Pojam svetoga

11 savjeta roditeljima za ponašanje djece u crkvi

4. siječnja 2021. u 9:30

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Duhovnost

FOTO: Pixabay

Pojam svetoga u vašoj obitelji

Odgoj djeteta za njegovo dobro ponašanje u crkvi nemojte početi pred samim vratima crkve. S time krenite mnogo ranije, u roditeljskom domu. Većina roditelja svoje dijete od samoga rođenja blagoslivlja i označava znakom križa. Time djetetu svjedoči svoju ljubav i naklonost. Bogu pak tom gestom iskazuje zahvalnost za porod i priznaje njegovo vlasništvo nad djetetom. U odgoju djeteta treba zapamtiti najvažnije pravilo: dijete izvrsno kopira (najvećim dijelom nesvjesno) svoje roditelje. Kakav stav i ponašanje prema svetome u vašem domu imate vi, takvo očekujte i od svog djeteta. Ako ćete se vi sami s ljubavlju i strahopoštovanjem odnositi prema slikama svetaca, raspelu na zidu ili prema svećeniku koji vas posjeti, očekujte da će takav stav imati i vaše dijete. Ako ste vi za vrijeme obiteljske molitve sabrani i mirni, dijete će vas tako oponašati.

Je li božićna Tiha noć na hrvatskom jeziku prvi put otpjevana daleko od domovine?

Božićne pjesme blago su svakoga naroda. Ponajbolje to znamo mi Hrvati koji se svojim božićnim pjesmama dičimo na poseban način. I s pravom: jer one su svjedoci vjere, odraz kulture i vrelo nadahnuća. Naš je narod već dugo stoljeća izbjeglički narod – narod selilaca. Sudbina je to tako odredila da su od davnih dana naši […]

2. Blagdanska odjeća

Ako se planirano i s veseljem spremate u crkvu i pri tome objašnjavate malom djetetu kamo i zašto idete, dobro ćete učiniti. Takvom pripremom uvelike ćete mu olakšati susret s novim prostorom, mnoštvom novih detalja, šarenilom cvijeća, raskošnom rasvjetom, glazbom, pjevanjem i s brojnim nepoznatim ljudima. Na misu pođite čisti i uredno počešljani. Odjenite svoju svečanu, blagdansku odjeću. Time ćete svom starijem djetetu odaslati pouku da se u crkvu ne dolazi s igrališta, u japankama, trenirci, kratkim hlačama ili razgolićenoga tijela. Žvakaće gume i pomodne bočice s vodom nemojte upotrebljavati u crkvi. Ostavite ih za druge prilike i ambijente. Pri ulasku u crkvu svakako isključite mobitel.

3. Upoznavanje sa svećenikom

Poželjno je da dijete od najranije dobi upoznate s vašim svećenikom. To se može odvijati i tijekom neformalnih susreta u gradu, u šetnji i u ambijentu izvan crkve. Tako će dijete doživjeti svećenika kao cjelovitu osobu, sličnu tati, a ne samo kao uniformiranoga službenika na crkvenom oltaru.

4. Nagovještaj predstojećih zbivanja

Djetetu unaprijed ispričajte zbivanja koja će se događati u crkvi. Objasnite mu da ćete se pri ulazu u crkvu prekrižiti. Napomenite djetetu da ćete pri ulazu u crkvu pokleknuti ili samo nakloniti glavu. Kada dijete vidi da to radite mirno i dostojanstveno i ono će to tako činiti. Zauzmite sjedeće mjesto što bliže oltaru, kao bi dijete moglo nesmetano promatrati zbivanja za vrijeme mise. Da biste dijete imali pod kontrolom i umirili ga, imajte ga nježno na svom krilu.

5. Igračke

Možete ponijeti jednu malu, prikladnu dječju igračku. Neka to bude najdraža lutkica za djevojčicu ili kakva plišana životinjica za dječaka. Nemojte ponijeti mehaničku igračku (autić ili slično) koja zuji ili buči, niti kockice koje bi dijete moglo rasipati po crkvi. Također nemojte nositi u crkvu skupocjene igračke. Zapamtite: ključevi od automobila, mobitel, novčanici ili kovanice novca nikako nisu prikladne igračke za dijete.

6. Sakupljanje milostinje

Dopustite djetetu da samostalno ubaci novčani dar u košaricu koju mu ponudi ministrant. Time ćete mu poručiti da imate povjerenje u njega. Kasnije, kod kuće komentirajte misu: ako se novčani dar sakupljao za siromašne, to je dobra prilika da počnete kod djeteta razvijati osjećaj za pomaganje drugima koji su u oskudici.

7. Pričešćivanje

Kad idete na pričest nosite ili povedite dijete sa sobom. Većina svećenika u toj prilici udijeli djetetu blagoslov stavljanjem znaka križića na čelo. To je slikovita potvrda da je dijete uključeno u zbivanja u crkvi. Istodobno to je i znak dobrodošlice i prihvaćenosti.

