Daj mi duše, drugo uzmi

U Augsburgu održane duhovne vježbe za hrvatske svećenike i trajne đakone iz Zapadne Europe

9. ožujka 2023. u 17:36

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i trajne đakone iz Zapadne Europe na temu „Daj mi duše, drugo uzmi“ održane su od 6. do 9. ožujka u Kući za duhovne vježbe „Sv. Pavao“ Biskupije Augsburg u Leitershofenu.

Duhovnu obnovu u Giessenu vodio prof. dr. fra Stipo Kljajić

“Lice Božje u licima drugih” bila je tema korizmene duhovne obnove u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Giessen koju je vodio bosanski franjevac prof. dr. fra Stipo Kljajić. Duhovna obnova započela je u četvrtak nagovorom i svetom misom u Kloppenheimu, a sutradan je u središtu ove hrvatske katoličke zajednice održan drugi duhovni nagovor. Nakon duhovnog nagovora vjernici […]

Duhovne vježbe u organizaciji Hrvatskog dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni vodio je prof. em. dr. o. Josip Gregur, SDB. Sudjelovali su svećenici iz Njemačke, Velike Britanije, Irske, Luksemburga i Srbije, trajni đakon iz Njemačke, dvije laikinje pastoralno djelatne u hrvatskim misijama u Njemačkoj i dvoje djelatnika Ureda iz Frankfurta. Ukupno je prisustvovalo 38-ero sudionika.

U uvodnom dijelu voditelj duhovnih vježbi podsjetio je kako salezijansko geslo glasi „Daj mi duše, drugo uzmi” te kako se tim sloganom sv. Ivan Bosco (1815. – 1888.) vodio u svom pastoralnom radu za dobrobit mladih. Stoga je u pet razmatranja nastojao produbiti smisao pojedinih riječi gesla: Daj (Da) – molitva; mi (mihi) – vjera; duše (animas) – čovjek; drugo (caetera) – cjelina; uzmi (tolle) – predanje.

U prvom razmatranju „Da – Molitveni duh“ istaknuo je kako smo pošli od ljudske hibridnosti i nevoljkosti biti o nekome ili nečemu ovisan. U drugom razmatranju „Mihi – Identitet i vjera“ voditelj je rekao kako je znakovito što je papa Benedikt XVI. poručio Salezijancima kada su na 26. Vrhovnom saboru 2008. razmišljali što za njihov identitet znači Da mihi animas.

Korizmeni susret provincijala s franjevcima konventualcima u Njemačkoj: U korijenu riječi susret krije se riječ sreća

U njemačkoj Fuldi u srijedu je održan Korizmeni susret provincijala Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualca fra Miljenka Hontića s braćom koja djeluju u toj zemlji. Sudjelovali su svećenici misionari fra Ivan Kovačević iz Hanaua kao delegat, fra Pero Šestak iz Neumünstera, fra Ivan Penava iz Würzburga i fra Milan Gelo iz Tübingena… „U korijenu […]

U trećem razmatranju „Animas – Duh i tijelo – Čovjek“ istaknuo je kako je „Daj mi duše“ nekad preusko usmjeravalo na život poslije smrti. U četvrtoj meditaciji „Caetera – Bitno i ostalo – cjelina“ naglasio je kako se danas u psihologiji ističe pažljivost trenutka. U petom razmatranju „Tolle – Predanje“ posjetio je kako je na početku na početku bilo riječi o ljudskoj oholosti koja teško izgovara ona „daj mi“, a još teže joj pada da se zahvali.

Mise je u utorak predvodio voditelj duhovnih vježbi u zajedništvu s voditeljem HKM-a Kempten fr. Josipom Dolićem i dušobrižnikom u HKM-u Nurnberg don Filipom Tomićem; u srijedu 8. ožujka s voditeljem HKM-a Hannover fr. Anastaziom Pericom Petrićem i župnikom katedralne Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu vlč. Mihaelom Sokolom te u četvrtak s voditeljem Hrvatske katoličke misije Regensburg vlč. Vladom Letinčićem i uz asistenciju trajnog đakona Mladena Svoboda iz HKM-a Ludwigshafen. U koncelebraciji su bili svećenici okupljeni na duhovnim vježbama.

Duhovne vježbe hrvatskih svećenika u Rimu

Od četvrtka do nedjelje svećenici Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, zajedno s rektorom Markom Đurinom i vicerektorom Markom Škrabom, sudjelovali su na duhovnim vježbama u Centru Ad Gentes koji vode misionari verbiti u mjestu Nemi. Ovogodišnje duhovne vježbe predvodio je p. Alan Modrić, DI, duhovnik Zavoda. Modrić, vođen načelima Duhovnih vježbi sv. Ignacija Loyolskog, obratio […]

Uz molitvu časoslova bilo je i pokorničko bogoslužje i križni put. Molitvu i pjevanje animirao je dušobrižnik u HKZ-u Stuttgart – centar fra Filip Mimica. Na kraju je svima zahvalio na sudjelovanju delegat vlč. Ivica Komadina. Duhovnim vježbama prisustvovao je i dr. vlč. Tomislav Markić, Nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, javlja IKA.