Zagreb

Vrijedna donacija američkih Hrvata

29. kolovoza 2023. u 8:21

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Muzej za umjetnost i obrt – Miroslav Gašparović i Dinko Podrug

Muzej za umjetnost i obrt postao je bogatiji za još dvije vrijedne slike starih majstora, nizozemskog slikara Jana Victorsa, Rembrandtovog učenika i jednog od njegovih najvjernijih prenosioca slikarskog stila, te talijanskog slikara Leandra Bassana, poznatog portretista 17. stoljeća, bliskog venecijanskom majstoru Tintorettu.

Na skupu hrvatske diplomacije posebna pažnja posvećena – dijaspori

Dvodnevna Konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske održana je u četvrtak i petak u Zagrebu. Događaj je uvodnim govorom o aktualnim vanjskopolitičkim temama i prioritetima hrvatske vanjske politike otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a zatim se prisutnima obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Predsjednik Hrvatskog […]

Riječ je o iznimno vrijednim djelima baroknoga razdoblja „Portret mlade dame kao Diane“ Jana Victorsa i „Krist na Maslinovoj gori“ Leandra Bassana koja su u Zbirku slikarstva Muzeja za umjetnost i obrt, jednu od najvrjednijih zbirki na našim prostorima, stigle zahvaljujući dr. Dinku Podrugu, američkom Hrvatu, kolekcionaru i psihijatru iz New Yorka te Nacionalnoj federaciji kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca.

Muzej za umjetnost i obrt – Jan Victors, Portret mlade dame kao Dijane

U salonu Palače Gvozdanović u prisustvu brojnih uzvanika, Miroslav Gašparović, v. d. ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, potpisao je Ugovor o donaciji s Dinkom Podrugom zahvalivši Nacionalnoj federaciji kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca koja je i ovaj puta omogućila da slike dođu u posjed Muzeja, Grada Zagreba i hrvatskih građana. Naime, ista je Fondacija i dr. Podrug, predsjedavajući NFCACF-ova Odbora za donacije, prošle godine donirala Muzeju sliku „Bogorodica s djetetom“, remek-djelo hrvatsko-talijanskog majstora Andrije Medulića Schiavonea.

Muzej za umjetnost i obrt – Leandro Bassano, Krist na Maslinovoj gori

Tako se Zbirci slikarstva i djelima starih majstora, Guercina, Canaletta, Charlesa Lebruna, Guida Renija, Vivarinija, Van der Hecka, Ovensa i drugih, pridružuje još jedan Jan Victors te Leandro Bassano. Slika Jana Victorsa „Portret mlade dame kao Diane“ uz drugo djelo u posjedu MUO istoga autora Diogenes, Hominem Quero uvelike obogaćuje segment nizozemskog slikarstva u Zbirci slikarstva, dok je „Krist na Maslinovoj gori“ Leandra Bassana, zvanog Leandro dal Ponte, prvo djelo ovog autora u posjedu Muzeja.

Kolekcionar i ugledni psihijatar iz New Yorka donirao svojoj domovini remek djelo

Muzej za umjetnost i obrt bogatiji je za još jedno remek djelo, vrijednu sliku „Bogorodica s djetetom“ slavnog hrvatsko-talijanskog majstora Andrije Medulića Schiavonea. Sliku ovog velikog kasnorenesansnog slikara darovao je ugledni američki Hrvat dr. Dinko Podrug u svoje osobno ime te u ime Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC). Nacionalna federacija kulturnih zaklada hrvatskih […]

U Zbirci slikarstva Muzeja za umjetnost i obrt čuva se preko 3000 umjetničkih djela, slika, crteža i minijatura gotovo svih europskih slikarskih škola i smjerova, iz razdoblja od gotike do danas.

Muzej za umjetnost i obrt – dr. Dinko Podrug