CRO akademija

Višednevna manifestacija za mlade iz hrvatskih udruga u Makedoniji

1. prosinca 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: croatica.mk

S novim temama i novim pitanjima, proteklog vikenda na Šar planini započela je druga “CRO akademija” na kojoj su kroz šest različitih predavanja sudionici imali priliku izbliza upoznati područja vezana uz hrvatsku povijest i kulturu. Druga akademija nastavlja se proljetnim modulom predviđenim za prvu polovicu 2024. godine.

Mladi Hrvati iz Makedonije organizirali prvu CRO Akademiju

Od 25. do 27. studenog na Popovoj Šapci (Šar Planina) prvi puta je u organizaciji Hrvatskog foruma organizirana CRO Akademija na kojoj je sudjelovalo 30-ak sudionika iz četiri makedonska grada, kao i gosti iz koprivničke gimnazije „Fran Galović“. “Ovo događanje bilo je prvi susret takve vrste, a cilj je bio međusobno povezivanje i uključivanje mladih […]

Od 24. do 26. studenog na Popovoj Šapci održan je prvi zimski modul druge „CRO akademije“ u organizaciji Hrvatskog foruma na kojem je sudjelovalo 20-ak sudionika iz više gradova zemlje.

A teme su bile razne: uvod u retoriku (prof. dr. Goce Naumovski), azitromicin – hrvatski blokbaster lijek (m-r Simona Koprivnjak), hrvatski istraživači Šar-planine u 20. stoljeću (m-r Marko Vidaček), povijest hrvatske književnosti (m-r Marko Pavelić), makedonsko-hrvatska iskustva za ravnomjeran regionalni razvoj (m-r Teodora Dimitrovska) i umjetna inteligencija (Stefan Zdravkovski).

Knjiga o istaknutim intelektualcima Makedonije koji potječu iz Hrvatske

Zajednica Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji izdala je knjigu „Hrvati u visokoobrazovnom i kulturnom životu Makedonije u XX. stoljeću“, koju potpisuju autori prof. dr. sc. Nataša Kotlar Trajkova, prof. dr. sc. Mirjana Polenak Aćimovska, prof. dr. sc. Vlado Bučkovski i prof. dr. sc. Goce Nanevski. Djelo je objavljeno na 40 stranica na kojima se spominju […]

Kroz razne aktivnosti, predavanja i kvizove, sudionici su imali priliku upoznati nove teme, događaje i osobnosti vezane uz Hrvatsku, povijest i kulturu.

„CRO akademija“ jedina je višednevna manifestacija za mlade iz hrvatskih udruga u Makedoniji na kojoj se pomoću iskusnih predavača održava kontinuirana edukacija, dva puta godišnje. Do sada je ovaj “akademski” format uključio oko 60-ero polaznika. Krajnji cilj je upoznavanje, povezivanje i druženje mladih kroz edukativne sadržaje. Aktivnosti financijski podupire Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tko su bili hrvatski kazališni glumci i redatelji u Makedoniji od 1913. do 1941. godine?

Makedonsko-hrvatsko društvo protekli vikend je u Tetovu, upravo u zgradi u kojoj su se nekada održavale prve kazališne predstave (kada se taj prostor zvao hotel “Jadran”), organiziralo promociju knjige “Hrvatski kazališni glumci i redatelji u Makedoniji od 1913. do 1941.“, autora Zorana Pejkovskog, sveučilišnog profesora, književnika i teatrologa. „Ovo književno djelo u gradu pod Šarom […]

Hrvatski forum je udruga mladih koja je osnovana 2019. godine, a radi na povezivanju mladih iz obje države, promicanju hrvatske kulture i jezika te edukaciji o povijesti i starom pravu Hrvatske.