Predavanje i priče

Učenici iz Subotice na dvodnevnom izletu u Osijeku i Vukovaru

29. svibnja 2022. u 14:36

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Učenici od I. do III. razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku Politehničke i Medicinske škole u Subotici boravili su od 21. do 22. svibnja na dvodnevnom izletu u Osijeku i Vukovaru koji je uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji organiziralo Hrvatsko prosvjetno društvo „Bela Gabrić“.

Demokratska tranzicija Srbije pokazala je senzibilitet za prava Hrvata kao nacionalne manjine tek od 2000. godine

U NSK-u je u četvrtak upriličeno predstavljanje knjige „Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini: aktualni trendovi, izazovi i perspektive“ u sunakladi Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – podružnica Vukovar i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice triju autora – dr. sc. Dražena Živića, dr. sc. Sandre Cvikić i profesora Tomislava Žigmanova. Na Kliofestu […]

Prvog dana boravili su u Osijeku te su obišli središte grada, osječku Tvrđu, studentski centar gdje su se susreli sa studentima iz Vojvodine. Pomoću osječke kompe (plovila) prevezli su se na drugu stranu Drave i posjetili ZOO vrt Osijek, gdje ih je dočekao ravnatelj Nikica Jukić. Domaćin, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić osigurao je učenicima iz Vojvodine večeru, kao i slatke pakete koje su dobili na dar.

Sutradan, sljedeće odredište bilo je Vukovar. Ovom prilikom obišli su kompleks Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ te su imali organizirano predstavljanje studijskih programa. Također su posjetili i studentski dom, a u ime dekana Željka Sudarića, učenike je dočekao i pozdravio tajnik prof. Duško Simić. Učenici su u Vukovaru obišli i Gradski muzej, a zahvaljujući potpori gradonačelnika Grada Vukovara Filipa Sušca koji je osigurao ulaznice, prigodom posjeta vukovarskom Vodotornju imali su priliku poslušati predavanje i preslušati priče koje govore o Vukovaru u vrijeme Domovinskog rata.

Uskoro će ključne hrvatske institucije u Republici Srbiji imati svoj zajednički prostor

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji potpisalo je 19. svibnja ugovor s izvođačem radova III. faze izgradnje Hrvatske kuće u Subotici. Poslovi su dodijeljeni konzorciju koji čine „Expres-servis“, „Cimgas“ i „Rotel“ iz Subotice. Projekt je u potpunosti financira Vlada Republike Hrvatske, a sredstva za III. fazu izgradnje odobrena su na 109. sjednici Vlade RH održanoj […]

Uime HNV-a na izletu je s učenicima boravila članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Margareta Uršal.