Hrvatska zajednica

Djeca iz Geislingena i Göppingena skupljaju novac najpotrebnijima u Kolumbiji

4. ožujka 2024. u 0:45

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Djeca iz Hrvatske katoličke zajednice Svetog Leopolda Bogdana Mandića Geislingen i Blaženog Jakova Zadranina Göppingen ove godine skupljaju novac najpotrebnijima u Kolumbiji. Oni će se u korizmi odricati za one najsiromašnije.

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen prisjetile se najvećeg narodnog slavlja u svojoj povijesti

Hrvatske katoličke zajednice Göppingen-Geislingen iz Njemačke prisjetile su se jučerašnjeg dana, koji je, kako tvrde, bilo najljepše i najveće narodno slavlje u njihovoj povijesti. U monografiji „U vjeri i vjernosti“ 35 godina Hrvatske katoličke misije Göppingen, str. 99, objavljeno je sjećanje koje prenosimo u cijelosti: U godinama boravka Hrvata na ovim prostorima događala su se […]

Košarice, koje su podijeljene na prvu korizmenu nedjelju, djeca će donijeti u crkvu na petu korizmenu nedjelju. To je lijepa geste ove zajednice i djece na čelu s njihovim vjeroučiteljima.

Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina u Göppingenu i Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Mandića u Geislingenu nastale su novim ustrojem u biskupiji Rottenburg-Stuttgart na području bivše Hrvatske katoličke misije Göppingen 2005. godine. Misija je osnovana 1968.

Mise se na hrvatskom jeziku služe se svake nedjelje u crkvi sv. Marije u Geislingenu i u crkvi Krista Kralja u Göppingenu. U zajednicama djeluju pastoralna vijeća. Uz redovite pastoralne djelatnosti, koje se održavaju u zajednicama, posebno se vodi računa o vjerskoj pouci djece i mladih. Sakramentalna slavlja središnji su dio ovih zajednica, a tu su i godišnje prve pričesti, trogodišnje krizme, sakramenti krštenja i vjenčanja, dvogodišnje veliko-blagdanske ispovijedi, mjesečni pohod bolesnima, te ostali znakovi Božje prisutnosti.

U Geislingenu proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika: Čuvajte vrijednosti koje ste donijeli iz obitelji

Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu u nedjelju je svečano proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika. Misno slavlje predvodio je župnik don Anto Ledić iz župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Ivicom Jurišićem i vlč. Vilimom Koretićem, župnikom Hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheimu. Slavlje je započelo […]

Misija se trudi jednom godišnje organizirati duhovnu obnovu, povremeno manje susrete na određenu vjersku temu i tjedne susrete manjih skupina (djece, mladih i odraslih), kako bi podržavala i razvijala duhovni, kulturni i nacionalni identitet svojih članova. Hodočašća i izleti, kulturne proslave i zabave, predavanja i izložbe, folklorni i sportski život dio su hrvatsko-vjerničke svakidašnjice u zajednicama.

Zanimljivo je kako je na ostacima dvorca Helfestein kod Geislingen an der Steige postavljena dvojezična (hrvatski i njemački) spomen-ploča na kojoj piše kako je u tom dvorcu od 1356. do 1396. sa svojim suprugom Ulrichom V. od Helfesteina živjela bosanska vojvotkinja Marija Kotromanić, sestra bosanskoga kralja Stjepana II. Kotromanića, ugledna žena i kršćanska dobrotvorka hrvatskih korijena.

Hrvati iz Geislingena i Göppingena 46. put hodočastili u Deggingen

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena i Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina iz Göppingena i ove su godine na Duhovski ponedjeljak, pod vodstvom svoga župnika fra Ivice Jurišića, hodočastili u marijansko svetište Ave Maria u Deggingen. Ovo je tradicionalno hodočašće, 46. po redu, a vjernici spomenutih zajednica redovito hodočaste od […]

Spomen-ploču su 2011. godine postavili Hrvatska katolička zajednica Geislingen an der Steige i Grad Geislingen an der Steige. Hrvati se na tom mjestu rado okupljaju u molitvi i zajedništvu.