Iskrene i duboke veze

Donacija Zajednici Hrvata u Sjevernoj Makedoniji

7. siječnja 2022. u 4:48

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zajednica Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji

Bujar Osmani, ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i Nevenka Kostovska, predsjednica Građanske udruge “Zajednica Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji”, potpisali su ugovor o donaciji u svrhu potpore aktivnostima Udruge.

Milas: Vidljivi su pomaci u zaštiti i promoviranju manjinskih prava

Jučer je u Skopju održana Peta sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije. Na sjednici se raspravljalo o obostranoj zaštiti manjina i aktualnim pitanjima položaja hrvatske, odnosno makedonske manjine, koje žive u dvama državama, a razmotrila se i provedba preporuka donesenih na prethodnoj sjednici u Zagrebu. Pandemija […]

Iznos od 1,2 milijuna dinara (oko 145 tisuća kuna) udruga će utrošiti za financiranje ljetne škole učenja hrvatskog jezika, izdavanje časopisa “Hrvatska riječ”, kao i drugih aktivnosti koje proizlaze iz preporuke zajedničke međuvladine komisije.

“S Hrvatskom imamo odličnu suradnju, a važan doprinos takvom razvoju odnosa daju i predstavnici naših zajednica i udruga u obje zemlje, čije aktivnosti današnjim potpisivanjem ugovora o donaciji podržavamo. Želim podsjetiti, a time i zahvaliti, na vrijednu materijalnu i institucionalnu potporu koju naše udruge dobivaju od nadležnih institucija Hrvatske”, rekao je ministar Osmani.

Zahvalivši na donaciji, predsjednica Nevenka Kostovska istaknula je da su veze i prijateljstvo između građana dviju država iskrene i duboke, što pokazuje i ova gesta Ministarstva vanjskih poslova i Vlade Sjeverne Makedonije.

Osmani je na kraju susreta istaknuo kako je „Sjeverna Makedonija odredila visoke standarde za zaštitu i promicanje prava i interesa manjih zajednica te će nastaviti podržavati slobodno političko i kulturno izražavanje, o čemu svjedoči i današnja donacija”.

Izabrani novi članovi Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH

Na prijedlog Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Vlada Republike Hrvatske imenovala je nove članove Savjeta Vlade Republike Hrvatske izvan domovine na sljedeći mandat od četiri godine. Članovi Savjeta su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske, osobe uvažene u sredini u kojoj žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih […]

U skladu s obvezama iz Sporazuma o zaštiti prava nacionalnih manjina iz Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Sjevernoj Makedoniji, obje zemlje dužne su preuzeti obveze osiguranja najviše razine pravne zaštite, kao i očuvanja te razvoja nacionalnog identiteta manjina koje žive u obje zemlje.