Veliki interes iz cijelog svijeta

Završen jesenski semestar online tečaja hrvatskoga jezika

9. prosinca 2020. u 15:53

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Hrvatski internetski tečaj HiT-1, online tečaj hrvatskoga kao inoga jezika, uspješno je završio u nedjelju. Ovaj jesenski semestar pohađalo je 16-ero polaznika i to iz Argentine, Australije, Bolivije, Hong Konga, Hrvatske, Malezije, Perua, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, od kojih je petero dobilo stipendiju Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

U Rimu postavljene jaslice s motivima hrvatske narodne nošnje

Prema rimskom običaju i tradiciji da se uoči svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije crkve ukrase za svetkovinu Božića, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu postavljene su jaslice koje su ove godine obogaćene figurama kiparice Margarete Krstić odjevenima u tipičnu hrvatsku narodnu nošnju, piše IKA. Jaslice kiparice Krstić bile su izložene krajem prošle godine […]

HIT-1 se održava dvaput godišnje (proljetni i jesenski semestar), a sastoji se od sedam nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik Marija Bošnjak, prof., dr. sc. Maša Musulin i dr. sc. Zrinka Kolaković.

Tečaj se provodi putem sustava za e-učenje, a uključuje i obavezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype) kada polaznici imaju priliku razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga. Uz zanimljiv i raznovrsni sadržaj u e-sustavu namijenjen samostalnom radu polaznika, ovaj tečaj čini posebnim i jedinstvenim upravo nastava uživo. Do danas je održan 21 semestar, a nastavu je pohađalo 226 polaznika iz 49 zemalja s različitih kontinenata.

U završnim evaluacijama polaznici posebno ističu zanimljive i raznovrsne sadržaje u e-sustavu, profesionalnost, otvorenost i susretljivost e-lektorica, a ponajviše nastavu uživo koja omogućuje individualizirani pristup i prilagođavanje sadržaja potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca. Osim navedenog, u novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, kada je obrazovnim institucijama provođenje aktivnosti u njihovom izvornom obliku bitno onemogućeno, ovaj je oblik nastave pokazao svoje prednosti.

Podsjetimo, Hrvatska matica iseljenika je u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Sveučilišnim računskim centrom Srce, i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, 2008. godine pokrenula inicijativu za izradu prvoga internetskoga tečaja hrvatskoga kao inoga jezika u Hrvatskoj (HiT-1) koji je započeo s radom u ožujku 2011. Vrijednost HIT-a prepoznao je i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te od 2015. podupire tečaj u vidu semestralnih stipendija.

‘Svoj život nakon studija želim nastaviti u Hrvatskoj’

Angela Miljak, mlada djevojka iz Južnoafričke Republike, kao sudionica 7. revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, osvojila je nagradu za 1. pratilju. Riječ je o Matičinoj reviji i natjecanju koje se tradicionalno održava u Tomislavgradu. Hrvatska matica iseljenika održava ga u suorganizaciji s Udrugom Stećak. Cilj manifestacije jest […]

Organizatori najavljuju tečajeve za 2021. godinu: proljetni će se održati od 8. ožujka do 30. svibnja 2021. (prijave do 26. veljače 2021.), a jesenski od 13. rujna do 5. prosinca 2021. (prijave do 3. rujna 2021.).

Lada Kanajet Šimić, Hrvatska matica iseljenika

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje