Važan projekt

Gradnja hrvatske kapele u Betlehemu. Drvo, staklo i kamen bit će dopremljeni iz Lijepe Naše

13. travnja 2021. u 2:48

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Blaženka Jančić

Jedna od najznačajnijih osoba crkvene povijesti zasigurno je crkveni naučitelj sveti Jeronim koji je u Jeruzalemu osnivao škole i samostane. Preminuo je u Betlehemu 420. godine. Hrvatski franjevac Nikola Tavelić, čiju smo 50. obljetnicu kanonizacije proslavili prošle godine, u Jeruzalemu je umro mučeničkom smrću 1391.

Luka Ilić, Ivan Junušić i Tomislav Vujeva zaređeni u Rimu

U crkvi Presvetog Imena Isusova u Rimu (Il Gesù) u utorak su za đakone zaređena 12-orica isusovaca iz Međunarodnog kolegija Presvetog Imena Isusova (Collegio Internazionale del Gesù). Novi đakoni su iz Portugala, Mađarske, Latvije, Francuske, Vijetnama, Indije, Konga, Kenije, a trojica su članovi Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. To su: Luka Ilić, Ivan Junušić i Tomislav […]

Kao gvardijan u Jeruzalemu i kustos Svete Zemlje svoj trag je ostavio i Bonifacije Drkolica, osobito u obnovi bazilike Svetoga groba. Jedini pisani trag hrvatske prisutnosti u Svetoj Zemlji su spomen-ploče u Getsemanskom vrtu postavljene u čast trojici sarajevskih Hrvata – Antunu, Jakovu i Pavlu Brankoviću – koji su 1681. godine od muslimana kupili Getsemanski vrt i darovali ga franjevcima.

Posljednjih godina sve je veći broj hodočasnika u Svetu Zemlju. Od ukupno četiri milijuna koji se tamo slijevaju iz cijeloga svijeta, pet tisuća njih dolazi iz Hrvatske. Mnogi ostanu iznenađeni informacijama o spomenutim hrvatskim tragovima u Svetoj Zemlji.

A sada se otvorila prigoda za još jače pozicioniranje hrvatskoga naroda i kulturnog naslijeđa u Izraelu. Naime, franjevačka Kustodija Svete Zemlje, koja je jedna od provincija franjevačkoga reda i okuplja franjevce iz cijeloga svijeta, preuređuje Pastirske poljane u Betlehemu.

Na tom prostoru gradit će se hodočasnički centar sa šest kapela namijenjenih hodočasnicima mlađe dobi te domaćem kršćanskom stanovništvu. U projekt izgradnje žele uključiti različite zemlje, a da bi i Hrvatska tamo dobila svoje mjesto potrudio se fra Tomislav Glavnik, gvardijan franjevačkog samostana Svetoga Duha u Zagrebu čiju su inicijativu franjevci Kustodije prihvatili i Hrvatskoj namijenili središnju kapelu na tom prostoru.

Hrvati u Chicagu prikupljaju pomoć za obnovu u potresima srušenog samostana

Samostan sestara klarisa u Mikulićima u Zagrebu potpuno je stradao u seriji potresa koji su u proteklih godinu dana pogodili Hrvatsku. Ove časne sestre već mjesecima tako žive ispod svih standarda, budući da je veći dio njihova samostana neupotrebljiv. Samostanska crkva također je značajno oštećena te se vjernici više ne mogu u njoj okupljati, kako […]

Zalaganjem fra Tomislava, koji često vodi hodočasnike u Isusovu domovinu, inicijativa se proširila među hrvatskim katoličkim vjernicima te dobila suglasnost od biskupa koji su podržali projekt, ali i od predstavnika državnih vlasti. Tako je na Stepinčevo 2020. u zagrebačkoj katedrali kardinal Josip Bozanić blagoslovio kamen temeljac za izgradnju crkve svih hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu i to u prisutnosti vikara franjevačke Kustodije Svete Zemlje fra Dobromira Jasztala i čuvara Svetoga groba, hrvatskog franjevca Siniše Srebrenovića.

Blaženka Jančić – fra Dobromir Jasztal, nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua, fra Siniša Srebrenović i fra Tomislav Glavnik

Fra Dobromir Jasztal govori nam koliko je projekt za „Pastirsku Poljanu“ važan: “Mjesto je usko vezano uz sam Betlehem te pripada mjestu rođenja Isusova. Fratri čuvaju ovaj prostor godinama, možemo reći stoljećima, nudeći ga hodočasnicima iz cijeloga svijeta. Sada se pojavila potreba i sazrio je trenutak da se samo svetište obnovi, kako bi se odgovorilo na potrebe hodočasnika iz cijeloga svijeta. Ovaj projekt predlaže se Hrvatskoj kako bi dala, kao što je već učinila i u prošlosti, potporu kršćanskoj misiji i kršćanskoj prisutnosti u Svetoj Zemlji”.

Franjevci iz Svete Zemlje prihvatili su da drvo, staklo i kamen budu dopremljeni iz Hrvatske i ugrađeni u kapelu. Fra Tomislav Glavnik ističe namjeru da kapela bude opremljena djelima hrvatskih umjetnika. Zato poziva umjetnike da se odazovu i daju svoj doprinos u umjetničkom izričaju opremanja kapele u Betlehemu.

Blaženka Jančić – Kamen temeljac za crkvu u Betlehemu koji je blagoslovio kardinal Josip Bozanić na Stepinčevo 2020. u katedrali u Zagrebu

Projekti za kapelu veličine 350 četvornih metara sa 220 sjedećih mjesta su gotovi. Njezina izgradnja stajat će 350 tisuća eura. Trenutačno se prikupljaju donacije.

Izišao novi broj Franjevačkog vjesnika – s pričama koje imaju i snagu i dubinu

Sjećanje na događaje i ljude koji su hodili ovim stazama prije nas, nestalnost, ali i važnost sadašnjeg trenutka te duhovnost koja čuva dušu od tjeskobe, sve je to dio našeg Franjevačkog Vjesnika iz broja u broj. U ovom Vjesniku dijelimo s vama: sjećanje na 40 godina Međugorskih ukazanja, razmišljanje o korizmi, svećeništvu, važnosti okupljanja u […]

Planirano je bilo da hrvatski hodočasnici koji odlaze u Svetu Zemlju već ove godine slave misu u hrvatskoj kapeli u Betlehemu i tako ostave ne samo materijalni, nego i molitveni trag u Isusovoj domovini. Međutim, kao i posvuda u svijetu pandemija je usporila dinamiku cjelokupnoga projekta.

Blaženka Jančić, Hrvatska matica iseljenika