HKM Koblenz

Veliko misijsko hodočašće u Trier: Hrvati su bili ponosni!

27. rujna 2021. u 5:02

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Koblenz

Skupina od 160 članova Hrvatske katoličke misije Koblenz jučer je hodočastila u biskupijsko sjedište, prekrasni drevni njemački grad Trier. Tamo je proslavljeno 1600 godina od smrti sv. Jeronima, sveca koji mjestom rođenja (Dalmacija) i mjestom boravka (Trier) povezuje našu domovinu s Biskupijom kojoj misija pripada.

Hodočašće Hrvatske katoličke misije Pariz. Vjerni Bogu, Gospi i Domovini

U subotu je održano hodočašće u marijansko svetište La Salette, u francuskim Alpama. Ove se godine slavi 175 godina od Gospinog ukazanja malim pastirima. Na hodočašće su se odazvali hrvatski vjernici iz Lyona, Chamberya, Annecya, Grenobla i Geneve. U svetištu je održana ispovijed, nakon čega je uslijedila sveta misa. U prigodnoj propovijedi naglasak je bio […]

Nakon zajedničkog fotografiranja pred jednom od najvažnijih znamenitosti Triera – Porta Nigrom, uslijedilo je razgledavanje grada i okupljanje pred katedralom.

Vrhunac hodočašća bila je svečana sv. misa koju je uz koncelebraciju prisutnih biskupa i svećenika predvodio papin izaslanik – nadbiskup Nikola Eterović, nuncij u Berlinu. U katedrali, ukrašenoj zastavama Hrvatske i HKM-a Koblenz, vladala je jedna posebna atmosfera. Čitanja i molitva vjernika bili su na hrvatskom i njemačkom jeziku, a pročitala ih je župljanka Antea. Orguljaš i zborovođa Mario, svirači Diana i Đuro te solistica Mihaela, otpjevali su psalam na hrvatskom jeziku i pjesme za prinos darova.

“Poseban doživljaj svima prisutnima bio je kada se nadbiskup Eterović obratio vjernicima u trierskoj katedrali na hrvatskom jeziku, kao i kada je biskup dr. Ackermann posebno zahvalio Hrvatima na svemu što čine za biskupiju Trier”, javljaju iz HKM-a Koblenz.

Nakon sv. mise uslijedilo je srdačno druženje hodočasnika s nuncijem i biskupima. Nuncij se zanimao za život i rad HKM-a Koblenz, a domaći biskup izrazio je svoju zahvalnost i zadovoljstvo svime što se u zajednici događa. Hodočašće je nastavljeno okrjepom i druženjem u gradu te obilaskom znamenitosti Triera.

U HKM-u Koblenz krizmano 27-ero mladih. Trierski biskup od hrvatske zajednice dobio zanimljiv poklon

Pomoćni trierski biskup Franz Josef Gebert u subotu je u Hrvatskoj katoličkoj misiji Koblenz podijelio sakrament svete potvrde 27-ero mladih. Uz kumove, roditelje i užu rodbinu, krizmi su se najviše radovali vrijedni i pobožni vjeroučenici koji su se za taj trenutak pripremali dugih devet godina. Biskup Gebert u propovijedi se posebno pohvalno osvrnuo na rad […]

“Ovo prvo hodočašće od početka trenutačne pandemije ujedno je velika čast našoj zajednici i za njega zahvaljujemo dobrome Bogu. Zahvala ide i našem domaćinu, dragom biskupu dr. Stephanu Ackermannu, koji je ponovno pokazao koliko cijeni naš rad i život naše zajednice. Zahvala također ide našem sunarodnjaku, nadbiskupu Nikoli Eteroviću, zato što nas je ponovno učinio ponosnima”, zaključuju iz HKM-a Koblenz.