Dužijanca prvi put u Baji

Bogatstvo svile, slame i tambure zasjalo i izvan svojih granica

17. kolovoza 2021. u 9:42

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Dužijanca, svečanost zahvale bunjevačkih Hrvata na žetvi i plodovima polja, održana je od 14. do 15. kolovoza prvi put u Baji (Mađarska), u organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i Grada Baje.

Otvoren natječaj za sufinanciranje hrvatskih udruga u Republici Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, uz potporu Osječko-baranjske županije i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, raspisalo je natječaj za sufinanciranje sljedećih programa, projekata i aktivnosti: sufinanciranje redovite djelatnosti i institucionalnih troškova potrebnih za funkcioniranje udruga zaštita, očuvanje i predstavljanje kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji afirmacija suvremenog kulturnog stvaralaštva Hrvata u Republici Srbiji poboljšanje […]

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji događaju je prisustvovala predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin.

Proslava je počela u subotu obilaskom Bunjevačke zavičajne kuće u Baji, a uslijedilo je otvorenje izložbe „Bunjevačka nošnja i ris“ u Kulturnom centru bačkih Hrvata u Baji te kulturni program na otoku Petőfi. U nedjelju, svečano misno slavlje u crkvi sv. Antuna Padovanskog predvodio je subotički biskup Slavko Večerin, nakon čega je povorka u mimohodu krenula od crkve do Trga Kálmana Tótha gdje su subotički bandaš i bandašica predali kruh od novog žita gradonačelnici Grada Baje Klári Nyirati.

Hrvatska zajednica u Srbiji proslavila svoj blagdan

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji, obilježen je jučer polaganjem vijenca i svečanom akademijom u Subotici, prigodom čega su nagrađeni najbolji učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Prisutnima se na početku akademije obratila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, poručivši nagrađenim učenicima kako svoje talente trebaju podijeliti s drugima te da […]

„Prvi put smo se svi zajedno okupili na Dužijanci u Baji, nakon Subotice i Sombora, trećem gradu bunjevačkih Hrvata. Ova ideja, da bogatstvo svile, slame i tambure zasja i izvan svojih granica dugo je, kao zrno pšenice, zrela u vodstvu udruge ‘Dužijanca’. Bunjevci u Mađarskoj i Bunjevci u Srbiji imaju već dugogodišnju i plodnu suradnju – naš zavičaj, naša Bačka, koja je prije 100 godina podijeljena između dvije države, tako što i nalažu. No, ovaj pothvat postao je još jedna kruna u našem zajedničkom nastojanju da budemo podrška i oslonac jedni drugima u istoj zadaći čuvanja baštine naših predaka.“, rekla je predsjednica Vojnić.