Škrinja ljubavi

U Tetovu predstavljena zbirka raznih predmeta i relikvija iz 50-ih godina

25. travnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Makedonsko-hrvatsko društvo

“Od igle do lokomotive” – ovako se ukratko može opisati subotnji muzejski postav “Škrinja ljubavi” koji je u Tetovu, grad pod Šarom, stigao iz Štipa – grada ispod Isara. Tetovčani su tako mogli razgledati predmete stare više od pola stoljeća, a glazbena pratnja uljepšala je cijelu atmosferu.

U Tetovu održana izložba Hrvatska kroz vrijeme. Najmlađi sudionik imao osam godina

Makedonsko-hrvatsko društvo u petak je u Umjetničkoj galeriji u Tetovu drugi put organiziralo izložbu “Hrvatska kroz vrijeme”, čijih je 40 radova rezultat likovne radionice Slavča Maksimovskog i brojnih sudionika. Događaj su otvorili veleposlanica Republike Hrvatske Nives Tiganj i voditelj radionice Slavčo Maksimovski. Oko 25-ero sudionika u proteklom je razdoblju obrađivalo temu Hrvatske kojom je kao […]

Predstavljena je zbirka raznih predmeta i relikvija iz 50-ih godina prošlog stoljeća koje su žene – udate u Makedoniji – iz Hrvatske donijele sa sobom u Štip. Zato je i naziv ove izložbe upravo „Škrinja ljubavi“, jer ono što je prikazano – u prošlom je stoljeću kroz razne kovčege i škrinje nošeno na makedonsko područje. Jedan takav kovčeg predstavljen je u subotu, ilustrirajući neospornu žensku spretnost i brigu za dom i najmilije. A dom, kako je bilo rečeno, svugdje je gdje nam je dobro. Za ove žene nekada je to bila Hrvatska, a danas – Makedonija.

Makedonsko-hrvatsko društvo

Muzejski postav otvorila je Dolores Petrov, predsjednica Zajednice Hrvata „Libertas“ iz Štipa, koja je pročitala i svoju pjesmu posvećenu Istarskoj ulici u Dubrovniku, odakle potječe, inače objavljenu u izdanju “Libertas 3”.

Tko su bili hrvatski kazališni glumci i redatelji u Makedoniji od 1913. do 1941. godine?

Makedonsko-hrvatsko društvo protekli vikend je u Tetovu, upravo u zgradi u kojoj su se nekada održavale prve kazališne predstave (kada se taj prostor zvao hotel “Jadran”), organiziralo promociju knjige “Hrvatski kazališni glumci i redatelji u Makedoniji od 1913. do 1941.“, autora Zorana Pejkovskog, sveučilišnog profesora, književnika i teatrologa. „Ovo književno djelo u gradu pod Šarom […]

Za izvrsnu atmosferu i druženje bio je zaslužan gradski zbor „Štip 2019“ koji je nastupio s nekoliko hrvatskih i makedonskih pjesama. Publika je imala priliku čuti: “Oj, Savice”, “Garavuša”, “Slavonijo”, “Gdje si majko da me budiš”. Tetovčanima je posebno bila zanimljiva izvedba jedne od najpoznatijih tetovskih pjesama “Od meraka za Trpana”. U dijelu makedonskog repertoara izvedeno je nekoliko štipskih i makedonskih skladbi, kao i poznata tetovska pjesma “Od merak za Trpana”.

Makedonsko-hrvatsko društvo

Gradski zbor “Štip 2019” pod ravnanjem Baže Lazarevskog bilježi ozbiljne nastupe u zemlji i inozemstvu (Turska, Hrvatska, Bugarska, Srbija), a pored predstavljanja i njegovanja makedonske narodne pjesme, istovremeno djeluje i na njegovanju zabavne pjesme.

Mladi Hrvati iz Makedonije organizirali prvu CRO Akademiju

Od 25. do 27. studenog na Popovoj Šapci (Šar Planina) prvi puta je u organizaciji Hrvatskog foruma organizirana CRO Akademija na kojoj je sudjelovalo 30-ak sudionika iz četiri makedonska grada, kao i gosti iz koprivničke gimnazije „Fran Galović“. “Ovo događanje bilo je prvi susret takve vrste, a cilj je bio međusobno povezivanje i uključivanje mladih […]

Postav je prvi put predstavljen u Štipu gdje je sjedište Zajednice Hrvata “Libertas”. Tetovo je prvi grad u kojem gostuje ova muzejska izložba, a nakon uspješne promocije u Tetovu, sljedeće odredište je Bitola. Aktivnosti financijski podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, javilo je Makedonsko-hrvatsko društvo.

Makedonsko-hrvatsko društvo
Makedonsko-hrvatsko društvo