45. Rumeni list

Fra Marin Karačić okupio preko 400 mladih u Švicarskoj. Otkrio i koja je najtraženija stvar na susretima

3. listopada 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Sybille Lovric/HKM Luzern

U švicarskom nacionalnom marijanskom svetištu Einsiedelnu u subotu su se okupili mladi Hrvati na 44. Rumenom listu – hodočašću mladih.

Kako su Hrvati iz Luzerna u manje od mjesec dana ispunili godišnji plan: Nismo samo htjeli prikupiti novac, nego i upoznati ljude s ovakvom katastrofom

O pomoći koju je za Banovinu prikupila Hrvatska katolička misija u Luzernu, novinarka HKM-a razgovarala je s voditeljem misije fra Brankom Radošem. Njihov prvotni plan bio je u ovoj godini skupiti 100 tisuća švicarskih franaka, no taj su iznos zbog velikog odaziva, velikodušnih priloga i dobroj organizaciji sakupili vrlo brzo. Doznajte kako su se organizirali […]

Unatoč kiši i prohladnom vremenu, došli su brojni mladi iz cijele Švicarske, što govori koliko su im u protekle dvije godine zbog pandemije koronavirusa ovakvi susreti nedostajali. Bogat molitveno-zabavni program započeo je predavanjem u samostanskoj dvorani. Na temu „Biti u svijetu, a ne od svijeta – kako živjeti kršćanstvo u modernom vremenu“ na vrlo jednostavan, razumljiv i poučan način govorio je fra Marin Karačić, dugogodišnji duhovni asistent Frame, a mladima posebno poznat kao skladatelj i izvođač duhovnih pjesama i redoviti sudionik na svim duhovnim festivalima diljem Lijepe Naše.

Sybille Lovric/HKM Luzern

U Isusovo vrijeme postojala je opasnost izgubiti svoj identitet, svoju posebnost i osobnost te suobličiti se slici svijeta. Zato Isus svoje učenike i sljedbenike upozorava da im valja živjeti u svijetu, ali ne dopustiti da on njima ovlada, nego da ga nastoje svojim životima obogatiti.

Nadovezujući se na ovo Isusovo upozorenje, fra Marin je posvijestio mladima da je zbog lakšeg načina komuniciranja ova opasnost u današnjem svijetu još veća. Govorio je o dobrim i lošim stranama društvenih mreža i modernih sredstava komuniciranja. Sudjelujući na brojnim susretima mladih uvidio je da je najtraženija stvar danas postao punjač za mobitele. On je kao životna navigacija, jer bez njega se mlad čovjek osjeća kao pusti otok u prostranom oceanu, lišen svake komunikacije, zabave, pa čak i smisla života. Pozvao je zato mlade da im „duhovni punjač“ postanu molitva, sveta misa i redovita ispovijed jer će ih oni najbolje informirati o najbitnijim stvarima u njihovom životu i najučinkovitije formirati u samostalne i odgovorne ljude te kršćane koji će svojim poletom, znanjem i ljubavlju ovaj svijet učiniti boljim mjestom za život.

Preminuo bivši konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj

Hrvatski književnik, diplomat, prevoditelj i publicist Benjamin Tolić preminuo je jučer u Zagrebu, u 79. godini života. Rođen je u Osoju u Bosni i Hercegovini. U Donjim Andrijevcima pohađao je osnovnu školu, a u Zagrebu je studirao germanistiku i filozofiju. Emigrirao je 1967. u Beč nakon Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, gdje […]

Poslušavši fra Marinov poziv da očiste svoju dušu kako bi ne samo izvana, nego i iznutra zablistali u svoj ljepoti, mnogi su mladi nakon predavanja pristupili sakramentu svete ispovijedi. Bilo ih je lijepo vidjeti kako u dugim redovima u skrušenosti i molitvi pristupaju sakramentu pomirenja.

Sybille Lovric/HKM Luzern

Zaputili su se zatim uz einsiedelnsku Kalvariju razmatrajući Kristov križni put. Predvodeći molitvu na pojedinim postajama vapili su Bogu da ih sačuva od bolesnog mentaliteta svijeta i dadne snagu biti mu sol i svijetlo. Molili su i za potrebe Crkve, našega naroda, za mir na cijelome svijetu, posebno u Ukrajini i drugim mjestima na kojima se zbog ljudske sebičnosti svakodnevno gase životi brojnih mladih ljudi.

Sybille Lovric/HKM Luzern

Vrhunac susreta bilo je svečano euharistijsko slavlje u bazilici Crne Gospe. Ugodnom molitvenom ozračju skladnim pjevanjem i muziciranjem uvelike su doprinijeli članovi međumisijskog zbora mladih. Pozdravne riječi dobrodošlice uputili su fra Antonio Šakota, koordinator hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj i opat Urban Federer, poglavar benediktinskog samostana.

Sybille Lovric/HKM Luzern

Tumačeći evanđelje o bogatašu i siromašnom Lazaru, fra Marin je u homiliji naglasio vrijednosti skromnosti, širokogrudnosti, slobode i vjernosti kao preduvjete za ispravan odnos prema materijalnim dobrima. Istaknuo je kako nije problem u bogatstvu kao takvom, jer je ono po sebi dobro, nego u činjenici da nažalost mnoge zarobi.

“Najveći broj i mladih i starijih u životu želi biti sretan, ali pod tim pojmom nerijetko smatraju i svoje sebične želje, zato na kraju postanu nesretni. Životni poziv svakoga čovjeka je biti vjeran, jer je vjernost preduvjet za sreću. Ne možemo se sami učiniti sretnima. Jedino nas Bog može usrećiti i zato je nužna vjernost”, zaključio je fra Marin.

Uređenje prostorija Hrvatske katoličke misije Luzern

Nakon što su u unutrašnjosti Hrvatske katoličke misije Luzern postavljene velike tapete crkve sv. Marka u Zagrebu, nastavljeno je postavljanje dekorativnih plisea koji ujedno štite od sunca, a završeno je i vizualno uređenje ulaznih vrata. Na vratima prema dvorani postavljena je zaštitna folija koju je osmislio inženjer Mišo Tomić. Za izvedbu se pobrinuo Goran Vukadin. […]

Nakon bogatog molitveno-poučnog programa uslijedilo je druženje u gradskoj dvorani. Više od 400 mladih s fra Marinom je pjevalo njegove duhovne šansone, a onda je uz ples počela odjekivati „Lijepa li si“ i druge hrvatske domoljubne pjesme. Zahvalni za ovogodišnji susret već se radujemo rujnu iduće godine i 45. Rumenom listu.

fra Branko Radoš, Hrvatska katolička misija Luzern