Sv. Jeronim

Hrvatska rimska zajednica proslavila blagdan svoga zaštitnika

3. listopada 2023. u 9:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marko Martić/Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u subotu 30. rujna svetkovinu sv. Jeronima – prezbitera i crkvenog naučitelja te zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.

U Rimu doktorirao vlč. Martin Krizmanić

Vlč. Martin Krizmanić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, obranio je na Papinskom visokom institutu za moralnu teologiju Alfonzijanskoj Akademiji u Rimu doktorsku tezu pod naslovom “Paradigma idiotizma u kršćanina. Antropološke i moralno teološke implikacije u svjetlu književnosti F. M. Dostojevskog”. Doktorska disertacija podijeljena je u pet poglavlja. Na početku opravdava korištenje književnosti kao legitimnog alata za bavljenje […]

Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koju je predslavio pater Željko Paša, DI – dekan Fakulteta istočnih crkvenih znanosti na Papinskom orijentalnom institutu – uz koncelebraciju rektora Marka Đurina te dvadesetak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu.

Na početku svete mise rektor je istaknuo kako smo, u travnju ove godine, navršili punih 570 godina otkako se naš narod utječe zagovoru svetog Jeronima na ovome mjestu.

Marko Martić/Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima

Predslavitelj je u svojoj homiliji naglasio kako se, kada govorimo o sv. Jeronimu, nastoji „zaobići“ tema njegove teške naravi jer o tome nije oportuno govoriti. No, za razumijevanje potonjeg, nužno je rasvijetliti kontekst u kojem je živio.

Rektor Đurin, prije završnog blagoslova zahvalio je predslavitelju, okupljenim svećenicima, bogoslovima, hodočasnicima te članovima diplomatskoga zbora: Jasenu Mesiću, veleposlaniku Republike Hrvatske u Republici Italiji i Tei Zupičić, otpravnici poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici te ostalim diplomatskim djelatnicima.

Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata u Zavodu sv. Jeronima u Rimu

Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata povodom proslave blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza održan je u nedjelju u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Susret je započeo svečanim euharistijskim slavljem koje je uz koncelebraciju desetak svećenika na studiju ili službi u Rimu predslavio mons. Juraj Batelja, generalni postulator za kauze beatifikacije i […]

Rektor je na poseban način pozdravio i dvije nove sestre – s. Radoslavu i s. Dominiku – iz Družbe sestara milosrdnica koje su preuzele službe unutar Zavoda i crkve sv. Jeronima.

Marko Martić/Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima

Nadalje, zahvalio je pjevačkom zboru „Zvon“ Kulturnog društva „Ive Jelenovića“ Dobrinj s otoka Krka i udruzi „Ivan Črnčić“ te njihovom voditelju Ranku Pavačiću na animiranju misnoga slavlja. Također, zaželio je svim studentima te polaznicima hrvatske nastave u Rimu blagoslovljen početak nove akademske godine.

Uz članove hrvatske rimske zajednice na misi su sudjelovali i hodočasnici iz hrvatskih misija iz Münchena i Düsseldorfa.

Misa za domovinu u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu

Prigodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, u utorak je u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu slavljena misa za domovinu. Predslavitelj misnog slavlja bio je mons. Mirosław Stanisław Wachowski, podtajnik za Odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice. Kao koncelebranti u […]

Nakon završnog blagoslova s moćima sv. Jeronima, uslijedio je koncert. Zatim je proslava nastavljena u prostorijama Zavoda, uz prigodni domjenak i druženje.