Krašić

Zlatna misa vlč. Stjepana Penića: Sada sam tijelom u Hrvatskoj, ali duh mi je još uvijek na putu od Essena do Zagreba

5. srpnja 2021. u 12:16

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Adolf Polegubić/IKA

Svećenik Zagrebačke nadbiskupije, bivši dugogodišnji voditelj Hrvatske katoličke misije Essen vlč. Stjepan Penić, proslavio je jučer u crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću 50. obljetnicu misništva, javlja IKA.

Dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije: Ne tražimo pomoć za sebe, nego za vas

U franjevačkoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela u Subotici održan je u srijedu dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije, javlja IKA. Program je održan pod geslom „Svjedoci nade“ s ciljem prikupljanja pomoći za opstanak jedinog katoličkog radija u Republici Srbiji koji emitira program na hrvatskom jeziku. Na koncertu su nastupili VIS „Ritam vjere“ i Molitvena […]

Svečano misno slavlje predvodio je slavljenik vlč. Penić, u zajedništvu s umirovljenim vojnim biskupom Jurjem Jezerincem, domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučkom te s još 11-ero biskupijskih i redovničkih svećenika.

Misnom slavlju pribivala je časna majka redovnica Družbe Služavke Malog Isusa s. Marija Banić, zamjenica časne majke s. Anđa Vranješ, provincijska glavarica s. Petra Marjanović, bivše pastoralne suradnice u HKM-u Essen s. Alis Lovrić i s. Fanita Jukić, te više redovnica iz te Družbe, predstavnici vjernika iz HKM-a Essen i domaći vjernički puk.

Sve je na početku pozdravio vlč. Penić, koji je istaknuo kako je to za njega dan sjećanja, dan zahvaljivanja Bogu i dan molitve.

„Dana 27. lipnja 1971. zaređen sam za svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Moj zareditelj bio je kardinal Franjo Kuharić. Tada sam kardinalu Kuhariću i njegovim nasljednicima rekao svoj ´evo me´ i time sam se obvezao da ću svoju svećeničku službu s ljubavlju vjerno vršiti sve dane svojega života. Želim Bogu zahvaliti jer vjerujem da me On pozvao, On me pratio i vodio kroz svećenički život tijekom ovih 50 godina. Zahvaljujem i svojim roditeljima, braći, prijateljima, rođacima i svima onima koji su me kroz ovih 50 godina pratili, a takvih je bilo puno. Sigurno da moram moliti i za oproštenje svojih propusta i nedostataka u svećeničkoj službi. Molim Gospodina da bude sa mnom i u sve dane moga budućega života, do kraja, a također i vas sve molim da Gospodinu uputite danas na ovaj dan mog jubileja Gospodinu molitve“, rekao je vlč. Penić, koji je uputio srdačni pozdrav svima okupljenima na misnom slavlju.

Prva sveta pričest u najvećoj hrvatskoj župi izvan domovine

Prva sveta pričest u Hrvatskoj katoličkoj misiji München, našoj najvećoj župi izvan domovine, proslavljena je u crkvi sv. Pavla na Theresienwiese. Prva i druga skupina prvopričesnika svoje slavlje imala je u subotu 19. lipnja, a treća i četvrta tjedan dana poslije, javlja IKA. U sve četiri skupine stolu Gospodnjem pristupilo je 167 dječaka i djevojčica. […]

„Prvo pozdravljam našeg biskupa mons. Jurja Jezerinca, braću svećenike, časne sestre, a posebni pozdrav upućujem našim sestrama s. Alis Lovrić i s. Faniti Jukić, koje su bile sa mnom u HKM-u Essen sve vrijeme kroz 43 godine. U misiji su vršile službu katehistica i orguljašica. Srdačno pozdravljam i nekoliko dragih obitelji i pojedinaca iz HKM-a Essen. Sada sam tijelom ovdje u Hrvatskoj, a duh mi je još uvijek na putu od Essena do Zagreba. Pozdravljam i vas dragi župljani zajedno s vašim župnikom vlč. Vučakom i časnim sestrama ovdje u Krašiću. Kad me netko pita gdje sam sada, onda mu kažem da sam u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu, a doma sam u Krašiću“, dodao je.

Propovijedao je mons. prof. dr. Josip Baloban, koji je između ostalog istaknuo kako je Jaskanski dekanat od 15. stoljeća na ovamo do danas darovao Crkvi deset (nad)biskupa, 240 biskupijskih svećenika, 37 redovnika i 141 redovnicu.

“Naš današnji zlatomisnik Stjepan Penić jedan je od tih duhovnih zvanja iz ovog Jaskanskog dekanata. Pedeset godina vjernosti svećeništvu u ljudskim očima je puno, ali u Božjim odrednicama je zapravo malo. Vlč. Stjepane, iskreno i srdačno Ti hvala na vjernom i uzornom proživljenom svećeništvu u služenju hrvatskim katolicima od zagrebačkih i ludbreških, pa preko münhenskih i essenskih godina. U svim tim godinama sam bio povremeno i Tvoj suputnik i radosni prijateljski suradnik“, istaknuo je mons. Baloban.

„Vlč. Stjepan je bio svestrani, uporni i uspješni svećenik u radu s Hrvatima, koje je pastorizirao, u jednakoj mjeri kao spretan i mudar u komunikaciji s mjesnom njemačkom Crkvom i njezinim službenicima. Od prvog do posljednjeg dana svoga misionarskog djelovanja uspješno je surađivao sa sestrama Služavkama Malog Isusa Splitske provincije, posebno sa s. Alis i s. Fanitom. Uvjeren sam da se za uzornu trajnu bratsko-sestrinsku suradnju brinuo i naš blaženik i nadamo se što prije svetac Alojzije Stepinac, kojeg su svi voljeli, njemu se molili, a istodobno ga slušali i slijedili usprkos svemu, a to potvrđuje i kapela bl. Alojzija Stepinca u Essenu“, naglasio je mons. Baloban, dodavši kako vlč. Stjepan nije zaboravio svoje korijene, štoviše u mirovini se njima vratio.

U Lemontu preminula s. Ana Raguž. Nije imala jednostavan život

S. Ana Raguž rođena je 23. prosinca 1936. godine u Baćniku, Kruševo-Stolac (Hercegovina), od Vidoja i Božice (Bender) Raguž. Bila je najmlađa od troje djece. Imala je sestru Mariju i brata Luku. Krštena je 1. siječnja 1937. u župi Svetog Ilije proroka u Stocu. Budući da je Drugi svjetski rat izbio u Europi i obuhvatio […]

Vlč. Penić je rođen u Krašiću 1945. Bio je četiri godine u Sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Filozofsko-teološki studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1971. po rukama nadbiskupa Franje Kuharića. Iste je godine u Krašiću proslavio mladu misu. Godinu dana je bio na studiju u Münchenu. Nakon toga je bio kapelan u Ludbregu i u Kustošiji u Zagrebu, a od 1977. do 2020. (43 godine) bio je župnik za Hrvate u Essenu. Od siječnja 2021. je u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu.