Zagreb

‘Ako nismo postigli svoj cilj, zašto smo onda još uvijek u tuđini?’

19. rujna 2023. u 9:25

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Hrvatska matica iseljenika u petak 22. rujna s početkom u 13 sati bit će domaćin predstavljanja nove knjige hrvatske autorice s kanadskom adresom.

Predstavljen roman književnice Katarine Pejaković koji ukazuje na transgeneracijsku traumu hrvatskog selilaštva

Dvojezično izdanje romana “Anđeo” predstavljeno je u petak u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Nakladničke kuće Kerigma-Pia. Pozdravnu riječ izrekao je ravnatelj HMI-ja profesor Mijo Marić, uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske prisutnima se obratila Croatiana Gregurić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva, ujedno i izaslanica Vlade Republike Hrvatske, a […]

Riječ je o romanu “Kuma”, književnice Katarine Pejaković, čiju je naslovnicu oslikala Tilly Milton (r. Kosovič), hrvatsko-kanadska slikarica.

Roman je izašao u nakladi Ogranaka Matice hrvatske u Vinkovcima, a predstavit će ga nakladnik Dražen Švagelj, recenzentica Anita Martinac, dok će program moderirati hrvatski glumac Robert Kurbaša. Na promociji će nastupiti i glazbeni sastav VIS Gavrani.

Katarina Pejaković vezana djetinjstvom, prvim mladenačkim uspomenama, a prije svega ljubavlju prema Hrvatskoj, provela je većinu svog života u egzilu u Kanadi, gdje je djelovala vrlo aktivno u hrvatskim kulturnim udrugama. Istaknula se radom u hrvatskim iseljeničkim organizacijama, posebno kao utemeljiteljica i urednica prvog hrvatskog izvandomovinskog televizijskog programa “Hrvatski putokazi” u Torontu (1975. – 1977.) i radijskog programa u Vancouveru (1977. – 1981).

Knjiga koja sažima Tuđmanov intelektualni rad i njegovu viziju budućnosti hrvatske nacije i države

Engleski prijevod knjige „Misao hrvatske slobode: od nacionalne ugroženosti do državne samostalnosti“, objavljen u nakladi Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, svečano je predstavljen u srijedu u Domu HV-a “Zvonimir”. Djelo sadrži odlomke ključnih dijelova radova prvog hrvatskog predsjednika. Fragmenti pred budućim čitateljima otkrivaju kako je predsjednik Tuđman minuciozno proučavao nacionalna pitanja u Europi i […]

Postigla je značajan uspjeh i kao pjesnikinja te je njezina poezija objavljena u relevantnim hrvatskim iseljeničkim glasilima (od 1970.). Autorica je zbirki pjesama „Samotni putnici“ i „Sjena u oku“, knjige duhovnog razmišljanja „Deset zapovijedi ljubavi“, autobiografskog romana „Anđeo“ i zbirke kratkih priča „Upucao sam ga“.

Izdvajamo ulomak iz njene nove knjige: „Postoji nešto što nas vuče kroz zemlje, kontinente i gradove u potrazi za poslom, životom, srećom i više ostavljamo od sebe nego što dobivamo. Ima nešto što nam obećava bolje sutra… i za čim trčimo… uvijek nekoliko koraka iza cilja… dok se udaljenost između nas i cilja svakodnevno povećava.”

Iz tiska izišla nova knjiga posvećena Zvonku Bušiću

Iz tiska je izišla knjiga pjesama “Domosnovlje u verigama” koju je priredio Mladen Vuković, a posvećena je hrvatskom uzniku Zvonku Bušiću Taiku povodom desete obljetnice njegove smrti. Riječ je o djelu s osamdesetak epskih i lirskih pjesama koji potpisuje sedamdesetak autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svijeta. Nakladnici su Ogranak Matice hrvatske u Grudama […]

Kao i glavni junaci ovoga romana, hrvatski iseljenici tijekom života postavljaju pitanje: „Jesmo li postigli cilj? Ako jesmo, zašto smo prazni, nezadovoljni i preplavljeni vječnom čežnjom za onim što smo ostavili? Ako nismo postigli svoj cilj, zašto smo onda još uvijek u tuđini?”

Ulaz je slobodan, a svi posjetitelji dobit će knjigu na dar.