Cleveland

Tko su hrvatsko-američki sportaši koji su primljeni u Kuću slavnih?

2. siječnja 2023. u 8:00

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Petra Pesa

Hrvatsko-američka sportska kuća slavnih u listopadu je u Clevelandu održala inauguracijsko uvođenje u Kuću slavnih Hrvata-Amerikanaca koji su svojim djelovanjem ostavili trag u sportu.

Slavna američka skakačica u vodu podrijetlom je bila Hrvatica. Trener je uporno htio da promijeni hrvatsko prezime, vjerujući da će zbog toga ‘daleko dogurati’

Hrvati u domovini i u svijetu dosezali su i dosežu među najbolje u sportu. Više su puta zapisani pod imenima drugih država i političkih tvorevina, ali su ipak Hrvati, a njihovi rezultati idu na čast našem narodu! Tako je jedna od najuspješnijih u Americi i u svijetu u skakanju u vodu s 3-metarske daske i […]

Program je otvorio Vedran Nazor, a uime organizatora prisutne je pozdravio Steve Rukavina, predsjednik Nacionalne federacije hrvatskih američkih kulturnih zaklada. Događaj je vodio Jerome Jurenovich, dugogodišnji CNN-ov sportski novinar.

Inauguracijom su obuhvaćeni sportaši iz šest sportova:

1. Helen Crlenkovich – skakačica u vodu

Rođena je 1921. godine i postala je najbolja nacionalna skakačica u vodu na 3-metarskoj odskočnoj dasci i 10-metarskoj platformi. Izvela je višestruke skokove koje su u to vrijeme izvodili samo muškarci. Umrla je od raka 1955. u Burbanku u Kaliforniji.

2. Fred Couples – golf

Majka mu je bila hrvatskog podrijetla, a baka i djed s očeve strane emigrirali su iz Italije, postao je profesionalac 1980. godine i osvojio 15 PGA Tour pobjeda, Players Championship 1984. i 1996.

Petra Pesa

3. Mickey Lolich – bejzbol

Djed i baka, Mijo i Luca Lolich, emigrirali su iz Splita. Micky je igrao 16 sezona u Majorsima, većinom za Detroit. Završio je rekordom 217-191 i prosjekom osvojenih trčanja od 3,44. Tijekom svoje karijere odigrao je 195 utakmica i plasirao 41 šut. Trostruki All Star, Lolich je osvojio tri utakmice na Svjetskom prvenstvu 1968. godine.

4. Roger Maris bejzbol

Rodom je iz Minnesote, sin je prvog naraštaja američkih Hrvata, odrastao u Sjevernoj Dakoti. Probio se u Majors s Clevelandom 1957. godine. Maris je umro od raka 1985. godine u 51. godini života.

5. John Havlicek – košarka

Godine 1960. bio je dio momčadi prvaka države Ohio, svoju zvjezdanu 16-godišnju NBA karijeru nastavio je s Boston Celticsima. Natjecao se u osam momčadi NBA prvenstava i bio 13 puta All Star i MVP NBA finala 1974. Preminuo je 2019. godine.

Otišao na turneju u Južnu Ameriku i – nije se vratio. Ovaj Varaždinac postao je kralj argentinskog nogometa, učitelj slavnom Menottiju…

Sredinom studenoga 1980. godine Hrvatsku maticu iseljenika posjetio je Rudolf Kralj, ugledni hrvatski iseljenik iz Argentine. Ovaj rođeni Varaždinac s pravom bi zaslužio i naziv “kralja” argentinskog nogometa, jer je u toj latinsko-američkoj zemlji jedan od najcjenjenijih nogometnih stručnjaka. A s obzirom na to da je Argentina službeni prvak svijeta u nogometu, očito je da […]

6. Kevin McHale – košarka

Nakon izvrsne karijere na Sveučilištu Minnesota, McHale je imao sjajnu trinaestogodišnju karijeru u Boston Celticsima, s kojima je osvojio prvenstvo 1981., 1984. i 1986. U prosjeku je postizao 17,9 poena, 7,3 skoka i 1,7 blokada.

7. George Mikan – košarka

Podrijetlom iz Illinoisa, u prosjeku je bilježio 23,1 poen i 13,1 skok po utakmici za Minneapolis tijekom sedam profesionalnih sezona.

8. Mark Pavelich hokej

Njegovi djed Mike i baka Annie emigrirali su iz Hrvatske. Pavelich je bio je član slavne američke olimpijske hokejaške reprezentacije 1980. godine koja je porazila Rusiju. Tim je osvojio zlatnu medalju. Pavelich je igrao sedam godina u NHL-u. Također je profesionalno igrao u Europi. Umirovio se 1992. godine. Preminuo je 2021. godine.

Petra Pesa

9. Joe Sakic – hokej

Rođen je u Kanadi u obitelji hrvatskih emigranata. Bio je All Star s Colorado Avalancheom i njihov je izvršni potpredsjednik hokejaških operacija. Vodio je Avalanche do naslova Stanly Cupa 1996. i 2001. te je bio MVP lige ’01. Natjecao se i na olimpijskim igrama 1998., 2002. i 2006. godine.

10. Joe Stydahar – američki nogomet

Rodom iz Pennsylvanije, igrao je sveučilišni nogomet u Zapadnoj Virginiji. Karijeru je nastavio u Chicago Bearsima. Godine 1939. United Press rangirao ga je kao najboljeg napadača lige. Pedesetih godina prošlog stoljeća trenirao je Los Angeles Ramse i Chicago Cardinalse. Stydahar je preminuo 1977. godine.

Ken Krsolovic, povjesničar bejzbola, pisac i bivši trener hrvatske bejzbolske reprezentacije i Steve Rukavina, predsjednik Nacionalne federacije hrvatskih američkih kulturnih zaklada, dio su ovogodišnjeg upisnog povjerenstva. Ostali članovi bili su: Derek Hohn, Jerome Jurenovich, Jim Kresnik, Dino Mattessich, Vedran Nazor, Pete Radovich, Al Saracevic i Tom Steich.

Ovaj Hrvat bio je nogometna zvijezda u Americi! U povijesnoj utakmici obranio je sve engleske udarce, ali u Brazilu mu nije bilo dopušteno nastupiti

Trenutačno se igra Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru. Osim nama dragih Vatrenih (dok ovo pišem slavimo pobjedu nad Japanom!), našu i svjetsku pozornost privlačio je ovih dana i mladi američki nogometaš hrvatskoga podrijetla Christian Mate Pulišić. Ovo je dobra prilika upoznati Hrvate diljem svijeta s hrvatskim nogometašem koji je također nekoć bio nogometna zvijezda […]

Predstavnici obitelji sportaša koji su u njihovo ime preuzeli nagrade emotivno su isticali svoje hrvatske korijene, iznimno ponosni na podrijetlo i povezanost s Hrvatskom.

Nada Pritisanac Matulich, Hrvatska matica iseljenika