Iz 35 zemalja

U Rešetarima održan susret pjesnike iz iseljeništva i domovine

29. rujna 2021. u 6:43

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Željko Rupić/Hrvatska matica iseljenika

“Traganje za poetskom riječi započinje u duši svakoga onoga koji mišlju pokušava obuhvatiti svjetove, nadahnućem želi opjevati ovo naše postojanje i zagledati se u ono nepoznato, a tako privlačno, što se krije ljudskim očima, što je daleko od naše spoznaje, što tek naslućujemo”, piše u prvoj rečenici predgovora 24. zbornika pjesama Rešetaračkoga susreta pjesnika, jedinstvene manifestacije koja povezuje pjesnike iz iseljeništva i domovine.

Ukinute turističke i poslovne vize za SAD. Ipak, to ništa ne znači ako planirate raditi u Americi

Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas donio je odluku o pridruživanju Republike Hrvatske Programu izuzeća od viza (Visa Waiver Program), što predstavlja i posljednji formalni korak prema bezviznom režimu za hrvatske državljane koji putuju u Sjedinjene Američke Države, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH. Ministar Davor Božinović uime Vlade Republike Hrvatske na Twitteru […]

Pandemija je nažalost i u ovoj prigodi učinila svoje pa je u Rešetare stiglo „samo“ četrdesetak pjesnika, ali su zato u izravnom videoprijenosu susret pratili pjesnici i ljubitelji poezije iz 35 zemalja.

Ivan De Villa, predsjednik KLD Rešetari i alfa i omega Rešetaračkog susreta pjesnika, već 40 godina vodi Društvo i sa svojim suradnicima organizira ovaj događaj. Pozdravljajući prisutne u sportskoj dvorani rešetaračke škole „Ante Starčevića“ i one online, među ostalim naglasio je da šalje ovogodišnje zbornike pjesama u 37 zemalja diljem svijeta.

Susret je službeno otvorio predstavnik Hrvatske matice iseljenika Željko Rupić koji je naglasio kako je ta ustanova godinama dio ove lijepe priče te dodao da Matica ove godine obilježava 70 godina postojanja, odnosno sustavne skrbi za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta na svim kontinentima.

Hrvati iz Trsta donirali HGSS-u 23 tisuće eura

Hrvatska zajednica u Trstu/Comunita Croata di Trieste, među ostalim svojim aktivnostima, vrlo je uspješno angažirana i na humanitarnom planu, doniranjem potrebne opreme ustanovama i službama koje skrbe o zdravlju i sigurnosti građana u Hrvatskoj, javlja Hrvatska matica iseljenika. Nakon vrijedne donacije Klinici za neonatologiju u Petrovoj, u Zagrebu, teško stradaloj u potresu, u vidu materijala, […]

“Ponosni smo što smo od početka dio jedinstvene manifestacije u Rešetarima”, naglasio je Rupić.

Na natječaj za sudjelovanje na ovogodišnjem susretu javilo se 150 pjesnika, a pjesme – njih 125 uvrštene su u spomenuti zbornik „Na sunčanome žalu“ koji je i promoviran „na licu mjesta“, jednako kao i 14. zbornik mladih pjesnika „Šalji dalje“ sa 120 pjesama i koji je predstavila profesorica Gabrijela Vojvodić.

Svoje, ali i „tuđe“ stihove iz oba zbornika sjajno su interpretirali i mlađi pjesnici, ali i već etablirana imena poput Zrinka Kapetanića, Suzane Jelić, Katarine Čanić, Evice Kraljić i Ljiljane Lipovac, a sve je glazbenim točkama popratila mlada pjesnikinja i glazbenica Lara Josipović. Trosatni sadržajni program nenametljivo je i opušteno, primjereno skupu, rutinirano vodila pjesnikinja Lidija Puđak.

Donosimo zašto je prodan hrvatski klub u Sydneyu i koji su planovi za dalje: Bio je institucija. Koliko je samo pomoći i sredstava ovdje skupljeno

Od prodaje Hrvatskog kluba „Sydney“ u Punchbowlu prošlo je više od mjesec i pol dana i Uprava kluba o svemu je obavijestila svoje članove. Zbog bolesti koronavirusa i mjera povezanih s njime, članovi se nisu mogli okupiti na sjednici. Podsjećamo, odluka o prodaji donesena je još 2014. godine. Razloga je bilo više… “Klub nam je […]

I ovaj susret pjesnika, iako u nepovoljnim okolnostima, tradicionalno i tradicionalno uspješno, s očekivanim količinama gostoljubive „slavonske duše“, organiziralo je Književno likovno društvo Rešetari, odnosno njegova književna sekcija „2 9 2“, uz potporu glavnoga pokrovitelja, Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i suorganizatora, Hrvatske matice iseljenika i Općine Rešetari.

Hrvatska matica iseljenika