Chicago

Zbogom, fra Ilija!

23. veljače 2024. u 19:29

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Dijaspora.hr

Fra Ilija Puljić-Vlahić preminuo je u Chicagu 17. veljače 2024., primivši sakramente umirućih. Kroz 55 godina bio je član Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji, služeći na desetak mjesta hrvatskim iseljenicima u Americi i Kanadi. Pokopan je u četvrtak 22. veljače u grobnici hrvatskih franjevaca kod Chicaga.

Tužna vijest iz Chicaga! Preminuo je fra Ilija Puljić

U 83. godini života, 60. godini redovništva i 55. godini svećeništva, sinoć je u sveučilišnoj bolnici u Chicagu preminuo fra Ilija Puljić. Fra Ilija je rođen 26. srpnja 1941. u Kamenoj u Hercegovini. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u franjevačkom sjemeništu u Visokom. Studij filozofije i teologije pohađao je u Sarajevu […]

Sprovodnu svetu misu predslavio je fra Ilijin brat mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski u miru, u suslavlju s kustosom fra Markom Puljićem koji je propovijedao te velikim brojem svećenika iz Kustodije.

Prije svete mise upriličena je i posjeta i molitva kod pokojnika. Najprije su se jutarnjom molitvom iz pokojničkog slavlja od fra Ilije oprostili fratri i časne sestre, a zatim i puk Božji koji je ispunio hrvatsku crkvu sv. Jeronima gdje je slavljena i sprovodna sveta misa.

Dijaspora.hr

U svojoj propovijedi kustos fra Marko Puljić govorio je o prijelomnoj vijesti o Isusovu uskrsnuću, vijesti koja je promijenila živote tolikih Kristovih učenika, vijesti kojoj je svoj život posvetio i pokojni fra Ilija. Fra Marko se prisjetio tolikih mjesta u kojima je fra Ilija služio kao svećenik i redovnik, na poseban način ističući ljubav koju su za fra Iliju osjećali brojni vjernici koji su se tih dana javili izrazima sućuti.

Proslavu svetog Vlaha u Chicagu predvodio mons. Želimir Puljić

U hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu u subotu je održana 13. Festa svetoga Vlaha. Organizaciju ovog prestižnog događaja potpisuje Klub Dubrovnik. Svečanu svetu misu u čast ovoga velikog i drevnog sveca predslavio je nekadašnji dubrovački biskup, a sada zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić koji ovih dana boravi u posjeti hrvatskim franjevcima u […]

Na kraju svete mise župnik fra Antonio Musa je pročitao pismo provincijala fra Joze Grbeša te izraze sućuti koje su uputili brojni crkveni i društveni uglednici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a među njima i nadbiskup sarajevski mons. Tomo Vukšić, nadbiskup u miru kard. Vinko Puljić, nadbiskup zagrebački mons. Dražen Kutleša, nadbiskup splitski mons. Zdenko Križić, nadbiskup u miru mons. Marin Barišić, biskupi mons. Petar Palić, biskup u miru mons. Ratko Perić iz Mostara, mons. Antun Škvorčević iz Požege, mons. Roko Glasnović iz Dubrovnika, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate izvan domovine don Tomislav Markić i drugi.

Dijaspora.hr

S nekoliko riječi na kraju svete mise obratio se i mons. Želimir koji je zahvalio svima koji su se za fra Iliju brinuli od njegovih dječačkih dana pa sve do njegove starosti u Chicagu, na poseban način njegovoj obitelji i redovničkoj zajednici, Provinciji i Kustodiji. U fra Ilijino ime zamolio je sve za oproštenje i poželio vječni pokoj dragom pokojniku.

Prisjećamo se iz 2019. Fra Ilija Puljić proslavio 50 godina svećeništva

U četvrtak 27. lipnja 2019., u franjevačkom samostanu Sv. Ante u Chicagu, svoju zlatnu misu – 50. godišnjicu svećeništva proslavio je fra Ilija Puljić, član Hrvatske franjevačke kustodije u Americi i Kanadi. Svečanu misu predvodio je zlatomisnik uz koncelebraciju svoga brata, zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK-a msgr. Želimira Puljića, kustosa Kustodije fra Jozu Grbeša, rođaka […]

Molitve oproštaja od fra Ilije u crkvi i molitve ukopa na groblju predvodio je kustos fra Marko. Pokojni fra Ilija neka počiva u miru!

Dijaspora.hr
Dijaspora.hr