradu pohađao je osnovnu školu 1981. – 1989., kao i XVI. gimnaziju 1989. – 1993.

Nekoliko godina studirao je na Pravnom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta. Nakon dugog promišljanja i pažljivog razlučivanja odlučio se za duhovni poziv zbog čega je ušao u Družbu Isusovu 18. listopada 2001.

Nakon dvije godine novicijata u Zagrebu, 13. studenoga 2003. položio je prve redovničke zavjete. Dvogodišnji filozofski studij završio je 2005. godine na tadašnjem Filozofskome fakultetu Družbe Isusove (danas Fakultetu filozofije i religijskih znanosti) u Zagrebu, nakon čega je otišao u Osijek na dvogodišnje razdoblje apostolskog rada u tamošnjemu isusovačkome samostanu i Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji.

Godine 2007. došao je u Rim na studij teologije na Papinskome sveučilištu Gregoriana, boraveći u isusovačkome zavodu “Gesù” sve do 2010. kada završava teološki studij.

Za svećenika je zaređen po rukama biskupa Valentina Pozaića na svetkovinu sv. Ignacija Lojolskog, 31. srpnja 2010. u Zagrebu. Iste godine upisao je poslijediplomski studij iz kanonskog prava na Gregoriani.

Godine 2013. postigao je titulu magistra kanonskog prava (licencijat), a titulu doktora 2017. kada je i započeo službu profesora na istome sveučilištu, gdje je predavao kolegije povezane s hijerarhijskim uređenjem Crkve.

U akademskoj godini 2019./2020. boravio je u Meksiku, u sklopu posljednjeg perioda svoje redovničke formacije, tzv. “treće probacije” (kušnje), nužnoga za polaganje posljednjih zavjeta.

Pogledajte online izložbu Hrvata koji je čak četvrt stoljeća živio izvan domovine

Izložba umjetnina iz Memorijalne zbirke Maksimilijan Vanka HAZU u Korčuli može se pogledati na ovoj poveznici… Maksimilijan Vanka (11. 10. 1889. – 2. 2. 1963.) važan je hrvatski umjetnik, djelatan od drugog desetljeća prošloga stoljeća sve do iznenadne smrti. Kako je četvrt stoljeća živio izvan domovine, njegov je velik i raznolik opus nedovoljno istražen među […]

Službu zavodskoga duhovnika, s mandatom na pet godina, o. Modrić preuzet će na Pepelnicu, 17. veljače 2021.