Posušje

Veleposlanik Grubišić predstavio knjigu o životu Hrvata u Australiji

24. kolovoza 2021. u 10:02

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: posusje.net

U organizaciji Posuškog lita i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Podružnice Posušje, održano je predstavljanje knjige “Povratak”, autora Veselka Grubišića, veleposlanika Republike Hrvatske u Crnoj Gori.

Tiskana knjiga o životu fra Marinka Vukmana, poniznog, veselog i otvorenog franjevca

U nakladi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja krajem srpnja 2021. tiskana je knjiga „Tragovi vjere i ljubavi. 40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“. Urednici izdanja su fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap, obojica nastavnici na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, piše IKA. Knjiga na 480 stranica monografski obrađuje život i […]

Radica Leko i Marko Pašalić te autor Veselko Grubišić bili su predstavljači ovog djela u kojem se uspješno isprepliće iseljenička i domovinska tematika, a autor u potpunosti uspijeva ponuditi čitateljima panoramu života naših mnogobrojnih ljudi kako žive u svojoj “drugoj domovini Australiji”.

Kako je u predgovoru naveo i sam Grubišić, iako u pripovijetkama ima i autobiografskih detalja, svaka je priča sinteza mnogih priča koje je autor čuo živeći diljem svijeta. Izrazio je uvjerenje kako će mnogi, sličnih životnih putova, čitajući Povratak, prepoznati sebe.

Predstavljanje knjige obogaćeno je i glazbenim programom Napretkovog dječjeg zbora “Cvrčak” i učenika posuške glazbene škole. Mjesec dana prije u okviru “Kulturnog ljeta u župi Gorica-Sovići” ovo djelo predstavljeno je kod zvonika sv. Ilije u Bobanovoj Dragi.

Uvodnu riječ održala je dr. sc. Dominika Andrijanić, a program je skladno vodio domaći bobanjarski pjesnik Marko Čuljak. Program su također uveličali i stari prijatelji ovih događanja: guslari, diplari i gangaši, koje je predvodio domaćin Ante Boban Bujica.

Predstavljena knjiga o hercegovačkim misionarima u Africi

U dvorani franjevačkog samostana u Tomislavgradu, u sklopu duhovno-kulturne manifestacije „Dani sv. Nikole Tavelića 2021.“ koju zajednički organiziraju Općina Tomislavgrad, Franjevački samostan i Kulturno-informativni centar Tomislavgrad, jučer je predstavljena monografija “Misionari u Africi”, autora fra Roberta Jolića. Uz spomenutu monografiju predstavljena je i knjiga “Duvno u hrvatskoj književnosti”, urednika Slobodana Prosperova Novaka, javlja portal tomislavcity.com. […]

Oduševljen je bio autor Veselko Grubišić koji je prigodnim biranim riječima zahvalio svima! Mještani su mu u znak zahvalnosti darovali dres svoga kluba!