Kultura

Knjiga o istaknutim intelektualcima Makedonije koji potječu iz Hrvatske

20. lipnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ZHM

Zajednica Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji izdala je knjigu „Hrvati u visokoobrazovnom i kulturnom životu Makedonije u XX. stoljeću“, koju potpisuju autori prof. dr. sc. Nataša Kotlar Trajkova, prof. dr. sc. Mirjana Polenak Aćimovska, prof. dr. sc. Vlado Bučkovski i prof. dr. sc. Goce Nanevski.

Predstavljena prva elektronička informacijska platforma na hrvatskom jeziku u Makedoniji

Makedonsko-hrvatsko društvo u Skopju održalo je tribinu na temu “Digitalizacija hrvatske kulturne baštine”, s posebnim osvrtom na iskustva i modalitete zaštite te promocije jezika i kulture, kao i mogućnosti digitalnog povezivanja udruga. U drugom dijelu programa promovirana je prva elektronička informacijska platforma na hrvatskom jeziku u Makedoniji pod nazivom “Croatica”. Prisutnima su se obratili Robert […]

Djelo je objavljeno na 40 stranica na kojima se spominju imena poznatih i priznatih povjesničara, fizičara, kemičara, medicinara, pravnika, ekonomista, građevinskih inženjera, arhitekata, skladatelja, dirigenata, ravnatelja, opernih pjevača, redatelja i pisaca koji su pridonijeli utemeljenju poslijeratnoga visokoobrazovnog sustava, davši stručni doprinos cjelokupnom znanstvenom i kulturnom životu u Sjevernoj Makedoniji nakon Drugog svjetskog rata do prvih desetljeća 21. stoljeća.

Knjiga je tiskana temeljem potpisanog Memoranduma za suradnju između Pravnog fakulteta „Justinijan I.“ u Skoplju i Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji, imajući posebice u vidu veliki povijesni doprinos uglednih profesora društvenih znanosti, a najviše pravnih znanosti, podrijetlom iz Republike Hrvatske u osnivanju i razvitku Pravnog fakulteta „Justinijan I.“ u Skoplju te Građevinskog, Medicinskog, Filozofskog fakulteta i Fakulteta za arhitekturu u drugoj polovici XX. stoljeća i njihov neposredni doprinos utemeljivanju i razvitku znanosti u R. S. Makedoniji u XX. stoljeću, kao i prvim desetljećima XXI. stoljeća.

Djelo je tiskano pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Promotori izdanja bili su dekan Pravnog fakulteta „Justinijan I.“ prof. dr. sc. Saša Georgievski, a u ime predsjednice Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji obratio se Nenad Živković kao predstavnik ZHRM-a.

Donacija Zajednici Hrvata u Sjevernoj Makedoniji

Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i Nevenka Kostovska, predsjednica Građanske udruge “Zajednica Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji”, potpisali su ugovor o donaciji u svrhu potpore aktivnostima Udruge. Iznos od 1,2 milijuna dinara (oko 145 tisuća kuna) udruga će utrošiti za financiranje ljetne škole učenja hrvatskog jezika, izdavanje časopisa “Hrvatska riječ”, kao i […]

Hrvati danas u Sjevernoj Makedoniji žive u nekoliko gradova i to u Skoplju, Bitoli, Štipu, Kumanovu, Ohridu, Strugi, Tetovu i Velesu. Neslužbeno se procjenjuje da ih ima oko četiri tisuće. Prema popisu iz 2002. bilo je 2868 Hrvata u R. S. Makedoniji. Hrvati nisu priznati kao manjina u Republici Sjevernoj Makedoniji i nemaju svog zastupnika u Sobranju. Kao iskorak u izgradnji čvršćih i intenzivnijih odnosa potpisan je 2007. godine Sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u R. S. Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj.

Violeta Kalić, Hrvatska matica iseljenika