Kralj nokauta

Zašto je Tom Pivac nazvan ‘bombarderom iz St. Louisa’?

7. travnja 2021. u 8:06

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Matica

Tom Pivac, iseljenik iz Krapnja kod Šibenika, s punim pravom mogao je reći da je vlastitim rukama krčio sebi put kroz život. Kao najstariji od sedmero djece u siromašnoj obitelji krapanjskog težaka, zaputio se 1918. u Ameriku i prihvatio nimalo lakog “posla”: čak deset godina borio se kao profesionalni boksač na ringovima mnogih američkih gradova, ukrstivši kroz to vrijeme rukavice i s nekolicinom svjetski poznatih majstora “plemenite vještine”.

Posljednja havajska kraljica bila je udana za – Hrvata! Ova priča dostojna je filma

Na Rabu su odavno kružile različite priče o jednom mladiću koji je otišao u daleki svijet i nikad se više nije javio. On je bio Gerolamo, jedan od desetero djece i kasnije časnik austrijske ratne mornarice širokih pogleda. Mladog čovjeka nemirna duha vojna podređenost često je sputavala u mnogo toga, zbog čega bježi iz mornarice. […]

“U Ameriku sam ustvari otišao da ne moram u rat. Bilo mi je tek 17 godina kada su me pri kraju prvog rata povukli u mornaricu. No, nisam dugo ostao: pobjegao sam u ‘zeleni kadar’, u Trstu se ukrcao na brod i zaplovio kao mornar u Jacksonville u Ameriku. Kada smo drugi put prešli Atlantik napustio sam brod i ostao u Philadelphiji. Neko sam vrijeme živio i u New Yorku, a 1920. godine skrasih se u St. Louisu”, ispričao je Tom u intervjuu 1973. godine.

Upravo u ovom gradiću Tom Pivac je prvi put izišao u boksački ring i otkrio u sebi sposobnost i snagu vrsnog borca. Kršni doseljenik s otočića Krapnja, postojbine poznatih spužvara i ronilaca, ubrzo je svratio na sebe pozornost i menadžera i publike. Iz godine u godinu postizao je sve veće uspjehe, pobjeđivao poznatije protivnike i njegova je popularnost rasla. U Americi, domovini boksa, značilo je to mnogo. Ime ovog hrvatskog iseljenika sve češće se pojavljivalo na stranicama novina, o njemu su novinari pisali kao o “kralju nokauta” (The Croatian K.O. King) i proricali mu veliku budućnost.

“U devet godina koliko sam nastupao kao profesionalac imao sam 86 borbi. Izgubio sam samo 14 – i to nijednu nokautom. Prvi su mi nastupi bili u St. Louisu, a poslije su me zvali u New York, Chicago, Milwaukee, Minneapolis, New Orleans i mnoge druge gradove u Americi. Izvan SAD-a borio sam se samo u Kanadi, u Torontu”, dodao je naš sugovornik.

Ovo morate pročitati! Zbog Marije je zakasnio na brod iz Australije. Stvari su otišle, a on je ostao cijeli život

Da ima i da je bilo svakakvih kraljeva na svijetu, to je stara stvar. Ali da postoji kralj rajčica, to baš i nije tako poznato. Pa ipak, takva titula pripala je jednom našem Dalmatincu, iz Igrana, koji je od 1930-ih živio u Australiji. Kako je Jack Lulic, o kojem je riječ, postao “King of Tomatoes”, […]

Dok smo razgovarali, ovaj vitalni 73-godišnjak krupnih šaka i karakterističnog spljoštenog boksačkog nosa prebirao je po albumu u kojem su brižljivo nalijepljeni novinski članci s osvrtima na njegove borbe, brojne pobjede i vrlo rijetke poraze.

“To su mi bili najpoznatiji protivnici u ringu: Jim Bean iz Oklahome, Frank Burman iz St. Louisa, Joe Wood, prvak Australije, Eddie O’Day iz Philadelphije, Chuck Wiggins iz Indiane, Jerry Sulivan iz Chicaga… Da, boksao sam nekoliko puta i s poznatim Jackom Adamsom, prvakom američke vojske, koji je bio izazivač Dempseyja. Pobijedio sam Adamsa tri puta”, naglasio je Pivac.

Kada je 1931. Tom Pivac objesio rukavice o klin, ni tada nije napustio boks. U St. Louisu osnovao je “Croatian Club” u kojem je kao trener odgajao mlade boksače, uglavnom djecu naših iseljenika. Bio je aktivan i u Odsjeku broj 50 Hrvatske bratske zajednice u St. Louisu, posebno u vrijeme Drugog svjetskog rata. U posljednjih dvadesetak godina češće je dolazio u posjet domovini, a tada redovito obiđe i svoj rodni Krapanj.

Upoznajte prvog Hrvata na australskoj poštanskoj marki. Imao je teško djetinjstvo, no riječi jednog franjevca pratile su ga cijeli život

Povodom dva stoljeća djelovanja, Australska pošta zaslužnim je građanima dodijelila medalje. Priznanja su predstavljena 2009. godine u prisutnosti mnogih uglednika iz političkog i javnog života Australije. Od 250 odlikovanih izabrano je samo deset čije su slike otisnute na prigodnim poštanskim markama. Među njima je bio i hrvatski iseljenik Vinko Romanik koji je rođen u Martinu […]

“Tamo mi je korijenje i to nikada neću zaboraviti”, istaknuo je na rastanku Tom Pivac.


Hrvatska matica iseljenika, 1973.