8. Rukovanje za vrijeme mise

Većina vjernika oko vas rado će vašem djetetu pružiti ruku za vrijeme davanja “znaka mira”. Objasnite to djetetu još kod kuće. Ohrabrite ga da pruži svoju ručicu i prihvati tuđu pruženu ruku. Ovo je važilo prije pandemije korone!

Čega se bojiš? Ako smo stalno u strahu, naš život je veliki zatvor

Strah je dio naše svagdašnjice. Briga kao da dotiče sve dijelove našeg bića. Čovjek je biće brige. Brinemo se za zdravlje, ljude, ispite u školi, kuće, novce, ulaganja, nogometne rezultate, putovanja, stizanje na vrijeme… Često nas je strah nepoznatoga, nepoznatih. Kaže Krist “Ne bojte se!” Ima netko tko se brine! Drugim riječima: Ti si čovječe […]

9. Izlazak iz crkve

Na kraju mise djetetu najavite kako ćete se oprostiti sa crkvom. Recite mu da ćete se zajednički prekrižiti, a pred crkvom se malo zaustaviti s prijateljima i sa svećenikom. Ako je prikladno, možete se na nekoliko minuta uputiti u župni klub gdje ćete se uz šalicu kave ili čašu soka susresti s prijateljima i predstaviti im svoje dijete. Tako će ono postupno urastati u župnu zajednicu i početi pronalaziti svoje mjesto u njoj. Istovremeno će se vaše dijete ugnijezditi u srcima vaših prijatelja i drugih prisutnih vjernika.

10. Disciplina

Ako se za vrijeme mise dijete počne vrpoljiti, privijte ga k sebi, poljubite ga, šapućite mu i objašnjavajte zbivanja na oltaru. Ako želi sići s krila, možete ga nakratko pustiti, ali neka vam ostane u vidokrugu. Znajte da je crkva uvijek dostojanstveno mjesto. Koliko god vi voljeli svoje dijete, nemojte mu dopustiti da puzi oko oltara, da se penje po crkvenom namještaju, da trčkara između vjernika. Svojim mirnim držanjem spriječite da dijete doživljava crkvu kao igralište. Nemojte dopustiti da vjernici oko vas dobiju utisak da se nalaze u cirkusu, gdje su prisiljeni promatrati akrobacije vašeg djeteta i vas. Ako vam dijete počne plakati i ne možete ga primiriti uobičajenim zagrljajem i poljupcem, uzmite ga na ruke, diskretno se povucite iz crkve, prošećite pa se vratite kad se dijete smiri.

11. Djelovanje posvećenog ambijenta

Dragi roditelji!

Nije pametno da dolazak djeteta u crkvu odgađate pod izlikom da je ono još malo i da neće moći razumjeti o čemu se radi. Ponekad je, doduše, prisustvovanje misi s malim djetetom svojevrsna roditeljska žrtva (često će vas i neki tobožnji dobri vjernici odvraćati od toga). No imajte na umu da je i kratkotrajni nedjeljni posjet crkvi vrijedan vaše žrtve. Ako vam je dijete nemirno, ne morate ustrajati da prisustvujete cijeloj misi. Ponekad čak i maloj djeci samo jedan dio mise može biti očaravajući doživljaj. Osobito ako s djetetom udobno sjedite blizu oltara.

Misa je prekrasna i uzvišena liturgijska drama. Sve je u njoj poticajno za sva djetetova osjetila: svećenik je u divnoj raznobojnoj odori, prostor je ispunjen cvjetnim aranžmanima, širi se ugodan miris cvijeća, ponekad i tamjana, svijeće svjetlucaju, lijepi lusteri obasjavaju šarenu unutrašnjost, prozori se presijavaju u raznobojnim stakalcima, čuje se divna glazba s orgulja, ljudi pjevaju i izmjenjuju fine geste.

Kako je osmišljena Zipčica, zanimljiv album s 22 blagdanske pjesme

Za snimanje zvučnog albuma Zipčica (Interpublic, Zagreb, 2011.) hrvatskih božićnih i trikraljevskih napjeva, motivirao me odaziv publike na prigodnim koncertima koje sam sama ili s pratećim glazbenicima klaviristom Matijom Dedićem, violončelistom Stanislavom Kovačićem, basistom Mladenom Barakovićem, tamburašem Antunom Božićem i udaraljkašem Brankom Trajkovom, održala u posljednjih dvadesetak godina diljem Hrvatske. Na poticaj 2010. godine dvojice […]

Dakako da malo dijete još nije sposobno shvatiti srž mise. No ono će ipak steći utisak da se radi o važnom i veličanstvenom zbivanju. Omogućite mu da se usred svega toga osjeća ugodno i sigurno i da može nesmetano uživati i upijati lijepe utiske. Tako će vaše dijete postupno i ispravno oblikovati svoje osobno poimanje svetoga.

Verica Jačmenica-Jazbec