Kontrola nuklearnog naoružanja

Cupich pozvao na svijet bez nuklearnog oružja: To je moralna dužnost svih nas, poglavito svjetskih lidera

16. lipnja 2021. u 10:34

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot/YouTube

Američki kardinal hrvatskih korijena Blase (Blaž) Joseph Cupich (72), nadbiskup i metropolit Chicaga, uoči susreta američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog šefa države Vladimira Putina, pozvao je svjetske čelnike da učine sve što je potrebno kako bi se svijet oslobodio nuklearnog oružja, prenosi Catholic News Agency (CNA).

Život se vraća među hrvatsku zajednicu u Sydneyu. Ljepota zavičaja, dobra hrana i bogatstvo tradicije

Dan Hrvatske baštine koji je proslavljen u Hrvatskom katoličkom centru “Sv. Nikole Tavelića” u St. John’s Parku, bio je svojevrsna naznaka dolaska normalnih vremena nakon koronavirusa, piše Domovina. Sveta misa služena je u dvorištu crkve bez ikakvih ograničenja, razmaka i maski, a nakon dugo vremena (skoro godinu i pol) čuli smo: “Pružite znak mira jedni […]

Kardinal Cupich, deveti nadbiskup metropolit katoličke Nadbiskupije Chicago koja danas broji oko 2,2 milijuna vjernika i treća je po veličini u SAD-u, istaknuo je da je to “moralna dužnost svih nas, poglavito svjetskih lidera”.

Nadbiskup Cupich, koji je u svoj (nad)biskupski grb ugradio (i) elemente hrvatskog identiteta, napisao je članak objavljen u “The Hillu” 11. lipnja, uoči susreta američkog šefa države Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putin koji se treba održati danas u Ženevi, na kojem se očekuje da će američki i ruski diplomati započeti pregovore o eventualnom novom sporazumu o nadzoru nad nuklearnim naoružanjem koji bi trebao zamijeniti onaj iz 2010. godine.

Markić: Hrvatski narod ponovno je pokazao da diše s dva podjednako velika plućna krila

Međunarodna konferencija „Iseljeništvo i domovina“ otvorena je u četvrtak u Hotelu Kaj u Mariji Bistrici. Skup je organiziran kao nastavak 4. Hrvatskog iseljeničkog kongresa čiji program, zbog pandemije koronavirusa, nije u potpunosti realiziran u studenome 2020. godine u Zagrebu, piše IKA. Konferenciju su organizirali Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, a obuhvaća 16 paralelnih programa. „Danas […]

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države i Ruska Federacija kontroliraju svaka po šest tisuća nuklearnih bojevih glava, što čini 90 posto ukupnih zaliha nuklearnog oružja u svijetu.

“Nuklearno oružje predstavlja egzistencijalnu prijetnju cijelom životu na Zemlji”, napisao je kardinal Cupich, dodavši da je “nužnost raditi na svijetu bez nuklearnog oružja, u kojem snažni međunarodni mehanizmi praćenja i provođenja provjeravaju poštivanje sporazuma”.

“Ovaj trenutak ne može biti žurniji. Nuklearno razoružanje ili barem ozbiljan nadzor nad nuklearnim naoružanjem je praktična i moralna potreba i nikako nije neki utopijski san”, istaknuo je nadbiskup Cupich, dodavši da SAD i Rusija kao dvije države koje kontroliraju većinu nuklearnog oružja “imaju golemu odgovornost u preuzimanju vodstva u otklanjanju nuklearne prijetnje”.

U Chicagu proslavljen blagdan sv. Ante. Mnogi Hrvati ovdje pronalaze dom svojoj duši

U samostanu hercegovačkih franjevaca u Chicagu svečano je proslavljena svetkovina sv. Ante koji je zaštitnik ove središnje kuće Hrvatske franjevačke kustodije u Americi i Kanadi. Uz prisustvo stotina vjernika iz hrvatskih katoličkih zajednica iz Chicaga i Milwaukeeja, svetu misu je predslavio fra Dragan Bolčić, odnedavno župni vikar u hrvatskoj župi Srca Isusova u Chicagu. Suslavili […]

Novi Sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja START trebao je prestati vrijediti u veljači ove godine, ali ga je nova Bidenova administracija prije isteka roka produžila na narednih pet godina.