Njemačka

Fra Goran Azinović slavio Stepinčevo s Hrvatima u Münchenu

16. veljače 2024. u 8:30

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Domagoj Starčević, Zrinka Kujundžić i Marijana Franjičević

Hrvatska katolička župa München proslavila je Stepinčevo s trodnevnicom u župi, koju je ove godine predvodio fra Goran Azinović, franjevac Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i dušobrižnik Hrvatske katoličke misije Zürich.

Stepinčevo proslavljeno i među Hrvatima u New Yorku

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku proslavila je spomendan svog nebeskog zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca. Svečano nedjeljno misno slavlje predvodio je mons. Ivan Ćurić, pomoćni đakovačko-osječki biskup, u koncelebraciji sa župnikom fra Nikolom Pašalićem, don Josipom Tadićem i fra Lovrom Šimićem, koji je bio ceremonijar pod svetom misom. Na […]

Trodnevnica je započela u crkvi St. Paul na Theresienwiese. Tijekom sve tri večeri voditelj je nakon molitve krunice održavao duhovni nagovor s fokusom na život i djelo bl. Alojzija Stepinca, povezujući ih s aktualnim temama današnjice: „Isus je živio u tuđini“, „Tko će uzeti moje grijehe – Snaga Božjeg milosrđa“ i „Gdje nema mladih nema ni budućnosti“. Prve dvije večeri obnove pjevanje na misi i klanjanja animirali su članovi zbora mladih Frame HKŽ-a München, a u subotu molitvena skupina „Božja pobjeda“ iz Zagreba.

Domagoj Starčević, Zrinka Kujundžić i Marijana Franjičević

Središnje slavlje Stepinčeva proslavljeno je svečanom euharistijom u crkvi St. Michael u staroj jezgri grada Münchena, u kojoj Hrvati vjernici već godinama nedjeljom slave svetu misu na hrvatskom jeziku. Misno slavlje predvodio je fra Goran Azinović koji je u propovijedi istaknuo lik i djelo hrvatskog mučenika i blaženika Alojzija Stepinca. U koncelebraciji s fra Goranom sudjelovali su: fra Petar Klapež, župnik Hrvatske katoličke župe München i domaći svećenici: fra Jozo Župić, fra Franjo Milanović Litre, fra Eduard Sokol i fra Slaven Čeko, a službu đakona obnašao je Ivica Visković.

Rim: Hrvatska zajednica proslavila Stepinčevo

U Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, hrvatska rimska zajednica u subotu je proslavila blagdan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Na svečanom euharistijskom slavlju koje je predslavio kard. Luis Antonio Gokim Tagle, pro-prefekt Dikasterija za evangelizaciju, koncelebrirali su mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. Također koncelebriralo […]

Euharistijsko slavlje započelo je procesijom u kojoj su nošene relikvije blaženika koje se od 2007. godine čuvaju u ovoj velikoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici. U procesiji su sudjelovali folkloraši, kao i ministranti sa svećenicima. Misno slavlje dodatno je obogatilo izvođenje mješovitog crkvenog zbora i orkestra mladih pod ravnanjem s. Nikoline Bilić.

Domagoj Starčević, Zrinka Kujundžić i Marijana Franjičević

Crkva je bila ispunjena velikim brojem vjernika. Svetoj misi prisustvovali su i Vladimir Duvnjak, generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu i Dragan Bagarić, konzul Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u tom njemačkom gradu.

Hrvati u Mississaugi proslavili svoj blagdan. Došao i nekadašnji župnik

Župna zajednica hrvatske katoličke župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi proslavila je u nedjelju svoj župni dan – blagdan bl. Alojzija Stepinca hrvatskog mučenika. Ovogodišnje slavlje bilo je vrlo svečano kao i svake godine, a svetu misu i trodnevnu pripravu predvodio je vlč. Ivica Reparinac, župnik župe Tijela Kristova u Sopotu – Novi Zagreb. Vlč. Reparinac […]

Na kraju euharistijskog slavlja voditelj HKŽ-a München fra Petar Klapež obratio se svim prisutnim vjernicima čestitajući im blagdan zaštitnika župe te zahvalio fra Goranu na spremnosti da predvodi duhovnu obnovu i proslavu zaštitnika župe, blaženog Alojzija Stepinca. Također je zahvalio rektoru crkve St. Mihael p. Martinu Starku što omogućuje nedjeljno slavlje mise na materinjem jeziku u ovoj prekrasnoj crkvi. Fra Petar je također zahvalio svim prisutnim svećenicima, đakonu, časnim sestrama, članovima župnog vijeća, ministrantima, folklorašima i crkvenom zboru.

s. Nikolina Bilić