SAD

Veliki jubilej hrvatske zajednice u Rockfordu

9. travnja 2024. u 17:06

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Dijaspora.hr

Sjeveroistočno od Chicaga smjestio se gradić Rockford, jedan od manjih središta američke savezne države Illinois. U njemu pak od kraja prošloga stoljeća živi jedna manja skupina naših sunarodnjaka. Protjerani ratom sa svojih stoljetnih ognjišta, ovi Hrvati iz Bosne i Hercegovine svoj su dom pronašli upravo u Rockfordu.

FOTOGALERIJA: Poseban Uskrs za Hrvate u Chicagu

Hrvatska župa sv. Jeronima u Chicagu pamtit će dugo Veliki tjedan. Naime, Hrvati koji žive u trećem po veličini gradu u Sjedinjenim Američkim Državama kao dar za Uskrs dobili su novoobnovljenu župnu dvoranu. Nakon tri mise koje su slavljene toga dana održan je blagoslov dvorane. Okupio se veliki broj Hrvata, a misno slavlje u 11 […]

Prvi doseljenici ovdje su tako počeli dolaziti netom po završetku Domovinskog rata, a kroz sljedećih nekoliko godina u Rockford se smjestilo 50-ak obitelji. Upravo tih je dana započela i pastoralna skrb za njih.

Naime, nakon dolaska biskupa Franje Komarice među Hrvate Chicaga, franjevci iz hrvatske župe sv. Jeronima započeli su odlaziti svake prve nedjelje u mjesecu u Rockford kako bi s ovom zajednicom slavili svetu misu i sve druge potrebne sakramente.

Dijaspora.hr

Počeci ove hrvatske misije u SAD-u vežu se tako uz tadašnjeg župnika fra Jozu Grubišića i njegova pomoćnika fra Jozu Grbeša i godinu 1999. Franjevci iz župe sv. Jeronima nastavili su i kasnije služiti ovu zajednicu sve do današnjega dana. Osim spomenute dvojice, u Rockford su odlazili i fra Tomislav Puljić, fra Ivan Strmečki, fra Ivica Majstorović, fra Stipe Renić, fra Antonio Musa, fra Dragan Bolčić i fra Gabrijel Škibola. Godina po godina i napunilo se četvrt stoljeća.

Bili smo na Hercegovačkoj noći u Chicagu! Ovo društvo dosad je u domovinu poslalo više od 50 tisuća američkih dolara

Šesta Hercegovačka noć održana je u hrvatskoj zajednici u Chicagu. Ova humanitarna večera upriličena je u subotu u dvorani Hrvatske župe Srca Isusova. Kao i dosad, Hercegovačka noć humanitarnog je karaktera. Ovoga puta svi prihodi bit će poslani u Čitluk, Udruzi Susret koja skrbi o djeci s posebnim potrebama. Više od 350-ero uzvanika uživalo je […]

Uz ovaj veliki jubilej zajednica u Rockfordu organizirala je i zahvalno slavlje. Svetu misu je predvodio fra Antonio Musa, župnik iz Chicaga, a pjevali si franjevački bogoslovi fra Jakov Nikolić i fra Danijel Sentić. Liturgijska čitanja navijestio je Ante Perić, a sve se to događalo pod budnim okom Josipa Matoševića koji je uz svećenike glavni organizator svih pastoralnih aktivnosti ove hrvatske zajednice u Rockfordu. Na svetoj misi je bila prisutna i Sanja Laković, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu.

Dijaspora.hr

Danas u Rockfordu i okolici živi manje Hrvata nego je to bilo na početku ove misije. Broj obitelji se prepolovio. Mnogi su odselili u druge krajeve SAD-a, često za svojom djecom koja su tražila bolje prigode u razvijenijim dijelovima zemlje, a neki članovi zajednice su se i vratili u domovinu. Ipak, slavlja i zahvalnosti za ovih četvrt stoljeća nije nedostajalo.

Nakon svete mise organiziran je i zajednički ručak u dvorani župe sv. Brigite gdje se sveta misa slavi svake prve nedjelje u mjesecu. Ova se obljetnica tako obilježila i uz pregršt domaćih specijaliteta za koje su pobrinule vrijedne domaćice i pokoji domaćin.

Ovo su projekti od strateškog interesa Vlade RH. Među njima i Hrvatski etnički institut iz Chicaga!

Vlada Republike Hrvatske 290. sjednici u petak donijela je Odluku o proglašenju projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Potporu su tako dobile sljedeće organizacije za svoje projekte: „Potpora radu Sveučilišta u Mostaru“, kao jedinoj visokoškolskoj javnoj instituciji u Bosni i Hercegovini na kojoj je službeni jezik hrvatski i koje djeluje već 47 […]

Vjernici iz Rockforda zahvalili su se franjevcima iz Chicaga i generalnoj konzulici na svim uslugama kroz proteklih 25 godina, a oni su obećali i dalje skrbiti o ovoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici.