Pregled slavlja

U HKM-u Mittelbaden ove godine proslavljeno čak šest prvih pričesti. Sakrament primilo 96-ero mladih!

14. srpnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Mittelbaden

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden od 7. svibnja do 3. srpnja 2022. svečano je proslavljeno šest prvih pričesti. Sakramentu euharistije pristupilo je 96-ero prvopričesnika koji su se kod svojih vjeroučitelja za taj trenutak pripremali cijelu školsku godinu. Djeca su prvi put primila i sakrament ispovijedi.

Svećenik hrvatske katoličke misije u Njemačkoj: Teško se vratiti na stanje prije pandemije

Dvije pune godine vladala je pandemija koronavirusa. Tom pošasti zavladalo je opće i zastrašujuće stanje ne samo u civilnom društvu, nego i u crkvenoj i vjerničkoj zajednici. Neki su od korone umrli ili nose određene posljedice. Bilo je tzv. “dragovoljno” cijepljenje koje se npr. u Austriji kažnjavalo za necijepljene od tri i pol tisuće eura. […]

Karlsruhe

Prvo ovogodišnje slavlje prve pričesti održano je u subotu 7. svibnja 2022. u crkvi St. Michael u Karlsruheu. Misnim slavljem predsjedao je vjeroučitelj prvopričesnika don Sebastijan Marković. Sakramentu euharistije pristupilo je 22-oje prvopričesnika. Pod misom su pjevali pjevači crkvenoga zbora iz Karlsruhea, uz glazbenu pratnju pastoralnog suradnika Darka Rubčića.

Gaggenau

Sljedeća prva pričest slavljena je u subotu 14. svibnja u crkvi St. Josef u Gaggenauu. Predsjedatelj misnim slavljem i djelitelj sakramenta prve pričesti bio je don Stjepan Matijević. Pričešćeno je 16 prvopričesnika koje je kroz godinu dana pripremala vjeroučiteljica Sanja Gluhak. Za glazbeni dio programa pobrinuli su se pjevači zbora iz Gaggenaua, uz glazbenu pratnju Sanje Gluhak.

Rastatt

U subotu 21. svibnja 2022. bilo je slavlje prve pričesti u crkvi Herz-Jesu im Münchfeld u Rastattu. Voditelj misnog slavlja i djelitelj sakramenta euharistije bio je don Ivo Nedić, voditelj HKM-a Mittelbaden. Pričešćeno je 12-ero djece koju je za sakrament prve pričesti pripremala vjeroučiteljica Đurđica Kušić. Pod misom su pjevali pjevači zbora iz Rastatta i Gaggenaua, uz orguljsku pratnju gospođe Anite Piplice.

Novo pojačanje HKM-u Mittelbaden. Marija je dijabetes približio Bogu, a David je shvatio kakav je život vrijedan življenja

Mario Majstorović i David Marić, bogoslovi Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca, provest će mjesec dana u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mittelbaden. Bogoslovi će biti smješteni kod hrvatskih svećenika u Karlsruhe, a došli su zbog tečaja njemačkog jezika te aktivnog sudjelovanja i pomoći u radu ove hrvatske misije. “U ime pastoralnog tima, misijskih pastoralnih vijeća i […]

Pforzheim

U četvrtak 26. svibnja, na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, slavljena je prva pričest u crkvi St. Antonius u Pforzheimu. Misnim slavljem predsjedao je don Ivo Nedić u suslavlju s don Stjepanom Matijevićem. Don Ivo je ujedno bio djelitelj sakramenta prve pričesti djeci koju je pripremao kroz godinu dana. Pričešćeno je 18-ero djece. Glazbenim dijelom programa ravnao je i na klaviru pratio Darko Rubčić, a pjevali su mladi iz Pforzheima. Zanimljivost je da je za ovu prigodu šestero mladih iz zajednice Pforzheim bilo obučeno u tradicionalne hrvatske nošnje.

Bruchsal

Zajednica Bruchsal svoje slavlje prve pričesti imala je u subotu 28. svibnja u crkvi St. Paul. Voditelj misnog slavlja i djelitelj sakramenta prve pričesti bio je don Ivo Nedić, a s njim su suslavili don Stjepan Matijević i don Vjekoslav Kanić. Sakramentu euharistije pristupilo je 27-ero prvopričesnika koje su pripremali don Stjepan Matijević (Bruchsal) i don Ivo Nedić (Kirrlach, Waghäusel, Wiesental, Philippsburg, Kronau, Bad Schönborn). Pod misom su pjevali pjevači zbora iz Bruchsala, uz klavirsku pratnju Darka Rubčića. Šestero mladih iz Bruchsala, obučenih u tradicionalne hrvatske nošnje, prinijeli su darove.

Hrvatska dijaspora u Njemačkoj online molila krunicu

U organizaciji voditelja Hrvatske katoličke misije Mittelbaden u Njemačkoj, don Ive Nedića i njegovih pastoralnih suradnika Jacqeline Zadravec i Darka Rubčića, na prvu nedjelju došašća upriličena je online molitva krunice, piše IKA. Uvodno je mlada aktivna članica misije Zadravec, uz harmonijsku pratnju pastoralnog suradnika Rubčića, otpjevala pjesmu Prva ljubav opet te zove. Potom je don […]

Kehl

Posljednje slavlje prve pričesti bilo je u Kehlu u nedjelju 3. srpnja 2022. u crkvi St. Johannes Nepomuk. Toga je dana sakramentu prve pričesti pristupio jedan dječak i sakramentu krizme sedmero krizmanika koje je pripremao don Ivo Nedić. Misno slavlje je pjevanjem i gitarskom pratnjom oplemenio Marin Ćorić.