Kronologija događaja

Milas osudio napad na Hrvate u Subotici: Očekujem zaštitu hrvatske manjine od strane institucija

9. kolovoza 2021. u 10:08

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji u srijedu je prijavljen novi napad na pripadnike hrvatske zajednice u toj zemlji, dok su u petak upućene prijetnje predsjedniku Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori.

Bogat program hrvatske zajednice u Srbiji: Ljetna škola hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti, Međunarodna likovna kolonija Bunarić i Dužijanca u Đurđinu

Nakon prošlogodišnje pauze, djeca u nastavi na hrvatskom jeziku s nestrpljenjem su dočekala 13. Ljetnu školu hrvatskog jezika, kulture i duhovnosti na otoku Prviću koja je održana od 24. srpnja do 1. kolovoza, a okupila je šezdesetak sudionika – predškolaca s obiteljima te učenika osnovnih i srednjih škola. Mališani su uživali u bogatom programu koji […]

Dijaspora.hr na jednom mjestu donosi sve reakcije iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a vezane uz navedene slučajeve…

No, krenimo redom. Prvi napad dogodio se 2. kolovoza 2021. godine u jutarnjim satima u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo kada je nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51), stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju. Prethodno je napadač prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kojem su se nalazili rođaci Z. B. od kojih su njih petero državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Nepoznati napadač je, uz najgnjusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registracija poručujući im kako će „poklati sve ustaše“ i psujući „majku ustašku“. Na upit Z. B. zbog čega to radi došlo je do fizičkoga napada na Z. B. koji je pretrpio lakše tjelesne ozlijede. Napadnuti Z. B. je nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali Z. B. nije dobio zapisnik s uviđaja.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

“Ističemo kako je ovo još jedan u nizu napada koji se događaju spram pripadnika hrvatske manjine u Republici Srbiji, za koji vjerujemo da je prouzročen i kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima. Ovakav slučaj slikovito pokazuje u kakvim uvjetima pripadnici naše zajednice žive i čemu znaju biti izloženi”, piše u priopćenju koje potpisuje Darko Baštovanović, predsjednik Povjerenstva za praćenje povreda manjinskih prava Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

“Dodatno smo zabrinuti jer se napad dogodio u jednom multietničkom mjestu kao što je Subotica koja je i kulturni centar hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Republici Srbiji. Iskazujemo nadu kako će ovaj slučaj konačno pokazati da institucije sustava mogu uraditi svoj posao na način kako to zakoni predviđaju i da će svaki daljnji antihrvatski ispad, prouzročen mržnjom, biti adekvatno sankcioniran. Tim više smatramo da su institucije sustava u obvezi primjereno reagirati jer su objektom nasilja ovoga puta bili i državljani Republike Hrvatske te bi se adekvatnim postupanjem spriječio i eventualni budući međunacionalni incident te dodatno narušavanje sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa”, piše u priopćenju.

Jasna Vojnić

U izjavi za hrvatske medije predsjednica HNV-a Jasna Vojnić rekla je kako se „incidenti na etničkoj osnovi i u najuređenijoj državi događaju. Međutim, razvijena demokratska i sigurna država se ne prepoznaje prema broju incidenata, nego prema načinu na koji se na njih reagira“.

Ministrica Gordana Čomić jamči skoro rješavanje važnijih pitanja Hrvata u Republici Srbiji

Gordana Čomić, ministrica ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga Republike Srbije posjetila je u utorak Hrvatsko nacionalno vijeće, u okviru višednevnog obilaska i susreta s predstavnicima nacionalnih vijeća u Republici Srbiji. “Sastanak je bio konstruktivan i u trajanju od dva sata uspjeli smo razgovarati o svim otvorenim pitanjima hrvatske zajednice u Republici Srbiji. To […]

Tomislav Žigmanov

I predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov komentirao je napad…

“Kada je riječ o etnički motiviranim incidentima spram Hrvata u Republici Srbiji, svjedoci smo i ovoga puta bili, nažalost, nastavka stare prakse krivotvorenja onoga što se zbilja dogodilo na način banalizacije od strane mjerodavnih tijela. Čovjeku se prijeti klanjem, govori se da će biti protjerane sve ‚ustaše’, djeci u autu se upućuju grozomorne poruke koje oni ne razumiju, a Ministarstvo unutarnjih poslova govori o nekakvoj bezazlenoj svađi oko parkinga”, napomenuo je Žigmanov.

Zvonko Milas

Državni tajnik Zvonko Milas osudio je etnički motiviran napad te rekao kako su u pitanju izljevi mržnje prema hrvatskoj zajednici. Istaknuo je kako ova situacija govori o kontinuitetu takvih događanja te da nemaju za cilj pronalaženje krivca.

“Smatram da se ovdje ne radi o svađi oko parkinga, kako je policija u Subotici izvijestila, nego da je riječ o napadu na nacionalnoj razini”, rekao je Milas, dodavši da očekuje zaštitu hrvatske manjine od strane institucija.

Državni tajnik smatra i kako politika mora unaprijediti stanje te da Hrvatska ne može šutjeti na izjave vezane uz VRO Oluju: “O Domovinskom ratu treba govoriti istinu jer su Hrvati napadnuti u svojoj državi”.

Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je osudio prijetnje upućene predsjedniku Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori Adrianu Vuksanoviću.

Vuksanoviću, čelniku stranke hrvatske manjine u Crnoj Gori, prijetnje su upućene u komentarima na portalu In4s, gdje piše da je „sve Hrvate iz tadašnje Jugoslavije trebalo pobiti i protjerati“ te kako će on platiti među prvima i da mu „ne gine ražanj“.

Dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije: Ne tražimo pomoć za sebe, nego za vas

U franjevačkoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela u Subotici održan je u srijedu dobrotvorni koncert hrvatske redakcije Radio Marije Srbije, javlja IKA. Program je održan pod geslom „Svjedoci nade“ s ciljem prikupljanja pomoći za opstanak jedinog katoličkog radija u Republici Srbiji koji emitira program na hrvatskom jeziku. Na koncertu su nastupili VIS „Ritam vjere“ i Molitvena […]

„Snažna potpora u nadi da će počinitelji biti pronađeni i sankcionirani. O svemu tome razgovarao sam s ministrom Đorđem Radulovićem – zaštita nacionalnih manjina okosnica je bilateralnih odnosa, te ih moramo štititi“, napisao je hrvatski ministar na Twitteru, referirajući se na crnogorskog šefa diplomacije.