Slobodnija putovanja

Ukinute turističke i poslovne vize za SAD. Ipak, to ništa ne znači ako planirate raditi u Americi

29. rujna 2021. u 6:28

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas donio je odluku o pridruživanju Republike Hrvatske Programu izuzeća od viza (Visa Waiver Program), što predstavlja i posljednji formalni korak prema bezviznom režimu za hrvatske državljane koji putuju u Sjedinjene Američke Države, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Donosimo zašto je prodan hrvatski klub u Sydneyu i koji su planovi za dalje: Bio je institucija. Koliko je samo pomoći i sredstava ovdje skupljeno

Od prodaje Hrvatskog kluba „Sydney“ u Punchbowlu prošlo je više od mjesec i pol dana i Uprava kluba o svemu je obavijestila svoje članove. Zbog bolesti koronavirusa i mjera povezanih s njime, članovi se nisu mogli okupiti na sjednici. Podsjećamo, odluka o prodaji donesena je još 2014. godine. Razloga je bilo više… “Klub nam je […]

Ministar Davor Božinović uime Vlade Republike Hrvatske na Twitteru se zahvalio Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država koji ga je “upravo obavijestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzeća od viza”.

“Najveću vrijednost ove odluke u konačnici će osjetiti hrvatski građani koji će imati veću slobodu putovanja. To će također pridonijeti i gospodarskoj suradnji”, rekao je Božinović za hrvatske medije.

“Ostvarenje ovog važnog vanjskopolitičkog cilja, a kao rezultat ispunjavanja strogih standarda na kojima je Republika Hrvatska radila dugi niz godina, doprinijet će jačanju veza domovinske i iseljene Hrvatske, kao i jačanju gospodarskih i poslovnih odnosa između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Ova odluka rezultat je dugodišnjih napora Vlade RH te nadležnih resora, kao i odlične suradnje i partnerstva Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država”, naglašavaju iz MVEP-a.

Najkasnije 1. prosinca Elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) omogućit će hrvatskim državljanima da se prijavljuju za poslovna ili turistička putovanja u trajanju do 90 dana bez ishodovanja vize.

Hrvati iz Trsta donirali HGSS-u 23 tisuće eura

Hrvatska zajednica u Trstu/Comunita Croata di Trieste, među ostalim svojim aktivnostima, vrlo je uspješno angažirana i na humanitarnom planu, doniranjem potrebne opreme ustanovama i službama koje skrbe o zdravlju i sigurnosti građana u Hrvatskoj, javlja Hrvatska matica iseljenika. Nakon vrijedne donacije Klinici za neonatologiju u Petrovoj, u Zagrebu, teško stradaloj u potresu, u vidu materijala, […]

Mayorkas je čestitao Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a nakon što je ispunila stroge kriterije.

“Radujem se nastavku naše bliske suradnje na ključnim prioritetima”, zaključio je Mayorkas.