Pittsburgh

Vlada SAD-a donirala pola milijuna dolara za restauraciju slika koje prikazuju patnju i bol Hrvata u Americi

6. listopada 2022. u 8:58

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Obiteljski album

Vlaga, čađa i nekvalitetna boja ozbiljno su vremenom oštetili 25 velikih slika Maksimilijana Vanke u hrvatskoj crkvi sv. Nikole u Millvaleu (Pittsburgh), naslikanih 1937. i 1941. godine, javlja Hrvatska matica iseljenika.

U 2021. zabilježen rekordan broj povratnika u Hrvatsku!

U prostorijama humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom IPU – Iseljenici, povratnici i useljenici, prošli tjedan održan je okrugli stol na temu „POVRATAK U DOMOVINU – Izazovi povratnika i useljenika pri povratku u domovinu“. Koliko je važno iznova i svakodnevno otvarati pitanja izazova i problematike iseljeništva u odnosu s domovinom, […]

Od 1991. „Društvo za zaštitu zidnih slika Maxa Vanke u Millvaleu“ nastoji slike obnoviti i zaštiti, no to je spor i mukotrpan proces koji iziskuje i velika novčana sredstva.

To bi se moglo promijeniti zahvaljujući donaciji od gotovo pola milijuna dolara iz državnog programa „Spasimo američka blaga“ usmjerenoj na financiranje zaštite najvažnijih kulturnih dobara Sjedinjenih Američkih Država. Donacija bi trebala biti dostatna za punu zaštitu Vankinih slika i izradu projekta klimatizacije crkve.

Vankine slike ističu pobožnost i trpljenje hrvatskih doseljenika u SAD-u, ali i osuđuju kapitalističko iskorištavanje, rasizam i zlo koje sa sobom nosi rat. Sama hrvatska crkva sv. Nikole predstavlja jednu od šest najvažnijih katoličkih bogomolja na području Pittsburgha.

Kako bi se dovršio posao obnove, Društvo za zaštitu zidnih slika Maxa Vanke u Millvaleu obvezalo se skupiti u naredne tri godine još dodatnih pola milijuna dolara. To bi trebalo biti dovoljno za obnovu unutrašnjosti crkve, njezinu klimatizaciju i unutarnje osvjetljenje. Vrlo je važno i da je američka Vlada izdvojila dodatnih milijun dolara za rekonstrukciju krova crkve sv. Nikole.

Pogledajte online izložbu Hrvata koji je čak četvrt stoljeća živio izvan domovine

Izložba umjetnina iz Memorijalne zbirke Maksimilijan Vanka HAZU u Korčuli može se pogledati na ovoj poveznici… Maksimilijan Vanka (11. 10. 1889. – 2. 2. 1963.) važan je hrvatski umjetnik, djelatan od drugog desetljeća prošloga stoljeća sve do iznenadne smrti. Kako je četvrt stoljeća živio izvan domovine, njegov je velik i raznolik opus nedovoljno istražen među […]

Slike Maksimilijana Vanke u crkvi sv. Nikole u Millvaleu najvažniji su umjetnički spomenik naseljavanja Hrvata u Sjedinjenim Američkim Državama, a ulaze u najbitnije zidne slikarije u cijeloj zemlji. Zato probuđena briga američkih vlasti za navedene ne bi trebala nikoga iznenaditi, ističe Hrvatska matica iseljenika.