Iz 26 zemalja svijeta

Više od 900 Hrvata i njihovih potomaka stiglo je u Zagreb. Evo o čemu je riječ

27. srpnja 2023. u 9:26

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: G.I.TEPEŠ, Hrvatska matica iseljenika

U glavnom gradu Republike Hrvatske otvoreno je najveće amatersko sportsko natjecanje na kojem sudjeluje više od 900 Hrvata i njihovih potomaka iz 26 zemlje svijeta, a koji se natječu u 14 sportova.

Ljetni raspored u Hrvatskoj katoličkoj župi München: Odmorite se, nije se dovoljno samo isključiti

Hrvatska katolička župa München objavila je raspored rada tijekom ljetnih praznika. Tako će nedjeljne mise u Münchenu od 30. srpnja do 3. rujna 2023. biti slavljene prema sljedećem planu: u crkvi sv. Pavla u 9 i 17 sati u crkvi sv. Michaela u 12.30 sati Tijekom ljetnih praznika neće biti misnih slavlja u Pasingu, St. […]

Pete Hrvatske svjetske igre održavaju se na sportskim terenima u Zagrebu. Istovremeno, sudionicima je na raspolaganju popratni edukativno-zabavni sadržaj, sve s ciljem povezivanja mladih Hrvata u domovini i izvan nje, njegovanja hrvatskog identiteta, povratka u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u Lijepu Našu.

Svečano otvorenje svojim dolaskom uveličali su: Gordan Grlić Radman, izaslanik premijera Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova, Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije i Luka Juroš, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, sport i mlade te brojni drugi predstavnici javne uprave i uglednici iz sportskog, društvenog i kulturnog života.

Objavljen Javni poziv za dodjelu stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture, očuvanja nacionalnog identiteta, promicanja zajedništva i suradnje te povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni poziv za dodjelu stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika u akademskoj godini 2023./24. Stipendija se odnosi na Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji […]

Prije pozdravnih govora visokih uzvanika prisutnima se uime organizatora obratio Igor Lacković , v. d. predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa, iskazujući zahvalnost svima koji su omogućili održavanje ovih jubilarnih V. Hrvatskih svjetskih igara.

Pokrovitelji događaja su: Vlada Republike Hrvatske – Ministarstvo turizma i sporta i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a partneri su: Grad Zagreb, Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska radiotelevizija. Projekt podržava i Turistička zajednica grada Zagreba.

Svečanom otvorenju prethodilo je i misno slavlje u Crkvi sv. Mati Slobode na Jarunu koje je za sve sudionike Hrvatskih svjetskih igara predvodio kardinal Vinko Puljić.

Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture završilo 28-ero polaznika

U petak je završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture koju već niz godina organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu. U radu škole sudjelovalo je 28-ero polaznika iz 12 europskih i prekomorskih zemalja (Švicarske, Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije, Francuske, Švedske, Bjelorusije, Mađarske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Brazila i Japana). Kao i prethodnih […]

Cijeli projekt krasi jedna posebna emocija sinergije domovinske i iseljene Hrvatske koja opravdava slogan Igara „Jedno je srce, jedna je Hrvatska!“, piše Hrvatska matica iseljenika.