Hrvati u Makedoniji

U Tetovu otvoren novi prostor s knjižnicom i izložbenom dvoranom

10. svibnja 2023. u 11:07

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Makedonsko-hrvatsko društvo

Makedonsko-hrvatsko društvo u Tetovu svečano je ovaj tjedan otvorilo novi prostor s knjižnicom i izložbenom dvoranom.

U Tetovu predstavljena zbirka raznih predmeta i relikvija iz 50-ih godina

“Od igle do lokomotive” – ovako se ukratko može opisati subotnji muzejski postav “Škrinja ljubavi” koji je u Tetovu, grad pod Šarom, stigao iz Štipa – grada ispod Isara. Tetovčani su tako mogli razgledati predmete stare više od pola stoljeća, a glazbena pratnja uljepšala je cijelu atmosferu. Predstavljena je zbirka raznih predmeta i relikvija iz […]

Prisutne je na otvorenju pozdravio predsjednik društva Nediljko Romac koji je istaknuo kako će novi prostorni uvjeti pomoći boljem funkcioniranju ove udruge koja u Tetovu postoji od 2002. godine.

U izložbenom prostoru trenutačno su mogu razgledati slike s posljednje izložbe “Hrvatska kroz vrijeme” koju je ove godine organiziralo društvo u suradnji sa Slavčom Maksimovskim. U budućnosti će se u prostoru prezentirati i digitalizirane slike, dokumenti i ostala arhivska građa.

Marko Vidaček najavio je monografiju posvećenu Hrvatima u Tetovu i tetovskom kraju koja se aktivno priprema od prošle godine, a do sada je obuhvatila oko 150 Hrvata koji su živjeli ili radili u tetovskom kraju od 1918.

Makedonsko-hrvatsko društvo

Kao istraživači spominje se bračni par Ivo i Marija Horvat koji su 1928. godine na Šar planini pronašli dvije vrste perunika. U dosadašnjim istraživanjima spomenuto je još oko 30 hrvatskih istraživača, planinara, botaničara i putopisaca. Spomenut je i arhitekt i profesor Đuro Ancel koji je pedesetih godina prošlog stoljeća potpisao projektna rješenja za tvornicu “Teteks”.

Gostima su predstavljene dvije digitalne platforme MHD-a: prvi digitalni arhiv Hrvata u Makedoniji i www.croatica.mk kao digitalna informacijska platforma.

Tetovo: Obilježena dva desetljeća postojanja Makedonsko-hrvatskog društva

Povodom 20 godina od osnutka Makedonsko-hrvatskog društva, u petak je u Tetovu održan veliki koncert pod nazivom “Ispod sunca zlatnoga”. Na događaju su nastupili: ženska klapa “Figurin” iz Zagreba, KUD “Stjepan Radić” iz Dubrovnika i trio “Nameless” kao domaćin. Prisutne su svojim govorima pozdravili: Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Neves Tiganj, veleposlanica […]

Iz udruge ističu kako predstavljena knjižnica služi svim članovima i zainteresiranima, a u svom fondu ima više od 500 knjiga. Velik dio tih djela tijekom godina darovali su i sami članovi, a odnedavno je obogaćena djelima makedonsko-hrvatske književnice Ljerke Toth Naumove.

Makedonsko-hrvatsko društvo

Otvorenju su prisustvovali: Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Nives Tiganj, hrvatska veleposlanica, Fatmire Isaku, zamjenica ministra vanjskih poslova i Milan Bošnjak, posebni savjetnik za dijasporu.

Prvo makedonsko-hrvatsko društvo osnovali su 1993. godine u Skoplju makedonski intelektualci, profesori i zastupnici, a utemeljitelj i prvi tajnik bio je Boris Trajkovski, bivši predsjednik Makedonije.

“Ovdje su sve one vrijednosti po kojima se poznajemo kao pripadnici hrvatskog naroda. Za to nam treba dom, kuća i zato ovaj prostor ima veliku vrijednost. Osim toga, velika su stvar počeci ovog centra s osnivanjem knjižnice. Nadam se da će to doprinijeti da mladi budu ovdje prisutni i da će imati koristi od ove knjižnice. A mi ćemo kao državni ured pridonijeti jačanju i širenju djelatnosti ovdje, i knjižnice, i svega što će doprinijeti lokalnim okupljanjima i angažmanima koji će biti više vezani uz Hrvatsku“, istaknuo je državni tajnik Zvonko Milas, čiji je ovo prvi posjet Tetovu.

U Tetovu otvorena izložba Hrvatska kroz vrijeme

Makedonsko-hrvatsko društvo protekli tjedan organiziralo je u Tetovu likovnu izložbu pod nazivom “Hrvatska kroz vrijeme”. Događaj je otvorila Nives Tiganj, veleposlanica Republike Hrvatske u Makedoniji… “Ugodno sam iznenađena kreacijama koje sam vidjela. Ne mogu vjerovati da su ovo crteži 11-godišnjaka i zaista svaka čast organizatoru i ideji. Izložba me dovela ovdje u Tetovo nakon ublažavanja […]

U stvaranju knjižničnog fonda sudjelovali su: Gimnazija „Fran Galović“ i Pučko otvoreno učilište „Sv. Ivan Zelina“, a potaknuti tim procesom, sami članovi su velikim dijelom donirali knjige.