Zemlja s 1 posto katolika

Vijest koja je obradovala Hrvate u Danskoj! Hrvatska provincija sv. Jeronima otvorila samostan u Kopenhagenu

26. siječnja 2023. u 9:14

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca

Nakon nekoliko godina probnog razdoblja prisutnosti u glavnom gradu Danske Kopenhagenu, u srijedu je svečano otvoren Samostan sv. Franje Asiškoga koji kanonski pripada Hrvatskoj provinciji svetog Jeronima franjevaca konventualaca.

Ovo su najnoviji podaci o prisutnosti hrvatskih svećenika u svijetu

Članovi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su u Zagrebu svoje 25. godišnje zajedničko zasjedanje. Predsjedali su predsjednik HBK splitsko-makarski nadbiskup i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša i vrhbosanski nadbiskup i predsjednik BK BiH apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić. Dvije biskupske konferencije zajednički skrbe za hrvatske […]

Od 2016. godine uprava Reda manje braće franjevaca konventualaca tražila je neku od provincija koja bi bila kadra preuzeti odgovornost za misijsku prisutnost franjevaca u Danskoj. Nakon nekog vremena tu odgovornost je prihvatila hrvatska provincija, što je na kapitulu 2018. i službeno izglasovano.

No, kako provincija još uvijek nije u mogućnosti osigurati dovoljan broj redovnika (barem trojicu), bilo je potrebno zatražiti pomoć drugih jurisdikcija. Tako se trenutačno u toj zajednici nalaze trojica redovnika od koji je gvardijan Hrvat fra Tomislav Cvetko, jedan je iz Slovenije – fra Tomaž Majcen, a treći brat je s Filipina – fra Steven Bejo. S te dvije jurisdikcije hrvatska provincija je potpisala konvenciju o suradnji.

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca

Tijekom otvaranja samostana bila je prisutna gotovo cijela uprava hrvatske provincije na čelu s ocem provincijalom fra Miljenkom Hontićem, u pratnji vikara fra Martina Jakovića, tajnika fra Zlatka Vlaheka, te definitora fra Josipa Petonjića i fra Vladimira Vidovića.

Program otvaranja samostana počeo je svečanim euharistijskim slavljem na danskom jeziku, koje je predslavio biskup Kopenhagena i cijele Danske biskup mons. Czeslaw Kozon, nakon čega je uslijedio blagoslov samostana. Prije završnog obreda blagoslova samostana, fra Tomislav Cvetko, kao novi gvardijan, ispovjedio je vjeru i položio prisegu u ruke provincijala Hontića, kako to Pravilnik za održavanje kapitula predviđa.

Novi samostan nalazi se u sklopu kuće u kojoj živi i mjesni biskup Kozon. Dvojici braće povjerene su dvije središnje župe Kopenhagena (kao župnicima), a treći je župni vikar u obje župe. Jedan od braće povremeno odlazi na Grenland, ali je nakana biskupa da i službeno jednog od njih imenuje župnikom na Grenlandu.

Australac hrvatskog podrijetla susreo čovjeka koji ima aboridžinske i hrvatske korijene pa o njemu snimio film

Ovih dana u Blatu, Korčuli i Smokvici pretpremijerno je prikazan film Countryman (Zemljak) autora Petera Pecotića, Australca hrvatskih korijena koji je početkom 2020. godine krenuo na putovanje sjevernom Australijom kako bi snimio film o potomcima Hrvata budući da su oni na tamošnjim plantažama šećerne trske radili sredinom prošloga stoljeća. Prvotno je cilj puta bio etnografske […]

Inače, Danska je zemlja u kojoj ima oko 1 posto katolika, no zato je teritorijalno jedna od najvećih biskupija u cijeloj Europi, jer, osim cijele Danske, obuhvaća Grenland i Farske otoke. Trojica franjevaca konventualaca jedini su franjevci u cijeloj Danskoj. Redovito slave mise na nekoliko jezika, među kojima i na hrvatskom te se redovito svake druge nedjelje slavi misa i za Hrvate koji žive u Danskoj.