Švicarska

Nesvakidašnje hodočašće osmorice Hrvata iz Luzerna

10. studenoga 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Luzern

U rujnu su se osmorica vjernika Hrvatske katoličke misije Luzern odvažila na nesvakidašnje hodočašće. Na poticaj Dragana Dovođe, Petar Ramljak, Dragan Slebur, Ivica i Danijel Bilobrk, Ivica Udovičić, Nikola Stojanović i Tomislav Ćuk, biciklima su se zaputili iz Luzerna u Gospino svetište u Lourdes (Francuska). Svoje su dojmove nedavno podijelili s članovima i ove hrvatske misije u Švicarskoj.

Hrvati iz Luzerna hodočastili Bruderu Klausu

Hrvatska katolička misija Luzern u subotu je organizirala tradicionalno 31. misijsko zavjetno hodočašće Bruderu Klausu koje je u crkvi sv. Karla započelo prigodnom molitvom i blagoslovom hodočasnika. Uz molitvu, pjesmu i razgovor, stotinjak hodočasnika na čelu s voditeljem misije oko 15 sati stiglo je u Sachseln. Ni jaka kiša koja ih je pratila u posljednjem […]

Ispraćaj su im pripremili članovi obitelji, rodbina te prijatelji iz Motokluba Sokolovi. Božji blagoslov na njih je zazvao voditelj misije podijelivši im križeve Tau koje su nosili oko vrata, mali vodič i molitvenik pripremljen baš za ovu prigodu. Fra Branko je ovo njihovo hodočašće nazvao „Veločašće“ jer se u Švicarskoj za bicikl rabi riječ velo.

Na put su krenuli u jutarnjim satima 9. rujna 2023. Jedan od hodočasnika u pratnji je bio s kombijem, vozio stvari, rezervne dijelove za bicikle i brinuo se za osnovne potrebe. Trebalo je svaki dan prijeći oko 180 kilometara. Danijel, koji se uglavnom brinuo za tehničke stvari, kaže da ih nije mogao napiti vode – popili su skoro 200 litara. Sva sreća, dodao je u šali, da su navečer popili i po koje pivo pa se nije morao brinuti za vodu.

Kako su Hrvati iz Luzerna u manje od mjesec dana ispunili godišnji plan: Nismo samo htjeli prikupiti novac, nego i upoznati ljude s ovakvom katastrofom

O pomoći koju je za Banovinu prikupila Hrvatska katolička misija u Luzernu, novinarka HKM-a razgovarala je s voditeljem misije fra Brankom Radošem. Njihov prvotni plan bio je u ovoj godini skupiti 100 tisuća švicarskih franaka, no taj su iznos zbog velikog odaziva, velikodušnih priloga i dobroj organizaciji sakupili vrlo brzo. Doznajte kako su se organizirali […]

Kao što i obično biva na ovakvim pothvatima znoja i umora bilo je napretek, ali je to sve zaboravljeno kada se sjete prekrasnih krajolika kojima su prolazili, potpore i hrabrenja koje su davali jedni drugima te susreta s domaćim stanovništvom.

Kako su vozili u prepoznatljivim hrvatskim majicama, bili su svojevrsna atrakcija tako da su se brojni okupljali, pozdravljali ih i družili se s njima. Posebno ističu Kikija s kojim su se i sprijateljili.

Nakon 1200 prijeđenih kilometara na cilj su stigli 15. rujna 2023. Dan poslije su proveli u molitvi i obilasku svetišta te drugih znamenitosti Lourdesa. Svoje molitve i zavjete ostavili su pred Gospinim kipom u spilji ukazanja te na svetoj misi.

Pogledajte kako je bilo na prvoj svetoj pričesti u Luzernu

Hrvatska katolička misija Luzern sredinom svibnja svečano je proslavila prvu svetu pričest na temu: „Ja sam trs, a vi loze!“ Crkva sv. Karla za tu prigodu bila je posebno dekorirana s velikom slikom Isusa, trsom i grozdovima sa slikama prvopričesnika. Prvopričesnici su u crkvu ušli u pratnji roditelja. Otac je nosio procvjetalu lozu, a majka […]

Ispunjeni Božjim blagoslovom i osobnim zadovoljstvom zbog ovog uspjeha u nedjelju su se u večernjim vratima vratili u Luzern gdje ih je dočekalo iznenađenje. Naime, ponovno su se okupile njihove obitelji i prijatelji koji su ih cijelo vrijeme pratili svojom molitvom. Simbolično ih je dočekao i crveni tepih i medalje.