Veliki interes iz cijelog svijeta

Završen jesenski semestar online tečaja hrvatskoga jezika

9. prosinca 2020. u 15:53

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Hrvatski internetski tečaj HiT-1, online tečaj hrvatskoga kao inoga jezika, uspješno je završio u nedjelju. Ovaj jesenski semestar pohađalo je 16-ero polaznika i to iz Argentine, Australije, Bolivije, Hong Konga, Hrvatske, Malezije, Perua, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, od kojih je petero dobilo stipendiju Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U Rimu postavljene jaslice s motivima hrvatske narodne nošnje

Prema rimskom običaju i tradiciji da se uoči svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije crkve ukrase za svetkovinu Božića, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu postavljene su jaslice koje su ove godine obogaćene figurama kiparice Margarete Krstić odjevenima u tipičnu hrvatsku narodnu nošnju, piše IKA. Jaslice kiparice Krstić bile su izložene krajem prošle godine […]

HIT-1 se održava dvaput godišnje (proljetni i jesenski semestar), a sastoji se od sedam nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik Marija Bošnjak, prof., dr. sc. Maša Musulin i dr. sc. Zrinka Kolaković.

Tečaj se provodi putem sustava za e-učenje, a uključuje i obavezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype) kada polaznici imaju priliku razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga. Uz zanimljiv i raznovrsni sadržaj u e-sustavu namijenjen samostalnom radu polaznika, ovaj tečaj čini posebnim i jedinstvenim upravo nastava uživo. Do danas je održan 21 semestar, a nastavu je pohađalo 226 polaznika iz 49 zemalja s različitih kontinenata.

U završnim evaluacijama polaznici posebno ističu zanimljive i raznovrsne sadržaje u e-sustavu, profesionalnost, otvorenost i susretljivost e-lektorica, a ponajviše nastavu uživo koja omogućuje individualizirani pristup i prilagođavanje sadržaja potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca. Osim navedenog, u novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, kada je obrazovnim institucijama provođenje aktivnosti u njihovom izvornom obliku bitno onemogućeno, ovaj je oblik nastave pokazao svoje prednosti.

Podsjetimo, Hrvatska matica iseljenika je u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Sveučilišnim računskim centrom Srce, i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, 2008. godine pokrenula inicijativu za izradu prvoga internetskoga tečaja hrvatskoga kao inoga jezika u Hrvatskoj (HiT-1) koji je započeo s radom u ožujku 2011. Vrijednost HIT-a prepoznao je i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te od 2015. podupire tečaj u vidu semestralnih stipendija.

‘Svoj život nakon studija želim nastaviti u Hrvatskoj’

Angela Miljak, mlada djevojka iz Južnoafričke Republike, kao sudionica 7. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, osvojila je nagradu za 1. pratilju. Riječ je o Matičinoj reviji i natjecanju koje se tradicionalno održava u Tomislavgradu. Hrvatska matica iseljenika održava ga u suorganizaciji s Udrugom Stećak. Cilj manifestacije jest […]

Organizatori najavljuju tečajeve za 2021. godinu: proljetni će se održati od 8. ožujka do 30. svibnja 2021. (prijave do 26. veljače 2021.), a jesenski od 13. rujna do 5. prosinca 2021. (prijave do 3. rujna 2021.).

Lada Kanajet Šimić, Hrvatska matica iseljenika