Hrvati u Njemačkoj

Duhovna obnova u HKM-u Singen-Villingen: Nikad se ne zna kako Bog djeluje

22. ožujka 2023. u 9:00

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKM Singen-Villingen

„Grijeh. Tko živi u grijehu strah ga je. Grijeh je daleka zemlja. A kako se maknuti od te napasti, kako napraviti prvi korak? Borite se, ne predajte se i idite hrabro naprijed”, rekao je fra Goran Azinović, predvoditelj ovogodišnje korizmene duhovne obnove u Hrvatskoj katoličkoj misiji Singen-Villingen.

Hodočašće HKM-a Singen-Villingen u srednju Europu. Donosimo detaljan plan i program

Hrvatska katolička misija Singen-Villingen objavila je detaljan plan hodočašća u srednju Europe koje je planirano od 23. do 31. listopada 2022. Za prijavu na hodočašće (i ostale informacije) možete zvati na broj: 0175 7329198 ili doći nedjeljom u sakristiju nakon svete mise u Konstanzu, Singenu ili Villingenu. Plan hodočašća DAN – 23. i 24. listopada […]

Prva večer, koja je održana u Singenu, započela je predavanjem i postavljanjem brojnih pitanja. Jesmo li zapravo sretni ili varamo sami sebe? Je li riječ o samozavaravanju ili istinskoj sreći? Teme i pitanja koja potiču na razmišljanje… Raspravljalo se o mnogo tema, a svaka od njih dodirnula je barem nekoga od prisutnih. Obitelj, brak, odgoj, svećeništvo.

HKM Singen-Villingen

Fra Goran je objasnio kakvu borbu vode svećenici, kako dolazi do raspada obitelji, brojnih problema i zašto se nekad krene pogrešnim putem.

“Uzrok je uvijek isti: grijeh je najveći neprijatelj. No, bez grijeha nema ni obraćenja. Nekada grijeh može biti ovisnost, a tu ovisnost Bog može preobraziti u nešto dobro. Snaga se očituje u slabosti. Tek onda se vidi koliko je Bog zapravo potreban, kako bez njega ne ide”, rekao je fra Goran Azinović.

Glazbeni program izveli su Melinda Dumitrescu i Roland Patzleiner, glazbenici koji djeluju u Međugorju. Njihovim je pjevanjem i sviranjem svaka večer dobivala posebnu čar.

Drugi dio duhovnog programa prve večeri bio je Put križa. Isusova nas je muka podsjetila da i mi trebamo nositi svoj križ…

„Bog nam daje križeve, koje trebamo nositi, borbe protiv kojih se trebamo boriti, jer to je kršćanstvo. Nitko nije rekao da će biti lako”, naglasio je predvoditelj duhovne obnove.

Duhovnu obnovu u Giessenu vodio prof. dr. fra Stipo Kljajić

“Lice Božje u licima drugih” bila je tema korizmene duhovne obnove u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Giessen koju je vodio bosanski franjevac prof. dr. fra Stipo Kljajić. Duhovna obnova započela je u četvrtak nagovorom i svetom misom u Kloppenheimu, a sutradan je u središtu ove hrvatske katoličke zajednice održan drugi duhovni nagovor. Nakon duhovnog nagovora vjernici […]

Drugi dan duhovne obnove održan je u Villingenu. Predavanje fra Gorana tematski je bilo drugačije od onog prvog dana. Fokus je bio na isticanju potrebe odvažna hoda naprijed…

“Taj teži put je nekada onaj koji nam upravo pomaže da se razvijamo. Gospodin možda nekada i želi da idemo tim strmijim putem, ali nas neće pustiti da idemo sami, dat će nam onoliko snage koliko nam je potrebno da dođemo do cilja. A svećenici, u Kristovoj službi, mogu razumjeti naše osjećaje i muke, iako mi možda i mislimo da ne mogu, jer nikada nisu bili u istoj situaciji. No nikad se ne zna kako Bog djeluje“, naglasio je fra Goran.

Nakon predavanja uslijedila je sveta misa i euharistijsko klanjanje. Svatko je imao trenutak za sebe pred Kristom. Mir u srcu.

HKM Singen-Villingen

Treći dan bio je obilježen uobičajenim nedjeljnim programom. Svaku svetu misu predvodio je fra Goran uz glazbenu pratnju glazbenika Melinde i Rolanda. Ali nije samo njihov glazbeni talent ono što ih opisuje. Roland i Melinda su svjedočili, opisali kako je izgledalo njihovo putovanje i zašto sada sviraju i žive u Međugorju. Važno je naglasiti da oni nisu Hrvati, ali ih je Gospa Međugorska toliko privukla, a i spasila.

Posebna tri dana za Hrvate u Innsbrucku

Prvi put nakon više od 50 godina postojanja, u Hrvatskoj katoličkoj misiji Innsbruck održana je duhovna obnova koju su predvodili vlč. Predrag Ivandić, župni vikar župe Eisenstadt i glazbenik (teolog) Alan Hržica uz pratnju svoga benda te članova Molitvene zajednice “Srce Isusovo”. Odlična organizacija župnika vlč. Damjana Solde i Stjepana Jurića, aktivnog laika i predsjednika […]

“Velika hvala fra Goranu na predvođenju duhovne obnove u našoj misiji, otvorenosti i svakoj šali koja nas je itekako nasmijala. Hvala Melindi i Rolandu na glazbenoj pratnji, svjedočanstvu i radosti koju smo mogli osjetili. Hvala i fra Robertu i fra Ivanu na cijeloj organizaciji i ispunjavanju želje vjernika da se u našoj misiji upriliči korizmena duhovna obnova”, javili su iz Hrvatske katoličke misije Singen-Villingen.