CRoETnO

Treći međunarodni CRoETnO festival pokazao ponos hrvatske tradicije i običaja

17. listopada 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

U središtu Rima, u Kazalištu Garbatella, ovih dana održan je treći međunarodni CRoETnO festival. Osnovni cilj ovog projekta, čiju organizaciju potpisuju udruge „Hrvatsko-talijanski mozaik“ iz Rima i „Jedna Musica“ iz Kruča, bio je pokazivanje tradicije i običaja te očuvanje i promoviranje hrvatske kulturne baštine, posebno među mladima.

Proslava svetkovine sv. Franje te primanje i zavjetovanje članova OFS-a

Nakon trodnevne duhovne priprave koju je u Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt predvodio fra Petar Ljubičić, uslijedila je proslava svetkovine sv. Franje Asiškog. Svečani program započeo je krunicom koju su predmolili članovi Franjevačkog svjetovnog reda te kratkim igrokazom iz života sv. Franje. Svetu misu i obred preminuća sv. Franje predslavio je župnik fra Petar Komljenović uz […]

Na trećem CroEtno festivalu sudjelovale su folklorne skupine iz Rumunjske, Perua, Kolumbije, Italije, Poljska, Ukrajina, Sijera Leone, Sejšeli i Hrvatske. Lijepu Našu predstavljala je Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin koja uskoro slavi 40. obljetnicu svoga djelovanja.

Počasni gost bio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je prvi puta prisustvovao ovoj manifestaciji. U svom obraćanju istaknuo je kako je folklor dio kulturne baštine koja nas povezuje s našim korijenima…

Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

“Ponosni smo i na kontinuiranu suradnju između moliških Hrvata i hrvatske dijaspore u Rimu. Sve to svjedoči o karakteru hrvatskog naroda koji poštuje svoje i kada smo jako udaljeni od Hrvatske, koji cijeni i običaje stranih zemalja u kojima živi, koji poštuje različitost. Njegujte i dalje taj duh čovjekoljublja i domoljublja, a Hrvatska će vam odgovoriti otvorenih vrata, ponosna na sve vaše uspjehe i zahvalna za svu vašu ljubav”, rekao je Milas.

U Rimu održan koncert Zagrebačkog kvarteta

Povodom proslave 10. obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju i Dana Hrvatskog Sabora, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu održan je koncert Zagrebačkog kvarteta. Na početku nedjeljnog programa sve okupljene pozdravio je vlč. Marko Đurin, rektor Zavoda i crkve sv. Jeronima, istaknuvši svoju radost da se upravo u toj crkvi održava ovaj koncert, […]

Svim udrugama dodijeljena je zahvalnica i suvenir baščanske ploče kako bi i ovim putem promovirali hrvatsku kulturu baštinu.

Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

Ivana Milina, predstavnica Hrvata u Italiji pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, ujedno i predsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, zahvalila je svim institucijama i njenim predstavnicima na kontinuitetu u podršci.

Hrvatska rimska zajednica proslavila blagdan svoga zaštitnika

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u subotu 30. rujna svetkovinu sv. Jeronima – prezbitera i crkvenog naučitelja te zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koju je predslavio pater Željko Paša, DI – dekan Fakulteta istočnih crkvenih znanosti na Papinskom orijentalnom institutu […]

Na Međunarodnom festivalu nošnji organizirani su štandovi s rukotvorinama i tipičnim specijalitetima svih zemalja sudionika. Hrvatsku je predstavilo Narodno sveučilište „Sesvete“, kulturno-obrazovna ustanova Grada Zagreba s izložbom i radionicom tradicijskog nakita od staklenog zrnja, s kojom su posjetitelji bili oduševljeni.

Hrvatsko talijanski Mozaik Rim
Hrvatsko talijanski Mozaik Rim