Najbrojnija u Njemačkoj

Crkva objavila podatke o svojoj prisutnosti među Hrvatima u svijetu

15. rujna 2022. u 8:05

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Dušobrižnici iz hrvatskih katoličkih misija u Austriji susreli su se u gradiću Attnang-Puchheimu kako bi se bolje upoznali sa sadašnjim i budućim izazovima te nastojanjima oko pastoralne skrbi za mnogobrojne hrvatske katolike koji žive u Austriji.

Premijer na sastanku s Hrvatima iz Srbije: Razgovarali smo o potpori svim ključnim projektima

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković susreo se s vodstvom hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Premijer je razgovarao s Jasnom Vojnić, predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Tomislavom Žigmanovim, zastupnikom u Skupštini Republike Srbije i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. “Redoviti susreti s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i njegovim suradnicima sada su […]

Na inicijativu fra Vjekoslava Lazića, delegata Hrvatske inozemne pastve za Austriju, uz svećenike koji djeluju pri hrvatskim katoličkim misijama u Beču, Grazu, Linzu, Salzburgu, Innsbrucku i St. Pöltenu (opravdano su izostali dušobrižnici iz Feldkircha i Klagenfurta), pozivu na susret u Biskupijskom pastoralnom centru Maximilianhaus odazvao se i dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Ravnatelj Markić je u svom izlaganju prikazao trenutačno stanje hrvatskog dušobrižništva u svijetu organiziranog na deset pastoralnih područja (Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Zapadnoj Europi, Skandinaviji, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Americi i Oceaniji) u ukupno 184 misije, župe, zajednice i centra, od kojih je najviše u Njemačkoj, čak 96.

Hrvati u Wollongongu ugostili bicikliste iz domovine

Svjetsko prvenstvo u cestovnom biciklizmu ove se godine održava u australskom Wollongongu. Na prvenstvu sudjeluje i reprezentacija Hrvatske za koju nastupaju Fran Miholjević i Nikolas Gojković, uz pratnju mehaničara Dejana Rifelja, izbornika Matije Kvasine, tajnice saveza Ivane Ruszkowski i predsjednika saveza Tomislava Zadre. Reprezentaciju je ovih dana ugostio Hrvatski katolički centar Wollongong… “Natjecateljima želimo puno […]

Markić je naglasio potrebu za dodatnim dušobrižnikom u Grazu i Innsbrucku te je zahvalio braći koja pomažu djelovanju Fonda solidarnosti za pomoć potrebitim misijama diljem svijeta. Uz to je izvijestio o aktualnoj situaciji vezanoj uz godišnjoj komemoraciji bleiburških žrtava te pozvao dušobrižnike da u svojim zajednicama njeguju živ vjernički spomen na ove poratne žrtve.

Zatim su svi sudionici podnijeli izvješća o životu i radu u svojim misijama, iz kojih je razvidno kako se iz godine u godinu povećava broj katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji ovdje dolaze u potrazi za boljim životom, bilo kao pojedinci ili već kao cijele obitelji. Sve njih nastoji se obuhvatiti pastoralnom skrbi, osobito u podjeli sakramenata, ponudi župne kateheze, kao i različitih oblika okupljanja oko duhovnih sadržaja za djecu, mlade i odrasle vjernike.

Delegat Lazić iznio je zatim više prijedloga međumisijske suradnje, uključujući i oživljavanje suradnje oko zajedničkog uređivanja glasila “Naša Riječ”, organizaciji zajedničkih susreta ministranata i hrvatske katoličke mladeži pa i u vidu promocije duhovnih zvanja.

Najveća godišnja proslava na kojoj se tradicionalno okupljaju moravski Hrvati i gradišćanski Hrvati

U organizaciji moravskih Hrvata u Jevišovki je početkom rujna 2022. održan Kiritof, najveća godišnja proslava na kojoj se tradicionalno okupljaju moravski Hrvati iz svih dijelova Češke, a pridružuju im se i gradišćanski Hrvati iz susjednih zemalja, Austrije i Slovačke. Kiritof je mjesto susreta gradišćanskih Hrvata koji se već više od četvrt stoljeća organizira prve nedjelje […]

Kao zahvalu za ovaj susret i novo poglavlje suradnje dušobrižnici su u marijanskom svetištu Attnang-Puchheim, poznatom po dugogodišnjoj tradiciji hrvatskih hodočašća, na blagdan sv. Marka Križevčanina i na uočnicu Male Gospe slavili svetu misu, koju je predvodio fra Vjekoslav Lazić, javilo je Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.