Poznati i datumi

Dobre vijesti za sudionike seminara Stvaranje kazališta

11. svibnja 2021. u 12:00

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Seminar “Stvaranje kazališta” u proteklih dvadesetak godina održavao se svake godine početkom ljeta, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Bio je uspješan i plodonosan, zahvaljujući njemu nastale su i opstale brojne dramske skupine, stvorene su mnoge predstave, digla su se cijela kazališta, uspostavljene su kulturne veze i prijateljstva. Nažalost, od prošle godine ta tradicija je prekinuta.

Vlada RH donosi nacionalni plan o Hrvatima izvan domovine. Poticat će povratak dijaspore

Vlada Republike Hrvatske donijela je na 56. sjednici Odluku o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske od 2021. do 2027. godine. Ovom Odlukom zadužuje se Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske da izradi Nacionalni plan razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za […]

Razlozi su bili financijski, ali i pandemijski pa su se u Hrvatskoj matici iseljenika nadali da će se oba do ove godine nekako riješiti.

“Imamo dobre vijesti! Seminar će se ipak održati i to online, preko platforme Zoom. Imat će ukupno šest radionica i isto toliko susreta u trajanju od po tri sata. U njima ćemo se baviti stvaranjem kazališta, analizom tekstova, razgovarat ćemo o piscima, scenografima, kostimografima i govoriti o koracima koji su potrebni za stvaranje jedne kazališne predstave”, napisala je voditeljica Nina Kleflin.

Najavljeni su interaktivni sati, u kojima se od sudionika očekuje rješavanje scenskih zadataka, čitanje dramskih prizora i priprema pojedinih scena. Ovoga puta neće biti predstave, ali glumačkih vježbi neće nedostajati.

Prvi susret najavljen je za petak 28. svibnja u 17 sati (trajat će do 20 sati), a drugi u subotu 29. svibnja u 17 sati (do 20 sati). Preostala četiri susreta bit će održana kroz subote u lipnju i to: 5., 12., 19. i 26. lipnja, uvijek s početkom u 17 sati.

Prijave za sudjelovanje pošaljite organizatorici i producentici Nives Antoljak na njezin e-mail: nives.antoljak@matis.hr.

Biskup Košić krizmao u Njemačkoj i istaknuo važnost vjere u stranom svijetu

Sisački biskup mons. Vlado Košić, na poziv voditelja hrvatske katoličke misije Hanau fra Ivana Kovačevića i voditelja hrvatske katoličke župe Kelkheim fra Ante Markovića, pohodio je u subotu 8. svibnja spomenute zajednice i podijelio sakrament svete potvrde. U Hanau je sakrament svete potvrde primilo 56 krizmanika, a u Kelkheimu 48 potvrđenika u dvije skupine. Biskup […]

“Broj sudionika nije ograničen, pa stoga, molim, potaknite članove svojih skupina, znance i prijatelje koji još nisu bili dio naših seminara da se uključe. Poziv naravno vrijedi i za sve ‘ponavljače’, dapače, osobito se radujemo vidjeti poznata lica”, zaključila je Kroflin.

Više informacija doznajte na ovoj poveznici…