Njemačka

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Düsseldorf krizmano 43-oje Hrvata

27. lipnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: franjevci-split.hr

Iz ruku mons. Pere Sudara, biskupa iz Sarajeva, u Hrvatskoj katoličkoj misiji Düsseldorf sakrament svete krizme primilo je 43-oje mladih.

Krizma u HKM-u Köln

U subotu je 32-oje mladih iz Hrvatske katoličke misije Köln, koja pokriva i Bonn, Leverkusen, Bielstein te Bergheim, primilo sakrament svete potvrde. Svečano misno slavlje u Minoritenkirche predvodio je mons. Ilija Janjić (umirovljeni kotorski biskup), uz koncelebraciju voditelja misije fra Vuka Buljana i fra Denisa Šimunovića koji je dvije godine pripremao mlade za ovaj sakrament. […]

Voditelj misije fra Tomislav Dukić u crkvi St. Apollinaris predstavio je i pozdravio krizmanike, njihove roditelje i kumove, mons. Peru Sudara te don Marjana Ukaja, voditelja Albanske katoličke misije u Düsseldorfu.

Predstavnici krizmanika uputili su pozdrave biskupu i svim sudionicima bogoslužja. Krizmanici su držali upaljene svijeće od kojih su pred oltarom napravili srce, ispovjedivši svoju katoličku vjeru u kojoj žele biti krizmani i koju žele živjeti i svjedočiti.

franjevci-split.hr

U svojoj propovijedi biskup je pozvao krizmanike da budu oduševljeni kršćani u svojoj crkvi, u suvremenom svijetu, u okolnostima kakve jesu, a ne u očekivanju okolnosti i vremena koje možda nikada neće doći. Podsjetio ih da će primiti Duha Svetoga ne da se boje, nego da budu otvoreni životu jer je Duh Sveti sila i snaga Božja.

Pjevanje je predvodio zbor pjevača zajednice pod ravnanjem Frane Milića, pastoralnog suradnika. Ljepoti bogoslužja doprinijeli su mnogi aktivni vjernici okitivši crkvu cvijećem, postavivši pano s motivima krizme te pripremajući i pazeći na red u crkvi.

Na kraju mise voditelj misije fra Tomislav Dukić zahvalio je svima na njihovoj službi u slavlju krizme, a isto tako i predstavnici roditelja uputili su svoju riječ zahvale.

U Frankfurtu krizmano 124-ero Hrvata

U prošlu subotu 124-ero mladih iz Hrvatske katoličke župe Frankfurt primili su sakrament svete potvrde koji im je podijelio mons. Ivan Štironja, Kotorski biskup. U nadahnutoj propovijedi biskup je pozvao mlade krizmanice i krizmanike da ostanu vjerni Kristu i Crkvi, neustrašivo noseći među svijet svoju vjeru i istinski živeći Kristovu zapovijed ljubavi… „Ljubite jedni druge […]

Svi su izrazili spremnost da krizmanicima budu podrška na putu rasta u vjeri i životu, a Hrvatska katolička misija Düsseldorf pravo je mjesto za to.