54. rođendan

Duh zajedništva i povezanost hrvatske zajednice u Hamburgu

15. prosinca 2023. u 16:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Generalni konzulat RH u Hamburgu

Obilježavanje 54. godišnjice Hrvatske katoličke misije u Hamburgu održano je na prvu nedjelju došašća. Središnji događaj bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio otac Anto Gavrić, prior samostana blaženog Augustina Kažotića. Njegovo vođenje mise odražavalo je duh zajedništva i povezanosti hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Fra Iko Skoko predvodio duhovnu obnovu s Hrvatima u Hamburgu

Duhovna obnova u Hrvatskoj katoličkoj misiji Hamburg, uz spomen blažene Djevice Marije od krunice, a na temu „Međugorje u Hamburgu“, održana je od 28. rujna do 1. listopada. Voditelj je bio prof. dr. fra Iko Skoko. Duhovna obnova započela je u četvrtak svetom misom i klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici misijske središnjice. Drugoga dana […]

Posebni naglasak stavljen je na život i djelovanje hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, dominikanskog redovnika i zagrebačkog biskupa (1303. – 1318.). Koncelebracija s paterom Antom Bobašom, voditeljem hrvatske katoličke misije i paterom Mirkom Irinejom Vlkom, dodatno je upotpunila misno slavlje.

Posebnu pažnju privukla je svečanost proslave Dana misije koja se održala u prostoru Caritasa nedaleko od katedralne crkve Mariendom. Svečanost je bila prigoda za okupljanje velikog broja vjernika i članova hrvatske zajednice koji su došli izraziti svoju povezanost s misijom i hrvatskom baštinom.

Govori oca Anta Gavrića i oca Ante Bobaša odražavali su vjernost hrvatskog naroda katoličkoj vjeri i vezanost uz Crkvu, ističući značaj očuvanja hrvatskog identiteta i vjere u iseljeništvu.

Također, prisutnost i govor Kristijana Tušeka, generalnog konzula Republike Hrvatske u Hamburgu, pokazali su podršku hrvatskoj zajednici u tom njemačkom gradu, ističući iznimno dobru suradnju dviju hrvatskih institucija…

Evo koji su programi i projekti iz dijaspore dobili sredstva za 2023.

Donesena je Odluka o dodjeli financijskih sredstava programima/projektima organizacija hrvatskog iseljeništva u prekomorskim i europskim državama za 2023. godinu. Program potpore hrvatskim zajednicama u iseljeništvu provodi se s ciljem očuvanja i poticanja kulturne, znanstvene, gospodarske, sportske i druge suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske. Program predstavlja značajan iskorak prema hrvatskome iseljeništvu jer […]

„Dan misije još je jednom potvrdio važnost hrvatske katoličke misije u Hamburgu kao središta okupljanja, očuvanja vjere, kulture i zajedništva Hrvata u iseljeništvu, posebno u vremenima kada je održavanje veza s domovinom iznimno važno”, istaknuo je Tušek.

Generalni konzulat RH u Hamburgu

Važan segment proslave bio je kulturni program gdje su Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Hrvatska kulturna zajednica Croatia iz Hamburga nastupili sa svojim programom tradicijskih plesova i pjesmama.

Hamburg: Antonio Tkalec svojim glazbenim i pjevačkim talentom oduševio brojne Hrvate

Varaždinski kantautor suvremene duhovne glazbe Antonio Tkalec održao je u subotu, u organizaciji Hrvatske katoličke misije Hamburg, koncert duhovne glazbe u dvorani Nadbiskupije Hamburg pod nazivom „Ovo nije vrijeme predaje“. Peti je to album kršćanskog glazbenika, koji – kako ističe – od mladih dana je povezan s duhovnom glazbom; u Franjevačkoj crkvi u Varaždinu ponekad […]

Obje udruge pokazale su kako očuvanje kulture i običaja ostaje ključni aspekt identiteta hrvatske zajednice u inozemstvu. Njima su se pridružili članovi klape Balature iz Opuzena koji su proteklih dana gostovali u Hamburgu.